Biologische hotspots: Amsterdam

Biologische hotspots: Amsterdam Ondanks dat biologische producten vaak een stuk duurder zijn, kiest men er massaal voor. Het is beter voor het milieu, beter voor je gezondheid en boeren en kwekers krijgen vaak een prijs die eerlijker is dan wanneer ze voor niet biologische producten zouden kiezen. Waar vind je dan al die biologische en eerlijke producten? In de uitgebreide supermarkten is het biologische assortiment nog niet zo breed. En over restaurants nog maar te zwijgen. Toch zijn ze er echte hotspots waar je die gezonde, biologische en eerlijke producten kunt vinden. Met name Amsterdam staat bekend om zijn vele biologische mogelijkheden. De Nederlandse hoofdstad Amsterdam, is naast de hoofdstad ook echt een stad voor nieuwe ideeën. Met tal van culturen en tradities en voorloper van vele hypes. Ook op biologisch vlak kun je er kiezen uit tientallen mogelijkheden: zo zijn er biologische restaurants met vier sterren menu’s, maar kun je er ook een snelle biologische hap of snack vinden. Een overzicht van de opvallendste, leukste en meest bijzondere biologische hotspots in Amsterdam:

Restaurant de Kas

Een uniek restaurant in een unieke omgeving, je zit hier namelijk aan tafel tussen de kassen en moestuinen waar het restaurant zelf het grootste deel van hun producten (met name kruiden en groenten) afneemt. Ze werken met uitsluitend eerlijke en biologische producten en zullen eenvoudige maar kwalitatief goede gerechten klaarmaken. Eenvoudig, doordat producten niet teveel bewerkt worden. De Kas vindt het namelijk belangrijk dat de oorspronkelijke smaak van producten goed tot hun recht komt. Naast dat binnen zitten hier al een enorme ervaring is, kun je bij mooi weer ook gebruik maken van een prachtig terras bij de kruidentuin.

Adres en telefoonnummer

Kamerlingh Onneslaan 3
1097 DE Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 462 4562


Restaurant De culinaire werkplaats

De culinaire werkplaats is een initiatief van het ontwerpersduo Marjolein Wintjes en Eric Meursing, om mensen bewust te laten leren eten. Je kunt hier aanschuiven in het restaurant waar je maandelijks kan kiezen uit vijf gerechten om je te inspireren. Deze gerechten zullen iedere maand veranderen. Naast een heerlijke maaltijd, kun je er ook eetinspiraties op maat laten bedenken en maken, een inspiratieworkshop volgen of gebruik maken van de catering die enkel bij een uitdagend verzoek of thema wordt verzorgd.

Adres en telefoonnummer

Fannius Scholtenstraat 10 HS
1051 EX Amsterdam
Telefoon +31 (0)6 5464 6576


Restaurant Hemelse modder

Het restaurant richt zich op biologische maar steeds meer op fairtradeproducten, voordat producten bij het restaurant binnenkomen wordt onder kritische blik gekeken waar het product vandaan komt. Hemelse modder werkt vanuit de seizoenen en zullen zoveel mogelijk gebruikmaken van lokale streekproducten. De bekende chocolademousse ‘Hemelse modder’ doet zijn naam eer aan, perfect van smaak en een 100% fair recept. Bijzonder is dat de uitgebreide wijnkaart ook veelal uit biologische wijnen bestaat. Sinds kort is het niet alleen mogelijk lekker te eten bij Hemelse modder, maar kan je er ook een workshop volgen: Hemels genieten.

Adres en telefoonnummer

Oude Waal 11
1011 BZ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 624 3203


Restaurant Spelt

Restaurant Spelt is niet voor niks tot deze naam gekomen. Spelt verwijst immers naar het oergraan, dat staat voor kwaliteit en authenticiteit. Spelt is duurzaam, bevat mineralen, anti-oxidanten en is een bron van vitaminen. Net als spelt, worden alle gerechten in restaurant Spelt gekenmerkt door bovenstaande eigenschappen. Ze proberen zich ook te onderscheiden door enkel eerlijke producten van Nederlandse bodem te gebruiken in hun recepten, meegaand met de seizoenen die ons land kent.

Adres en telefoonnummer

Nieuwe Spiegelstraat 5A
10147 DB Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 420 7022 (voor reserveringen)


Eetgelegenheid Burgemeester

Met drie locaties in Amsterdam en tal van mogelijkheden om biologisch en eerlijk te eten. Burgemeester staat voornamelijk bekend om zijn hamburger, die je zowel van rundvlees (biologisch geboerd rund) als van lamsvlees (Texels lamsvlees) kan laten klaarmaken. Met extra aandacht aan fairtradeproducten (zelfs de tonijn, koffie maar ook exotisch fruit zijn fairtrade) is het plaatje compleet.

Adressen en telefoonnummer

Albert Cuypstraat 48
1072 CV Amsterdam

Elandsgracht 130
1016 VB Amsterdam

Plantage Kerklaan 37
1018 CV Amsterdam

Telefoon +31 (0)900 27 74 377


De biologische Noordermarkt

Iedere zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur kun je rondslenteren, proeven, ruiken en kopen op de biologische Noordermarkt in Amsterdam. Veel producten die je daar kunt vinden worden geteeld en verkocht door de biologische boeren zelf. De eerste markt vond plaats in juni 1987 met een paar kraampjes. Inmiddels is het uitgegroeid tot een grote, maar heel gezellige markt. Naast heerlijk biologisch eten, kun je er genieten van muziek en gezelligheid die de markt en de buurt met zich mee brengen.

Adres

De Jordaan
1015 MD Amsterdam


De Mercatormarkt

Zeven keer per jaar, vol met biologische groente, fruit, wijnen, kazen, koffie en tal van andere producten kun je genieten van deze gezellige markt. De producten kunnen komen van Hollandse bodem, maar bijvoorbeeld ook van kleine producenten uit Spanje en andere landen. Naast voeding zijn er ook tal van mogelijkheden om eerlijke non-food producten te kopen en zijn er tal van spelmogelijkheden voor jong en oud.

Adres

Mercatorplein 17
1057 BZ Amsterdam (West)

Biomarkt, natuurvoeding Amsterdam

Biomarkt is de eerste biomarkt van Amsterdam, gevestigd in het centrum van de hoofdstad. In de biomarkt heb je keuze uit meer dan 8.000 producten die biologisch en fairtrade gecertificeerd zijn, met dagelijks 250 soorten vers fruit en groente.

Adres en telefoonnummer

Weteringschans 133-137
1017 SC Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 638 4083


Ekoplaza

Biologische supermarkt Ekoplaza heeft maar liefst elf vestigingen in Amsterdam. Ze zorgen ervoor dat veel producten uit de regio afkomstig zijn, zodat ze naast biologisch gekweekt ook zo weinig mogelijk kilometers hebben afgelegd om zo het milieu nog minder te belasten. Ze kiezen voor bewust lekker en goed eten tegen een zo laag mogelijke prijs. Veel vestigingen in Amsterdam hebben ook een zondag opening.

Adres en telefoonnummer

Waterlooplein 131
1011 PG Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 624 1765

Kwekerij de Morgen

Tussen half maart en half oktober kun je kwekerij de Morgen vinden in hartje Amsterdam. Maandag tussen 9.00 en 14.00 op het Amstelveld (gelegen bij de Prinsengracht) en woensdag op het Haarlemmerplein. Met tal van prachtige planten, bloemen en kruiden opgekweekt in biologische potgrond.
© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eko keurmerk: welke keurmerken zijn er allemaal?Eko keurmerk: welke keurmerken zijn er allemaal?Op biologische producten in een biologische winkel of supermarkt staat vaak een eko keurmerk. Soms staan er zelfs meerde…
Biologische winkel in EnschedeBiologische winkel in EnschedeWaar vind ik een biologische winkel in Enschede? Wat zijn de openingstijden en bij welke biowinkel in Enschede worden je…
Biologisch restaurant kiezen met EKO-keurmerk HorecaAls je kiest voor biologisch eten, wil je het liefst ook gezond uit eten in een biologisch restaurant en slapen in een b…
Biologische hotspots: EindhovenBiologische hotspots: EindhovenWie geregeld in Eindhoven is zal zeker weten dat er genoeg mogelijkheden zijn om van een biologisch en culinair hoogstan…

Biologische hotspots: Den HaagBiologische hotspots: Den HaagJe bent een dagje uit in Den Haag, of je woont in deze prachtige stad. Na een lange dag heb je zin om heerlijk biologisc…
Lijst met gezonde tussendoortjesIeder mens krijgt wel eens honger en wil deze zo snel mogelijk stillen met een lekkere snack. Helaas zijn veel van deze…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
 • http://www.restaurantdekas.nl
 • http://www.deculinairewerkplaats.nl
 • http://www.hemelsemodder.nl/
 • http://www.restaurantspelt.nl/home/
 • http://www.burgermeester.eu
 • http://www.boerenmarktamsterdam.nl/
 • http://www.mercatormarkt.nl/
 • http://www.biomarkt.nl/
 • http://www.newgenerationplants.nl/demorgen/demorgen.html
 • http://www.ekoplaza.nl/
Lica (38 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.