Een winterbarbecue organiseren: winterse tips

De winterlucht doet je alvast genieten
Wat is er nu leuker dan een gezellige winterbarbecue in open lucht in een prachtig winters landschap? De winterlucht en de gezellige warmte van de vuurtjes op het terras doen je alvast heel erg genieten. Alvorens je aan tafel gaat, kan je voorstellen aan je gasten om nog een fikse wandeling te maken in de buurt. Het hongergevoel kan dan alleen maar toenemen. Heel leuk is ook een winterbarbecue bij de overgang van oud naar nieuw. Terwijl je geniet van je bord vol lekkers, zie je de prachtige taferelen van vuurwerk in de verte. Genieten maar!De voorbereiding van de winterbarbecue: enkele goede tips
Belangrijk om te weten is hoeveel personen je gaat uitnodigen en of je genoeg plaats hebt op het terras of in de tuin om gezellig samen aan tafel te zitten. Stuur alvast een uitnodiging in een winters sfeertje. Vermeld duidelijk dat het over een winterbarbecue gaat, zodat de gasten zich kunnen voorzien van een warme trui, sjaal en handschoenen. Zet alvast al het materiaal dat je nodig hebt tijdens de barbecue dicht bij jou, zodat je niet altijd naar binnen hoeft te gaan. Dit zou onbeleefd zijn en de gastheer of gastvrouw hoort bij de gasten te zijn.Enkele tips en adviezen om een geslaagde winterbarbecue te organiseren:
- Zorg buiten voor sfeerverlichting en eventueel een streepje muziek met echte winterliederen. In de kerstperiode kunnen daar inderdaad ook kerstliedjes bijzijn. Sfeer gegarandeerd.
- Een of meerdere terrasverwarmers zijn alvast welgekomen tijdens een winterbarbecue.
- Vuurkorven die je in de tuin of op het terras plaatst, laten je toe om lang buiten te zitten. Deze vuurkorven zorgen voor de nodige gezelligheid. Niets leuker dan wat bij te keuvelen met een glaasje, terwijl je gezellig verwarmd wordt.
- Zorg zelf ook voor wat mutsen, sjaals en eventueel wat dekentjes. Zo toon je je gastvrijheid en voelen je gasten zich onmiddellijk thuis.
- Kies voor kokosbriketten in plaats van gewone houtskool. Kokosbriketten gaan langer mee en zijn bovendien zeer milieuvriendelijk.
- Om het eten langer warm te houden, kan je voor aanvang van de maaltijd de borden reeds voorverwarmen.
- Wil je het heel praktisch en netjes houden, dan kijk je best ook eens voor een elektrische barbecue of een gasbarbecue. Weg met die vervelende houtskool. Weliswaar ben je op deze manier ook de gezellige sfeer van een houtsvuurtje kwijt. Aan jou de keuze.
Wat schaft de pot bij een winterse winterbarbecue?
Lekker aperitievenAls aperitief kan je stokbrood snijden met hierop wat kruidenboter en een champignon. Naast het echte aperitief-barbecuewerk kan je ook frituurhapjes serveren aan je gasten. Dit wordt altijd gesmaakt met koud weer, en zeker bij de kindjes. Bij het aperitief kan je cava, glühwein of voor de liefhebbers een kop soep uitschenken.
Winterse gerechten
Wie barbecue zegt, denkt onmiddellijk aan een stevige portie vlees. Typisch voor winterbarbecues zijn steak, spekreepjes, worsten en satés. Heel lekker is ook een stuk wild op de barbecue. Het wild kan je dan stevig kruiden of zelfs met rode wijn injecteren. Bij een winterbarbecue horen natuurlijk ook warme wintergroentjes zoals boontjes, worteltjes, courgette, bloemkool enzovoort. Een aardappel in zilverpapier kan je ook op je barbecue leggen. Dit brengt in ieder geval een winterse toets. Vul verder aan met de traditionele groenten en deegwaren zoals tomaat, sla, meerdere soorten pasta enzovoort. Tijdens de barbecue zelf zal meestal wijn, bier of frisdrank worden gedronken.
Een stevige borrel met appelstrudel als afsluiter
Op het einde van het feestje kan je eventueel een jenevertje, cognac of een echt streekbiertje schenken dat heel erg zal smaken in de winterse tuin. Voor wie nog honger heeft, kan zeker en vast niet versmaden aan een bolletje ijs met een flink warm stuk appelstrudel.