Kerstdiner... maar dan anders

Kerstdiner... maar dan anders Het lijkt wel of de kerstperiode elk jaar eerder aanbreekt. Tijd om na te gaan denken over die twee kerstdagen. Hoe gaan we die invullen? Wil ik ze doorbrengen met familie? Of misschien wel met vrienden? Of gewoon lekker met het eigen gezin. Vaak komt het elk jaar op hetzelfde neer; je nodigt mensen uit en staat zelf constant in de keuken. Uiteindelijk zijn die twee dagen zo voorbij en heb je er zelf eigenlijk bar weinig aan gehad. Maar dit jaar doen we het anders. Dit jaar geven wij een winterbarbecue! Waarom alleen barbecueën in de zomer? In de winter kan het net zo goed. Het kan heel lekker en sfeervol zijn mits je uiteraard de juiste voorbereidingen hebt getroffen. Het vraagt wel wat tijd maar het resultaat is een kerstdag waar al je gasten nog jaren over na zullen praten.

Benodigdheden

Om te beginnen heb je spullen nodig om, ondanks dat het hartje winter is, buiten te kunnen eten. Om het jezelf en je gasten zo comfortabel mogelijk te maken moet je het volgende regelen:
  • Een tafel met genoeg stoelen. Dit kan eventueel je gewone tuintafel zijn.
  • Een partytent. Wel eentje die groot genoeg is om de tafel onder te kunnen zetten en er dan ook nog aan te kunnen zitten.
  • Een barbecue. Gas, kolen, of elektrisch maakt in dit geval niet uit. Wat je zelf prettig vindt.
  • Een heater. Hoe gezellig het ook is, het is echt koud buiten.
  • Aankleding. Denk hierbij aan kleine kerstboompjes, lampjes voor in de tent en natuurlijk niet te vergeten aan tafeldecoratie. Een leuke tip is om op elke stoel een lekker warm plaid neer te leggen die mensen tijdens het eten op hun schoot kunnen vouwen.

Wat serveren we?

Ten tweede moet je bedenken wat je aan eten in huis wilt hebben. Het voordeel van een barbecue is dat je niet zelf eindeloos in de keuken hoeft te staan. Naast het vlees kan je bijvoorbeeld denken aan stokbrood, salades, komkommer, tomaat en natuurlijk niet te vergeten de sausjes. Als variatie kan je ook wat vis nemen voor op de barbecue. Dit kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld gasten krijgt die geen vlees eten. Wil je niet al te veel uitgeven kan je met je gasten afspreken dat iedereen iets meeneemt of maakt. Het enige wat daarna nog rest is te bepalen wat je als toetje serveert.

Laatste voorbereidingen

Ten slotte is het dan afwachten tot de dag zelf. De voorbereiding die je dan nog hebt is te overzien. Zorg dat je de tent opzet met daarin de gedekte tafel. Kleed het geheel leuk aan zodat het sfeer uit straalt. Zorg er ook voor dat je barbecue alvast klaar staat en dat duidelijk is wie deze bemant. Als laatste zet je binnen nog een buffettafel klaar. Hierop kan je al het lekkers wat je bij de barbecue serveert neerzetten. Tip is om van te voren de heater alvast aan te steken zodat het al lekker behaaglijk is in de tent op het moment dat je gasten komen. Daarnaast is het leuk om de gasten als welkom een lekker glaasje warme gluhwijn te geven.

Het resultaat is uiteindelijk een sfeervolle, gezellige avond zonder verplichtingen. Omdat je binnen een buffettafel opstelt, zullen de gasten dus tijdens de barbecue moeten lopen. Dit zorgt ervoor dat je gasten ook nog eens van plaats kunnen wisselen en dus ook kunnen praten met de mensen die niet naast hun zitten. Voor jezelf scheelt het veel tijd aan voorbereiding. En na afloop scheelt het je ook aanzienlijk wat betreft opruimen en afwassen. Dus wil je deze kerst eens wat anders… Veel plezier en succes!
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en eenvoudige ideeën voor het kerstdinerTijdens de kerstdagen zetten veel mensen graag een lekker en speciaal kerstdiner op tafel. Het bereiden en opdienen van…
Barbeque ideeënHet is weer barbeque tijd. De winkels liggen weer vol met allerlei gemakkelijke maar veel te dure barbeque pakketjes. Ze…
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
VerjaardagsideeënBen je ook eens toe aan het anders vieren van je verjaardag? Heb je genoeg van het "gezellig" in een kringetje te zitten…

Hoe kies je de beste slowjuicer of blender?Hoe kies je de beste slowjuicer of blender?Als gezondheidsfreak stel je ongetwijfeld hoge eisen aan je voeding en hou je zeker van gezonde en zelf gemaakte sapjes…
Toch melk(producten) kunnen gebruiken ondanks intolerantieToch melk(producten) kunnen gebruiken ondanks intolerantieMelk zit werkelijk in heel veel producten, maar helaas hebben nogal wat mensen last van melk, ook wel melkintolerantie g…
Annemieke83 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.