Insecten eten; gezond en duurzaam

Insecten eten; gezond en duurzaam Het eten van insecten, ook wel entomogafie genoemd is in Nederland en België niet erg bekend, toch wordt het steeds populairder. Niet zo gek als je naar de pluspunten kijkt tegenover ander vlees.

Waarom insecten eten?

In Mexico, Afrika en Azië is het de normaalste zaak van de wereld, en ook in Nederland en België wordt het steeds populairder. Het is erg gezond, duurzaam en diervriendelijk.

Gezond

Zoals al eerder geschreven zijn insecten erg gezond. Ze bevatten veel eiwitten, vitamines, mineralen, ijzer, aminozuren en vetzuren. Verder zijn ze vetarm en cholesterolverlagend. Ook zijn insecten een natuurlijk medicijn tegen een te hoge bloeddruk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld varkens, kippen en koeien zijn ziekte's van insecten niet overdraagbaar naar de mens wanneer het vlees gegeten wordt. Ook krijgen insecten geen medicijnen zoals antibiotica toegediend.

Duurzaam

Bij de productie van insecten is erg weinig grond en veevoer nodig. Dit zorgt er onder andere voor dat er veel minder broeikasgassen vrij komen. Doordat insecten minder eten produceren ze ook minder mest, dit zorgt er weer voor dat er minder ammoniak komt. Daarnaast is vrijwel alles van insecten eetbaar, in tegenstelling tot ander vee. Daarvan blijft vaak 50% als restafval over.

Diervriendelijk

Insecten zijn gewend om in grote aantallen bij elkaar te leven, hierdoor kunnen ze heel natuurlijk gehouden en gekweekt worden. Ook het slachten gaat er bij insecten heel anders aan toe. Waar groot vee op transport moet naar de slachter worden insecten rustig ingeslapen, hier merken ze niks van.

Welke soorten zijn eetbaar?

Hieronder staan de meest voorkomende insecten, naast deze insecten zijn er nog honderden andere insecten eetbaar.

 • Sprinkhanen
 • Buffalowormen
 • Meelwormen
 • Mieren
 • Krekels
 • Schorpioenen
 • Aardwormen
 • Termieten
 • Honingbijen
 • Vliegenlarven
 • Maden

Hoe moeten ze gegeten worden

Insecten kunnen worden geroosterd, gebakken, gekookt, gestoomd of gebraden. Hierna zijn ze in principe klaar voor consumptie. U kunt ze verwerken in bijvoorbeeld salade's en pasta's. Naast losse insecten zijn er ook burgers, schnitzels en nuggets te koop, deze bereid u gewoon zoals u gewent bent. Ook zijn er lolly's met insecten erin en insectenkoekjes, deze zijn direct geschikt voor consumptie.

Zelf insecten kweken

De meeste insecten kunt u ook zelf thuis kweken, vooral meelwormen zijn hier erg geschikt voor. Het enige wat u nodig bent zijn een paar plastic bakjes, wat speelzand, volkorenmeel en natuurlijk de wormen. Om te beginnen moet u in een van de bakjes een dun laagje van het meel leggen. Dit bakje moet met de meelwormen erin op een donkere plaats gezet worden. Na een tijdje zullen de wormen verpoppen. Deze poppen kunt u in een van de andere bakjes zetten, weer met een laagje meel erin. Wanneer de poppen uitkomen zullen er kevers tevoorschijn komen. Deze kevers moeten in een nieuw bakje worden gezet. In dit bakje doet u een laag van het speelzand met daarbovenop weer een laagje meel. De kevers zullen in dit zand eitjes leggen. Na ongeveer een week kunnen de kevers er uit gehaald worden en in een nieuw bakje worden gezet en dit herhaalt u steeds. Na een tijdje zult u in het eerste bakje vanzelf kleine wormpjes zien.

Verkooppunten

In Nederland en België zijn nog niet veel winkels waar ze insecten verkopen. Wanneer u belangstelling bij insecten heeft kunt u deze daarom het beste via een webshop bestellen. In de toekomst zullen insecten naar alle waarschijnlijkheid veel vaker in supermarkten en andere winkels verkocht worden.
© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het eten van insectenSteeds vaker hoor en lees je berichten over het eten van insecten. In vele delen van de wereld is het heel normaal om in…
Insecten eten algemeen geaccepteerd?Insecten eten algemeen geaccepteerd?Het is eerder “dubieus” te noemen in hoeverre we insecten als normale voeding betitelen en toch zijn er legio landen waa…
Vies en bizar eten - Van insecten tot kwallenBij 80% van de bevolking staan er geregeld insecten op het menu. Ze zijn gezond, want ze bevatten veel aminozuren, eiwit…
Insecten eten: vervanger van vlees?Insecten eten: vervanger van vlees?Insecten eten: in veel landen is het heel normaal om insecten te eten. Ze zijn lekker en voedzaam. In landen waar men ge…

Vitamine B12 in voeding: vlees, vis en vleesvervangersVitamine B12 in voeding: vlees, vis en vleesvervangersVoldoende vitamine B12 uit voeding halen. Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een in water oplosbare vitamine.…
Gezonde voeding: BoerenkoolBoerenkool maakt sinds jaar en dag deel uit van de Noord-Europese eetgewoonte. Het is een groente die vaak wordt gezien…
Bronnen en referenties
 • http://duurzaaminsecteneten.nl/
 • http://www.insecteneten.nl/
 • http://www.insectable.nl/
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.