Insecten eten; gezond en duurzaam
Het eten van insecten, ook wel entomogafie genoemd is in Nederland en België niet erg bekend, toch wordt het steeds populairder. Niet zo gek als je naar de pluspunten kijkt tegenover ander vlees.
Waarom insecten eten?
In Mexico, Afrika en Azië is het de normaalste zaak van de wereld, en ook in Nederland en België wordt het steeds populairder. Het is erg gezond, duurzaam en diervriendelijk.
Gezond
Zoals al eerder geschreven zijn insecten erg gezond. Ze bevatten veel eiwitten, vitamines, mineralen, ijzer, aminozuren en vetzuren. Verder zijn ze vetarm en cholesterolverlagend. Ook zijn insecten een natuurlijk medicijn tegen een te hoge bloeddruk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld varkens, kippen en koeien zijn ziekte's van insecten niet overdraagbaar naar de mens wanneer het vlees gegeten wordt. Ook krijgen insecten geen medicijnen zoals antibiotica toegediend.
Duurzaam
Bij de productie van insecten is erg weinig grond en veevoer nodig. Dit zorgt er onder andere voor dat er veel minder broeikasgassen vrij komen. Doordat insecten minder eten produceren ze ook minder mest, dit zorgt er weer voor dat er minder ammoniak komt. Daarnaast is vrijwel alles van insecten eetbaar, in tegenstelling tot ander vee. Daarvan blijft vaak 50% als restafval over.
Diervriendelijk
Insecten zijn gewend om in grote aantallen bij elkaar te leven, hierdoor kunnen ze heel natuurlijk gehouden en gekweekt worden. Ook het slachten gaat er bij insecten heel anders aan toe. Waar groot vee op transport moet naar de slachter worden insecten rustig ingeslapen, hier merken ze niks van.
Welke soorten zijn eetbaar?
Hieronder staan de meest voorkomende insecten, naast deze insecten zijn er nog honderden andere insecten eetbaar.
- Sprinkhanen
- Buffalowormen
- Meelwormen
- Mieren
- Krekels
- Schorpioenen
- Aardwormen
- Termieten
- Honingbijen
- Vliegenlarven
- Maden
Hoe moeten ze gegeten worden
Insecten kunnen worden geroosterd, gebakken, gekookt, gestoomd of gebraden. Hierna zijn ze in principe klaar voor consumptie. U kunt ze verwerken in bijvoorbeeld salade's en pasta's. Naast losse insecten zijn er ook burgers, schnitzels en nuggets te koop, deze bereid u gewoon zoals u gewent bent. Ook zijn er lolly's met insecten erin en insectenkoekjes, deze zijn direct geschikt voor consumptie.
Zelf insecten kweken
De meeste insecten kunt u ook zelf thuis kweken, vooral meelwormen zijn hier erg geschikt voor. Het enige wat u nodig bent zijn een paar plastic bakjes, wat speelzand, volkorenmeel en natuurlijk de wormen. Om te beginnen moet u in een van de bakjes een dun laagje van het meel leggen. Dit bakje moet met de meelwormen erin op een donkere plaats gezet worden. Na een tijdje zullen de wormen verpoppen. Deze poppen kunt u in een van de andere bakjes zetten, weer met een laagje meel erin. Wanneer de poppen uitkomen zullen er kevers tevoorschijn komen. Deze kevers moeten in een nieuw bakje worden gezet. In dit bakje doet u een laag van het speelzand met daarbovenop weer een laagje meel. De kevers zullen in dit zand eitjes leggen. Na ongeveer een week kunnen de kevers er uit gehaald worden en in een nieuw bakje worden gezet en dit herhaalt u steeds. Na een tijdje zult u in het eerste bakje vanzelf kleine wormpjes zien.
Verkooppunten
In Nederland en België zijn nog niet veel winkels waar ze insecten verkopen. Wanneer u belangstelling bij insecten heeft kunt u deze daarom het beste via een webshop bestellen. In de toekomst zullen insecten naar alle waarschijnlijkheid veel vaker in supermarkten en andere winkels verkocht worden.