Vitamine B12 in voeding: vlees, vis en vleesvervangers

Vitamine B12 voeding
- Vitamine B12 tekort
- Risicogroepen
- Vitamine B12 in voeding
- Dierlijke producten
- Plantaardige vitamine B12 niet bruikbaar
- Overzicht van B12 in vlees en vis
- Vleesvervangers missen de voedingswaarde van vlees
- Vitamine B12 aanvullen
Vitamine B12 tekort
Vitamine B12 is een belangrijke vitamine en bij een tekort kun je er bleek uit gaan zien, een slap en vermoeid gevoel krijgen, maar ook een licht gevoel in het hoofd en daarnaast een gebrek aan eetlust. Dit zijn de eerste tekenen van een vitamine B12 tekort. Bij een aanhoudend of chronisch vitamine B12 tekort, kun je last krijgen van neurologische klachten doordat het zenuwstelsel wordt aangetast. Dit kan zich uiten door tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Voorts komen coördinatieproblemen en psychische stoornissen, zoals een depressie, vaak voor. Het is daarom van belang dat je voldoende vitamine B12 inneemt.Risicogroepen
Er zijn mensen die een kans lopen op een tekort. Aangezien vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt, lopen veganisten een grote kans op een tekort aan vitamine B12. Ook ouderen met de maagziekte atrofische gastritis (chronische maagslijmvliesontsteking) of mensen met een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor (een proteïne die in de maag wordt uitgescheiden en die nodig is om B12 in het lichaam te kunnen opnemen), lopen het risico op een tekort. Dus ook als je gezond en gevarieerd eet, kun je een tekort krijgen aan vitamine B12.Vitamine B12 in voeding
Dierlijke producten
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren. Toch zijn er enkele plantaardige voedingsmiddelen die een hoog gehalte van deze vitamine bevatten. Vitamine B12 kent dus zowel een dierlijke als een plantaardige oorsprong, doch de plantaardige vorm van vitamine B12 kan niet door het menselijk lichaam gebruikt worden. Vitamine B12 in plantaardige producten functioneert niet in het menselijk lichaam, aangezien het vitamine B12-analogen zijn. Analogen lijken weliswaar op vitamine B12, maar het is evenwel geen actieve vorm van de vitamine. Wat er mogelijk aan vitamine B12 in aanwezig is, is dermate weinig dat je nooit ofte nimmer aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) komt.Plantaardige vitamine B12 niet bruikbaar
Bovenstaande betekent dat vitamine B12 die zich bijvoorbeeld in zeewieren en algen bevindt, niet bruikbaar is voor de mens. Vegetariërs en veganisten lopen derhalve een hoog risico op een vitamine B12-tekort, ofschoon vegetariërs die dagelijks zuivel (en eieren) in hun dieet verwerken dit nog wel enigszins kunnen compenseren. Veganisten eten echter in het geheel geen producten van dierlijke afkomst. Een tekort aan vitamine B12 ligt in dat geval op de loer. Als je geen vlees en tegelijk ook geen zuivel óf geen eieren gebruikt, kan het noodzakelijk zijn een voedingssupplement te gebruiken.Overzicht van B12 in vlees en vis
10 voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12, met hun gemiddelde hoeveelheid per 100 gram en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 (2.8 microgram) voor volwassenen:- Mosselen:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 20.4 microgram
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 729%
- Lever (rundvlees):
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 60.9 microgram
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 2175%
- Makreel:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 19.0 microgram
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 679%
- Haring:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 18.7 microgram
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 668%
- Tonijn:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 2.5 microgram
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 89%
- Zalm:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 4.9 microgram
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 175%
- Sardines:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 8.9 microgram
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 318%
- Runder- en lamsvlees:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 2.0 - 3.0 microgram (varieert)
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 71% - 107%
- Eieren:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 1.1 microgram (in eidooier)
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 39%
- Yoghurt en melk:
- Vitamine B12 per 100 gram: Ongeveer 0.4 - 0.9 microgram (varieert)
- ADH gedekt door 100 gram: Ongeveer 14% - 32%
