Gezonde voeding: Boerenkool

Boerenkool maakt sinds jaar en dag deel uit van de Noord-Europese eetgewoonte. Het is een groente die vaak wordt gezien als een variant op salade of spinazie maar eigenlijk is het een kruisbloemige groente die te vergelijken is met broccoli en kool. Naast zijn goede smaak bezig deze groente heel wat voordelen voor onze gezondheid die grotendeels te wijten zijn aan zijn hoge concentratie aan antioxidanten.

Boerenkool algemeen

Boerenkool is een typische wintergroente en laat zijn smaken het best tot uiting komen als ze geteeld worden in een koel klimaat en zachte vorst. Dit is ook de reden waarom het al zolang een van de populairste groente is in Europa. Bovendien biedt boerenkool de ideale voedingswaarden door zijn lage calorie- en vetgehalte. Je steekt dus beter je geld in het aanleggen van een kleine moestuin met boerenkool dan in het kopen van dure voedingssupplementen. Boerenkool is zelfs perfect binnenshuis te kweken.

Gezondheidsvoordelen

Vitaminen en mineralen

Boerenkool bevat een zeer hoge concentratie aan vitamine K, A, C, B6 en E. Vitamine C helpt het immuunsysteem in de strijd tegen virussen tijdens de winterperiode en verhoogt het metabolisme die je helpt bij het verliezen van overtollig gewicht. Vitamine A is dan weer essentieel voor de gezondheid van de ogen. Het vermindert het risico op maculaire degeneratie en andere oogziekten.

Mineralen zoals koper, mangaan, calcium, kalium, magnesium en ijzer zijn ook in grote hoeveelheden aanwezig in boerenkool. Boerenkool bevat zelf meer ijzer per calorie dan rundvlees. Dat maakt het dan ook een belangrijke bron aan ijzer voor veganisten en vegetariërs. IJzer vermindert de kans op het ontwikkelen van anemie en is daarnaast ook belangrijk voor de productie van hemoglobine. Een constante bron van ijzer helpt het transport van zuurstof door het bloed in het lichaam. Voor veganisten en mensen die leiden aan lactose-intolerantie is boerenkool ook het perfecte alternatief voor melk om toch de nodige hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Bovendien is boerenkool gemakkelijker te verteren.

Een portie boerenkool bevat ongeveer 30 procent van de aanbevolen dagelijkse inname aan omega-3 vetzuren. Deze helpen het zenuwstelsel te onderhouden en is essentieel voor zwangere en zogende vrouwen. Deze vetzuren hebben ook een positieve invloed op de huid.

Antioxidanten

Een van de meest belangrijke gezondheidsvoordelen die boerenkool biedt is te wijten aan de uiterst hoge concentratie aan antioxidanten. Zelfs in vergelijking met andere groenten en zelfs andere kruisbloemigen zoals broccoli en kool bevat boerenkool een hogere concentratie aan antioxidanten luteïne en bèta-caroteen. Tests hebben aangetoond dat het eten van boerenkool rechtstreeks leidt tot een hogere concentratie van deze antioxidanten in het bloed. Dit is niet het geval met andere voedingsmiddelen en vooral niet bij voedingssupplementen.

Vezels

Het hoge vezelgehalte van boerenkool zorgt voor een verlaging van de cholesterol en vermindert de galzuur productie die de lever nodig heeft om te functioneren. De vezels in boerenkool werken op twee manieren. Enerzijds binden deze vezels zich met de galzuren en nafteenzuren in de darmen waardoor deze wordt uitgezet tijdens de ontlasting in plaats van dat ze terug opgenomen worden in het lichaam. Anderzijds zorgen de vezels ervoor dat de lever nieuwe gal aanmaakt uit de cholesterol in het lichaam waardoor het cholesterolgehalte in het bloed zal dalen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Ontstekingen zijn een belangrijke oorzaak van vele negatieve gevolgen van ziekten. Artritis, auto-immuunziekten en Alzheimer leiden tot negatieve bijwerkingen die veroorzaakt worden door de reactie van het lichaam op ontstekingen. Vitamine K in boerenkool is een krachtige ontstekingsremmende bron. Enige voorzichtigheid bij de inname van vitamine-K bevattende voedingsmiddelen is wel geboden voor mensen die bloedverdunnende medicatie nemen.

Kanker afremmend

Onderzoek heeft aangetoond dat de micronutriënten in boerenkool de kans op borstkanker helpt verminderen en zelfs de groei van de kanker afremt bij vrouwen die hier reeds aan lijden. Indole-3-carbinol helpt bij het metaboliseren van oestrogeen op een manier waardoor het risico op borstkanker zou verminderen. Andere studies tonen dan weer aan dat de chemische stof in boerenkool preventief werkt tegen darmkanker.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond eten: Snoepgoed onder superfoodsGezond eten: Snoepgoed onder superfoodsDat broccoli en bosvruchten gezond zijn en onder superfoods vallen, weet je misschien wel. Maar wat dacht je van waterke…
Superfood: boerenkoolBij superfoods denk je vaak aan allerlei exotische vruchten, aan speciale zaden of aan vreemde voedingssupplementen zoal…
Hoe gezond is boerenkool?Hoe gezond is boerenkool?Boerenkool, voor Nederlanders een alledaagse wintergroente. Echter, op het moment dat je je er in verdiept zou boerenkoo…
Turbo Boost voedselsoortenTurbo Boost voedselsoortenEr bestaan groenten en fruit die je helpen vet te verbranden door er veel van te eten. De meeste mensen weten niet over…

Insecten eten; gezond en duurzaamInsecten eten; gezond en duurzaamHet eten van insecten, ook wel entomogafie genoemd is in Nederland en België niet erg bekend, toch wordt het steeds popu…
Voedseldoorstraling of voedselbestralingVoedseldoorstraling of voedselbestralingVoedseldoorstraling wordt ook wel voedselbestraling genoemd. Voedsel wordt met röntgenstraling of gammastraling bewerkt.…
Bronnen en referenties
  • http://www.ishetgezond.nl/index.php/groenten/is-boerenkool-gezond#.VBgjiJR_uEw
  • http://www.degezondheidswinkel.be/blog/6-redenen-om-boerenkool-te-eten
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.