Leuke en eenvoudige ideeën voor het kerstdiner

Tijdens de kerstdagen zetten veel mensen graag een lekker en speciaal kerstdiner op tafel. Het bereiden en opdienen van een kerstdiner is meestal een leuke, maar ook een tijdrovende bezigheid. In dit artikel staan een aantal handige tips die je kunnen helpen om snel een eenvoudig een overheerlijk kerstdiner aan je gasten voor te schotelen.

Doe-het-zelf-diner

Gasten vinden het vaak erg leuk om zelf te kunnen bepalen wat ze eten. Haal daarom het gourmetstel uit de kast en zet alle etenswaren klaar. De tafel kun je mooi versieren met een bijzonder tafelkleed en kleurige servetten. Tips om het gourmetten extra feestelijk te maken:
  • Haal naast vleeswaren ook vis in huis (zoals bijvoorbeeld zalm)
  • Koop een aantal lekkere saladeschotels bij bijvoorbeeld de slager
  • Serveer lekkere en bijzondere sausjes
Om gourmetten eenvoudig te houden kun je in veel supermarkten speciale gourmetschotels kopen. Deze gourmetschotels zijn rond de feestdagen ook nog in de aanbieding. Wil je helemaal makkelijk dan koop je in de supermarkt kant-en-klare groentenpakketten (bijvoorbeeld schijfjes paprika of champignon). Anders kun je het nodige snijwerk bijvoorbeeld een dag van tevoren doen. Wie gourmetten weinig origineel vindt kan bijvoorbeeld een keer gaan fonduën of grillen.

American Dinner

Laat al je gasten een gerecht bereiden en meenemen; dit voorkomt dat je uren in de keuken staat. Bovendien kan een diner waarbij iedereen iets meeneemt zeer luxe en uitgebreid zijn, en je kunt veel verschillende gerechten proeven. Spreek wel van tevoren af wie wat meeneemt zodat niet iedereen bijvoorbeeld een hartige taart maakt.

Feestbuffet

Als je het leuk vindt om lekker te koken voor je gasten, maar tijdens het diner niet steeds in de weer wilt zijn, kun je kiezen voor een 'lopend' buffet. Zet een tafel klaar met allerlei gerechten die je hebt bereid en laat je gasten zelf opscheppen en inschenken. Zorg dat er voldoende ruimte rond de tafel is om rond te lopen; zeker wanneer je een grote groep gasten ontvangt. Het buffet kun je helemaal naar eigen wens maken; je kunt kiezen voor een bepaald thema of gewoon maken wat jij zelf lekker vindt. Serveer een speciaal dessertbuffet om het kerstdiner extra bijzonder te maken.

Take Away

Het klinkt misschien niet zo gezellig, maar het voorkomt wel de nodige stress: laat je kerstdiner bezorgen of haal het eten zelf. Er zijn vrij veel cateraars, zeker in grote steden, die rond de kerstdagen mooie kerstdiners aanbieden. Bij 'La Place' van de V&D kun je bijvoorbeeld terecht voor een overheerlijk kerstdiner, of bij je lievelingsrestaurant. Waar het om gaat is dat je zelf van een kerstdiner moet kunnen genieten; eten afhalen neemt weinig tijd in beslag en voorkomt veel rommel.

Overige tips

Veel mensen willen met het kerstdiner iets speciaals, maar kunnen daardoor te hoge eisen aan zichzelf stellen. Wat vooral belangrijk is, is dat je als familie of kennissen bij elkaar bent en het samen gezellig hebt. Vaak wordt er rond de feestdagen al zoveel gegeten dat gasten bij het avondeten toe zijn aan iets 'lichts'. Ook in de bereiding en verzorging van het eten kun je het best eenvoudig te werk gaan:
  • Serveer in plastic schalen
  • Maak zoveel als mogelijk vooraf
  • Haal tafelversieringen e.d. tijdig in huis
  • Vraag van tevoren aan een bepaalde gast (gasten) of zij willen helpen met het kerstdiner
  • Laat mensen zelf wijn/dranken inschenken
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Een simpel kerstdiner voor: kinderenKinderen vinden kerst vaak geweldig. Het is gezellig, ze krijgen een cadeautje en mogen tot laat op blijven. Gewoon een…
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…
Simpel een chique (kerst)diner makenJa hoor, het is weer zo ver. Kerst staat bijna voor de deur en er is besloten om het dit jaar bij jou te vieren. Leuk en…

Gourmetten - wat u er allemaal bij kunt gebruikenGourmetten zorgt voor een gezellig avondje tafelen en kan makkelijk met meerdere personen. Bij gourmetten kunt u veel ve…
Kerst high tea organiseren, tipsKerst high tea organiseren, tipsHigh tea met kerst, raakt steeds meer in opkomst. Het is gezellig, lekker en niet zo tijdrovend en stressy als het organ…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.