Keukentips: Soepen en sauzen

Keukentips: Soepen en sauzen Enkele keukentips voor het bereiden van soepen en sauzen zoals mayonaise, bouillons… En advies voor wanneer het misloopt.

Bouillon en soep

Goede bouillon

Indien je een goede vleesbouillon wenst te maken moet je het in dunne schijven gesneden soepvlees opzetten in koud water. Je mag de bouillon pas op het einde zouten. Om de bouillon een mooie kleur te geven kan je er een ongeschilde ui aan toevoegen.

Mals soepvlees/bouillonvlees

Indien je mals soepvlees wilt dan moet je het vlees opzetten met kokend water. Hierdoor stollen de eiwitcellen en vloeit het vleessap niet weg uit het vlees. Nu moet je het kookwater wél zouten.

Heldere bouillon

Laat de bouillon langzaam en bij lage temperatuur intrekken, en giet hem vervolgens door een koffiefilter. Voeg dan stijfgeklopt eiwit aan de gefilterde bouillon toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. Zeef vervolgens opnieuw. Het losse eiwit neemt de vuile deeltjes uit de bouillon namelijk op, waardoor de bouillon helder wordt. Wat je ook kan doen is de bouillon een tiental minuutjes laten koken met enkele eierdoppen en vervolgens het geheel door een koffiefilter zeven.

Bouillon ontvetten

Laat de soep of saus afkoelen zodat het vet stolt en de vetlaag makkelijker te verwijderen is. Je kan ook enkele ijsblokjes in de bouillon doen. Ijs trekt namelijk vet aan, dus het vet zal zich rond de ijsblokjes hechten.

Restjes bouillon benutten

Kook rijst, spaghetti, macaroni of groenten in de overschot bouillon om er een lekkere smaak aan toe te voegen.

Soep te zout?

Doe een sneetje droog brood of een paar stukjes rauwe aardappel in de soep en haal ze er na vijf minuten terug uit. Je kan er eventueel ook een scheutje melk bij doen.

Saus en jus

Gestolde mayonaise

Gestolde mayonaise kan je weer glad en smeuïg krijgen door opnieuw te beginnen met een eierdooier, citroensap, zout en mosterd op te kloppen, en de gestolde mayonaise er lepeltje per lepeltje aan toe te voegen.

Slasaus

Als je de slakom insmeert met een half teentje knoflook of er een paar druppels knoflookolie bij doet, dan krijgt je sla meteen een betere smaak.

Au-bain-Marie

Zorg ervoor dat de tweede pan boven, en dus niet in het hete water hangt.

Gestolde en geschifte sauzen

Dit probleem wordt veroorzaakt door een te grote hitte of omdat er niet intensief genoeg geklopt werd. Als je Hollandaise saus of béarnaisesaus gestold is dan moet je de pan van het vuur halen, er een ijsblokje bij doen en stevig verder kloppen.

De saus is te vet?

Laat de saus afkoelen, zet ze in het vriesvak zodat het vet omhoog komt en je de vetlaag makkelijk kan verwijderen. De saus bevat zo ineens ook veel minder calorieën. Je kan ook voorzichtig een sneetje droog brood op de saus leggen. Het brood werkt namelijk als een spons en zuigt het vet uit de saus op. Verwijder na enkele minuten het sneetje brood.

De saus is te dun?

Kneed gelijke hoeveelheden bloem een boter met een vork door elkaar en meng dit door de kokende saus terwijl je voortdurend blijft roeren. Je kan de saus natuurlijk ook aandikken door maïzena op te lossen in een beetje melk, water of bouillon.

Binden zonder bloem

Sauzen die niet gebonden worden met bloem bevatten veel minder calorieën. Indien je toch een licht gebonden saus of jus wilt hebben, zonder bloem, kan je een wortel of geschilde ui raspen en aan het geheel toevoegen.

De jus is te licht van kleur?
Voeg een scheutje sojasaus toe of voeg een klein beetje cola bij je jus. Een beetje gebrande suiker of een afgestreken lepel instantkoffie kunnen de klus ook wel klaren.
© 2013 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maizena: Wat is het en hoe gebruik je het?Willen uw soepen of sauzen ook maar niet binden? Dan is maizena het perfecte middel voor u en uw soepen/sauzen. Maar wat…
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…

Lamsoor, lekkere, wilde, zilte groenteLamsoor, lekkere, wilde, zilte groenteLamsoor is een eetbare plant uit de strandkruidenfamilie. Wanneer je lamsoor in de winkel ziet liggen betreft het de bla…
Zapota, tropische mispel van Midden-AmerikaZapota, tropische mispel van Midden-AmerikaZapota wordt gegeten als hij zacht is, bijna overrijp. Je kunt hem in dat opzicht vergelijken met een mispel. Zapota is…
Bronnen en referenties
  • Meyer-Berkhout, E., 1000 prima tips voor de keuken, Zomer & Keuning
Sarahh (77 artikelen)
Laatste update: 29-05-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.