Voortekens & Voorspellen - Geluk Feestmaal

Voortekens & Voorspellen - Geluk Feestmaal Voorspellen Voortekens Feestmaal. Geluksmuntjes in een Kerstpudding (Christmas Pudding), Driekoningen Koek of Midzomerdag Droomkoek. Riten en geluksvoorspellers zoals de Chinese Gelukskoekjes (Fortune Cookies). Ken je het ritueel van de Bruiloftstaart onder je kussen? En eieren rollen van een berg of eiwit lezen in een wijnglas? Noten roosteren als een voorteken van geluk in je relatie of Nieuwjaar? Lees hier de betekenis van deze magische rituelen of bezweringen èn hoe je deze moet uitvoeren.

Oorsprong Voorspellen Feestmaal

Eeuwenoude Voorspellingen. Meerdere bijzondere dagen of feestdagen die we vieren, zijn oorspronkelijk heidense dagen. Heidense feesten die tot een christelijke feestdag zijn gaan behoren, zijn onder meer Marialichtmis, Kerstmis en Driekoningen. Dagen met een feestmaal en ritueel, waardoor ze uitermate geschikt waren voor het voorspellen met voedsel. Zo ook Halloween, hetgeen oorspronkelijk het heidense Oudjaar was. Vroeger waren er specialisaties in voorspellingsvormen en rituelen aan de hand van voedsel, waarvan de meeste details verloren zijn gegaan. Men voorspelde bijvoorbeeld aan de hand van kaas (tiromantie) of versgebakken koek en brood (critomantie en alfitomantie). Meer informatie hieromtrent, kun je vinden in Voortekens & Voorspellen - Voedsel Feestdagen .

Voortekenen Geluk - Kerst Pudding Koek Cake

Geluksrituelen Omen. Bijna iedereen kent het ritueel met gelukstekens in de Kerstpudding, de Christmas Pudding of cake wel uit Engelse of Amerikaanse films. Ook zijn de Chinese Gelukscookies vrij algemeen bekend. In dit artikel zullen een aantal rituelen, bezweringen voor geluk in relatie en toekomst beschreven worden. In het navolgende gedeelte zullen eeuwenoude magische voorspellers en bezweringsrituelen in relatie tot Kerstpudding, Kerstcake, Driekoningenkoek, Droomkoek voor Vastenavond, Droomcake voor Midzomerdag en een Bruiloftstaart op Vrijdag beschreven worden. Ook over hoe je eiwit kunt lezen, het ritueel van eieren rollen en hoe je de bestendigheid van je relatie met noten kunt voorspellen.

Kerstpudding Driekoningen Droomkoek

Kerstpudding. Roer een (zilveren) muntje door het mengsel voordat de pudding wordt gekookt. Of in het geval van koude pudding, schep dit er voordat je het in een schaal of kom doet doorheen. Degene die aan tafel bij het eten van de pudding het muntje aantreft, zal een voorspoedig Nieuw Jaar tegemoet gaan.

Een variant is om er bedeltjes door te doen. Het bedeltje dat je vindt, zegt dan iets over het komende jaar, zoals een hoefijzer voor geluk en een ring voor een naderend huwelijk.
Het spreekt natuurlijk voor zich, dat hier voorzichtig mee omgegaan moet worden en niemand zich erin verslikt, zijn tanden beschadigd of erin stikt. Degenen die de pudding eten moeten van tevoren weten dat er gelukstekens in de pudding zitten om er bedacht op te zijn. Hou je niet van pudding, dan kan het ook met zelfgebakken taart of cake.

Drie Koningenkoek. Bewaar een stukje Driekoningenkoek drie maanden lang op een droge plaats. Wanneer het stukje driekoningenkoek er nog goed uitziet en niet beschimmeld is, zal voorspoed en geluk de rest van het jaar met je zijn.

Droomkoek Vastenavond

Bak op vastenavond een haverkoek (zonder gist) en doe wat zilveren bedeltjes en een ring door het deeg. Het moet tijdens het mengen en bakken volkomen stil zijn. Zodra de koek klaar is, snijd je hem in evenveel stukken als er ongehuwde personen zijn. Je toekomst voor de komende twaalf maanden lees je af aan het bedeltje dat je in jouw stuk koek vindt. Eet de koek niet op, maar draai hem in je linkersok of kous en leg dit onder je kussen. Je zal dan van je toekomstige partner dromen.

Droomcake Midzomerdag. Op de avond voor midzomerdag mengen, kneden en bakken drie mensen samen een cake van bloem, water en een beetje suiker. De cake wordt dan in drie stukken gebroken en vervolgens breekt ieder zijn deel in negen stukken. Vervolgens moeten de stukjes door een trouwring gehaald worden. De trouwring moet geleend worden van iemand die hem al minstens drie jaar draagt. Ieder eet dan zijn eigen stukjes cake, waarna de trouwring boven het bed wordt gehangen, waarin ze alledrie moeten slapen. Dan zullen ze dromen over hun toekomstige partners, echter een voorwaarde is......dat het hele ritueel van begin tot eind in volslagen stilte wordt uitgevoerd.
De midzomer of zomerwende speelt een belangrijke rol in de Wicca religie (natuurreligie, 'heksen') en hun religieuze rituelen. Op de dag van de zomerwende (21 juni) wordt het Lithafeest gevierd. Zonnewende betreft data c.q. momenten waarbij de zon -vanuit de aarde gezien- de meest noordelijke of zuidelijke positie bereikt. Of anders geformuleerd, het zijn de momenten (data) in de zomer of winter wanneer respectievelijk de dag of nacht het langste en nacht of dag het kortste is. De zonnewende op het noordelijk halfrond wordt ook wel de zomerwende of midzomer genoemd, hetgeen het begin van de zomer inluidt op of rond 21 juni (soms 20 juni). Nadere informatie over midzomer is te vinden in Tijd en Seizoenen (jaargetijden).

Bruidstaart Vrijdag - Droom Partner

Vast een hele vrijdag en val dan in slaap met een stuk bruidstaart onder je kussen. Je zult dan van je toekomstige partner dromen. Wil je weten of je met een bepaald persoon gaat trouwen, haal de bruidstaart dan door een geleende trouwring. Wikkel de taart in een stukje papier, waarop je de naam van de desbetreffende persoon hebt geschreven en leg het onder je kussen. Je droomt dan niet alleen van je toekomstige partner, maar er volgt wellicht ook een ontmoeting!

Noten Voorspellen Voorteken - Relatie Partner

Dromen over het beroep van je partner. Hak een walnoot en een hazelnoot fijn en rasp een stukje nootmuskaat. Meng ze met een beetje deeg of nat brood en maak er negen balletjes van, die je inslikt voor je naar bed gaat. Je dromen zullen dan een duidelijk beeld van het beroep van je toekomstige partner geven.

Uitvinden of je relatie blijvend is. Leg twee noten in de gloed van een vuur of op het rooster. Noem de ene naar jezelf en de andere naar je partner. Verbranden ze samen, dan wordt het een langdurige relatie. Branden de noten heftig, barsten ze open of springen ze uiteen, dan wordt de relatie beëindigd door degene van wie de noot het eerst wegspringt.

Eieren Eiwit Voorspellen Voorteken - Geluk Ongeluk

Eiwit en Toekomstgeluk. Giet eiwit in een wijnglas dat voor ongeveer driekwart met water is gevuld. Leg je hand op het glas en draai het mengsel zachtjes een paar keer rond. Laat het vervolgens een poosje staan. Het eiwit zal dan in klonters liggen, waaruit je je toekomstgeluk kunt lezen. Kijk naar de klont, de vorm ervan en waar dit je aan doet denken. Het gaat om de eerste gedachte of associatie die bij je opkomt. Op dat vlak zal er dan voorspoed komen.

Lijkt het klontje bijvoorbeeld op een hartje, dan zal de liefde komen. Lijkt het klontje op een hand, dan zul je hulp krijgen etc.
Eieren Rollen Geluk Ongeluk. Met Pasen (maar het kan ook op andere dagen) is het de bedoeling dat meerdere mensen met gekleurde hardgekookte eieren naar de top van een met gras begroeide heuvel gaan. Iedereen markeert zijn ei en laat het dan naar beneden rollen. Degenen wiens ei onbeschadigd beneden belanden, zullen het komende jaar geluk hebben. Degenen wiens eieren breken, zijn wat minder gelukkig en kunnen ongeluk of tegenslag verwachten. Wanneer alle eieren tegelijk losgelaten worden, dan duidt het eerste ei dat intact beneden komt, de persoon aan die als eerste zal gaan trouwen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstrecept - kerststronk met chocoladeroomKerstrecept - kerststronk met chocoladeroomHet is een oude heidense gewoonte om tijdens de Winterzonnewende een boomstam in de open haard te branden om geluk te br…
Feestdagen in ZwedenDe Zweden houden graag vast aan een aantal traditionele feesten, sommige zijn uitgegroeid tot nationale feestdagen ander…
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Notennamen en de notenbalkNotennamen en de notenbalkMuziek op papier lijkt al snel veel ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Wanneer je de basis beheerst, zul je echter…

Etiquette Tafel dekken - Tafelschikking dinerEtiquette Tafel dekken - Tafelschikking dinerBij een officieel, voornaam of chic etentje of een (kerst)diner, horen bepaalde etiquettes, tafelmanieren en ook een goe…
Brunchen, wat houdt dat in?Brunchen, wat houdt dat in?Brunchen, een maaltijd die door de Amerikanen is bedacht. Wilt u niet uw ontbijt én niet uw lunch missen, ga dan lekker…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meineresterampe, Pixabay
  • Jongh, S.L et al. Voorspellingen en Gelukbrengers. Helmond BV
  • Ian Smith. Predicting. HarperCollins: Glasgow
  • Pernak, H. Sociale Antropologie, Geloof Tradities Rituelen. Ambo: Sociaal Culturele reeks
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 01-12-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.