Hoe maak je een caipirinha?

Hoe maak je een caipirinha? Zeg cocktail en Brazilië en je denkt aan de caipirinha. De tropische cocktail wordt gemaakt met cachaça, verse limoen en Muscovado suiker. De bereiding is eenvoudig maar dit drankje doet het gegarandeerd goed op elk zomers feestje. Je hebt niet eens een cocktailshaker nodig maar enkel een goede stamper en een set echte caipirinha-glazen.

Caipirinha


Caipirinha: cocktail uit Brazilië

Caipirinha is de nationale cocktail van Brazilië en wordt bereid met cachaça, suiker en limoen. Cachaça is de bekendste gedistilleerde drank van Brazilië. Net zoals rum, wordt het gemaakt van suikerriet. Cachaça wordt gemaakt van suikerrietalcohol, gewonnen tijdens het proces van fermentatie van het suikerrietsap en later gedistilleerd.

De caipirinha is niet alleen in Brazilië populair. Een beetje hip restaurant of cocktailbar in Nederland heeft het op de kaart staan, en een cocktailbar is eigenlijk geen cocktailbar zonder dit frisse drankje. Omdat je wel echt cachaça nodig hebt om het te maken vaart de export van Brazilië er goed bij. De International Bartender Association heeft de cocktail tot een van de Official Cocktails gemaakte.

Het woord "caipirinha" komt van "caipira", wat zoiets betekent als 'iemand van het platteland', in feite precies hetzelfde als het Amerikaanse 'hillbilly'. Het Portugese woord is zowel mannelijk als vrouwelijk, maar als men het over het drankje heeft wordt de vrouwelijk vorm en het vrouwelijk voorzetsel gebruikt.

Hoe maak je een caipirinha?

Voor een caipirinha heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • 5.0 cl cachaça
  • ½ verse limoen, gesneden in vier partjes
  • 2 theelepels Muscovado suiker

Je kunt ook een ander soort suiker gebruiken wanneer je het lastig vindt hier aan te komen.

Om de cocktail te bereiden doe je het volgende:
Doe de partjes limoen en de suiker in een glas naar keuze en en stamp deze samen met een houten lepel of stamper. Vul het glas met ijs zoveel je wil en voeg de toe cachaça. Bij de caipirinha hoort een lowball glas. Dit is een laag, breed glas met een stevige bodem met een inhoud van tussen de 180 en 300 ml.

Variaties op de caipirinha

Variaties op cocktails worden vaak bedacht als een van de ingrediënten niet beschikbaar is. Voor wat betreft de caipirinha zal het dan vaak gaan om de cachaça die niet voorhanden is. Bij diverse slijterijen zul je deze Braziliaanse sterke drank wel kunnen krijgen maar veel mensen kiezen toch voor een ander product dat in nog meer cocktails gebruikt kan worden. Zoek je inspiratie? De volgende variaties op de caipirinha zou je eens kunnen proberen:
  • In de caipiroska wordt de cachaça vervangen wordt door wodka.
  • Een caipirissima is een caipirinha gemaakt met rum in plaats van cachaça.
  • Een passionfruit caipirinha wordt zoals de naam al aangeeft gemaakt met passievrucht in plaats van limoen.

Uiteraard kan de fruitsoort door nog veel meer andere soorten worden vervangen zoals bijvoorbeeld banaan, aardbei, sinaasappel of citroen. Een in Brazilië ook erg populair drankje is de caipifruta. Dit bestaat uit cachaça, ijs, verschillende soorten fruit naar keuze en geklopte melk. Hiervoor worden fruitsoorten gebruikt als tangerine, passievrucht, grapefruit, kiwi, ananas, druiven, mango, cajá, caju en verschillende soorten bessen.
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse cocktails: alles over de Caipirinha en de MojitoZomerse cocktails: alles over de Caipirinha en de MojitoDe temperaturen lopen op, het is volop zomer en de tijd is weer aangebroken om gezellig een terrasje te pikken of te bar…
Rumcocktails: MojitoDeze verfrissende Cubaanse cocktail helpt je in een exotische sfeer te komen! Samen met de daiquiri was de mojito Heming…
Zomerse cocktails zonder alcoholZomerse cocktails zonder alcoholEen cocktail met alcohol is lekker, maar zonder misschien nog wel lekkerder. Dat bewijzen de onderstaande recepten die g…

CocktailsoortenCocktailsoortenZoveel mensen, zoveel wensen. Zo dachten de bedenkers van de cocktail er ook over. Er zijn diverse soorten cocktail, voo…
Bruisende aperitieven: receptenVeel feestjes starten met een glas champagne of schuimwijn en geef toe dat uw gasten best wel eens verrast mogen worden…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-09-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.