Ingrediënten van Mexicaanse gerechten
Ingrediënten van Mexicaanse gerechten, wat gebruikt men veel in de Mexicaanse keuken? Het milde Mexicaanse klimaat heeft vele groentesoorten opgeleverd en men gebruikt dit ook vaak.
Avocado’s
Een avocado is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. Wanneer deze vrucht rijp is, is hij zo zacht als boter. De naam avocado komt van het woord
ahuacatl, van de taal Nahuatl, wat 'teelbal' betekent. Nahuatl is een taal die de oorspronkelijke bewoners van Mexico spreken. Tegenwoordig wordt de avocado in de hele wereld verbouwd, maar komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Avocado wordt veel gebruikt voor de klassieke salsa, guacamole.
Bonen
De frijoles, dit zijn gedroogde bonen, zijn Mexicaanse peulvruchten. Zij worden geserveerd met wat kooknat of worden gepureerd en vervolgens gebakken als refritos. Roze, rode en zwarte bonen horen bij Mexico, net als de gevlekte pintobonen.
Pepers
Gebruik je geen pepers in een Mexicaans gerecht, zal er niet veel overblijven. De meest gebruikte pepers zijn serrano, jalapeño en poblano, allen zijn scherp.
- Serrano: heet, maar zeer smaakvol. In rood en groen verkrijgbaar.
- Jalapeño: kleine, groene (Mexicaanse) chili pepers en zijn een beetje heet. Dit zijn de meest bekendste van de Mexicaanse pepers. Overigens is de naam afgeleid van de hoofdstad van het Mexicaanse Vera Cruz: Jalapa.
- Poblano: de pepers die vooral worden gebruikt om gerechten op te vullen.
De habañeropeper is een hele kleine, zeer smaakvol en de scherpste variëteit ter wereld. Allen zijn ze verkrijgbaar in rood en groen. In de Mexicaanse keuken worden pepers alleen maar vers gebruikt. De populairste gedroogde chilipepers zijn de ancho, vol van smaak en mild, en de chipotle, vlijmscherp. Andere pepers zijn de sterke mulato en de hete pasilla. De zoete paprika’s zijn groen, geel of rood van kleur. Dit is afhankelijk van de rijpheid van de paprika’s, welke minder scherp zijn als de pepers. Pimientos noemt men pepertjes in blik of pot.
Chocolade
Chocolade wordt in Mexico al duizenden jaren gemaakt. Hij werd als drank heet of koud met een schuimlaagje gedronken. Nu wordt chocolade in blokjes geperst verkocht en op smaak gebracht met kaneel, amandelen en vanille. Men gebruikt de blokjes chocolade om drankjes van te maken of als ingrediënt in de keuken.
Chorizo
Dit is een pittige, roodgekleurde worst die in deze keuken veel gebruikt wordt. Allerlei soorten en maten zijn er verkrijgbaar. De chorizo wordt altijd van varkensvlees gemaakt, paprikapoeder hierbij toegevoegd. Hierdoor krijgt chorizo zijn karakteristieke smaak.
Koriander
Koriander is een verse, groene specerij. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en uit de landen rond de Middellandse Zee. Koriander lijkt erg op bladpeterselie en mag absoluut niet ontbreken in de Mexicaanse keuken. Tevens gebruikt men de zaadjes in de gerechten.
Maïs
Maïs, afkomstig uit Midden-Amerika, is een van de oudste cultuurgewassen in Mexico. De gedroogde zaadjes worden gemalen tot masa harina. Dit betekent maïsmeel, waarvan tortilla’s en tamales worden gemaakt. Tamales is ook een soort tortilla.
Tomatillos
Men denkt dat tomatillos onrijpe tomaten zijn. Echter, zij komen van een andere plant. Een prachtig velletje omhult een groente welke veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken. Deze groente is ingeblikt.
Recept Guacamole
Guacemole is een veel gebruikt bijgerecht in de Mexicaanse keuken.
Ingrediënten
- 2 grote avocado's
- 2 groene chili's
- fijngehakt
- fijngesneden koriander
- 1 gesnipperde ui
- 1 el in kleine blokjes gesneden tomaat
- zout
- limoensap
Bereiding
Snijd de avocado's door midden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Prak fijn met een vork. Doe de avocado, chili's, ui, tomaat en koriander in een kom en meng het goed door elkaar. Voeg hier enkele druppels limoensap aan toe om te voorkomen dat de avocado verkleurt, en voeg zout naar smaak toe. Serveer de guaccemole direct.