Traditionele Recepten uit de Sierra de las Nieves - Spanje

Een van de grootste waarden die Andalusie heeft is haar enorme diversiteit. Zoals de provincie Malaga met zon, strand ... en de vele bezienswaardigheden in het binnenland. Eén van de meest spectaculaire zones in die provincie is de Sierra de las Nieves. Niet alleen de prachtige natuur, maar ook voor het zeer diverse, culinaire aanbod. De plaatselijke bevolking zorgt ervoor dat de vele traditionele recepten die de Sierra de las Nieves rijk is, levendig worden gehouden.

Sierra de las Nieves - Malaga (Andalusie)

In het Natuurpark van de Sierra de las Nieves vind je niet alleen een wirwar aan wandelpaden tussen pinsapos (soort den) en mooie witte dorpjes. Je kan er bovenal heerlijke traditionele recepten proeven die de smaakpapillen alle eer aan doen. Het natuurgebied van de Sierra de las Nieves in Andalusie, heeft een enorme natuurlijke rijkdom.


Ensalada de Bacalao - Slaatje van Kabeljauw

In het zuiden van Spanje (Andalusie) is het heel gewoon dat men de kabeljauw droogt, het is één van de oudste methoden om vis te conserveren. De bacalao wordt gebruikt in vele traditionele recepten. Er zijn verschillend soorten gedroogde kabeljauw. De klipvis of koolvis, is gezouten en gedroogde kabeljauw en de stokvis is ongezouten en gedroogde kabeljauw.

Ingredienten voor 4 personen

  • 250 gram bacalao (gedroogde, gezouten kabeljauw)
  • 1 ajuin
  • 2 eieren
  • halve groene peper
  • halve rode peper
  • halve kilo aardappelen
  • 2 sinaasappelen
  • extra virgen olijf olie
  • zout naar smaak

Bereiden

  1. De bacalao dien je de avond ervoor in een kom met water te leggen, zodat deze goed kan ontzouten. Ververs het water enkele keren en laat de bacalao een uur voor het klaarmaken van het gerecht goed uitdruppen.
  2. Was de aardappelen en doe ze samen met de eieren in een pan met water. Kook ze samen tot de aardappelen gaar zijn.
  3. Zodra de aardappelen gekookt zijn, ontdoe je deze van hun schil. Snij ze in middelgrote stukken en doe ze in een kom waar je de salade in gaat serveren.
  4. Snij de eieren, de ajuin en de pepers in hele fijne stukjes en doe deze bij de aardappelen.
  5. De olijven halveer je en ook deze gaan bij de aardappelen.
  6. De in partjes gesneden bacalao meng je met de olijfolie goed onder de rest van de ingredienten. Breng op smaak met zout.
  7. Serveer deze heerlijke salada met een schijfje sinaasappel en enkele ontvelde sinaasappel partjes. Je kan ook een stukje sinaasappelschil in hele fijne stukjes snijden om het bord waarop de sla geserveerd wordt te versieren.

Ajoblanco - Koude Amandelsoep met Look

Ajoblanco is een typische koude soep uit Andalusie die hoogswaarschijnlijk zijn oorsprong heeft in de Al-Andalus keuken. In Almáchar in Malaga, is er elk jaar een feest begin september die gewijd is aan de Ajoblanco (fiesta del Ajoblanco).

Ingrediënten

  • 150 gram gepelde amandelen
  • 3 tenen knoflook
  • 300 gram oud brood
  • extra virgen olijfolie
  • witte wijnazijn
  • zout
  • 250 gram moscatel druiven

Bereiden

  1. Maak het brood nat met water en knijp het uit.
  2. Doe het brood in een kom samen met de gepelde en in stukken gesneden knoflook en gehakte amandelen.
  3. Mix alles zeer fijn en voeg daarna de olijfolie in een dun straaltje bij terwijl maar blijf wel roeren.
  4. Breng op smaak met azijn en zout.
  5. De ajoblanco moet crèmig zijn, is hij te dik dan kan je de ajoblanco iets dunner maken door er water aan toe te voegen.
  6. Net voor het opdienen voeg je er, per glas of kom, een paar moscateldruiven aan toe.

Sopa Hervida - Gekookte Soep

De sopa hervida is meestal een hele dikke maaltijdsoep, aangedikt met brood. Deze soep is een versie met heel veel peulvruchten (legumbres), maar je kan er ook chorizo, kip... aan toe voegen.

Ingrediënten

Hoeveelheden aanpassen aan het aantal gasten
  • olijfolie
  • knoflook
  • rode paprika
  • tuinbonen
  • erwten
  • uien
  • tomaten
  • bacalao (gedroogde en gezouten kabeljauw)
  • zout
  • brood van harde tarwe of boerenbrood

Bereiden

  1. De avond ervoor leg je de bacalao in een kom met water om te ontzouten en doe je genoeg gedroogde peulvruchten in een kom met water zodat deze vocht kunnen opnemen.
  2. Kook de peulvruchten in een snelkookpan en hou ze apart.
  3. Neem een pan en fruit hierin de knoflooktenen, de fijngesneden paprika en ui. Wanneer deze bijna gaar zijn, doe er dan genoeg tomaten bij, want het zijn de tomaten die de kleur van de soep zullen aangeven.
  4. Voeg daarna de peulvruchten eraan toe en de op voorhand geweekte en in stukken gesneden bacalao.
  5. Wanneer alles goed gebakken is, meng je het in stukken gesneden brood eronder en voeg je water toe tot het brood volledig verzadigd is.
  6. Laat de soep koken en roer voorzichtig met een houten lepel erdoor.
  7. Zet een deksel op de pan wanneer de soep gaar is en hou apart tot je deze serveert.
  8. Men serveert er dikwijls gegrilde sardienen bij.

Conejo al Ajillo - Konijn met Knoflook

Dit is een zeer populair gerecht in gans Spanje en een specialiteit in de Sierras de las Nieves.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 konijn van gemiddelde grootte
  • extra virgen olijfolie
  • knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • thijm
  • laurier
  • zout
  • witte wijn
  • een zachte of pikante peper

Bereiden

  1. Verdeel het konijn in stukken en bak het in de pan met olijfolie.
  2. Mix de knoflook met de witte wijn en doe dit mengsel bij het konijn in de pan.
  3. Leg de fijngesneden peper rondom het konijn en kruid het konijn met de thijm, laurier en de versgemalen zwarte peper.
  4. Laat rustig verder stoven op een zacht vuurtje totdat het vlees zacht is en voeg heet water toe indien dit nodig is.
  5. Voor het opdienen kan je de schotel versieren met fijngesnipperde paprika en tomaat en er een bord gefrituurde aardappelen bij serveren.

Salmorejo - Koude crèmige soep met tomaten en brood

Deze Salmorejo is een koude crèmige soep zoals de meer bekende gazpacho, die oorspronkelijk uit de omgeving van Cordoba (Zuid-Spanje) afkomstig is. Als basis voor deze Salmorejo worden de volgende ingredienten gebruikt .
  • tomaten
  • oud brood
  • knoflook
  • olijflolie en zout

Deze soep wordt geserveerd met een fijngesneden, hard gekookt ei, stukjes jamón (ham) en olijfolie. Heel soms met stukjes getoast brood (pan tostada) of harde broodkorst (coscurros). Deze koude soep wordt, in sommige regio's van Zuid-Spanje, waaronder ook de Sierra de las Nieves, in de hete zomermaanden gegeten.

Ingredienten voor de Salmorejo

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 1/4 kilo brood
  • 1 rode paprika
  • 1 grote teen knoflook
  • extra virgen olijfolie
  • witte wijnazijn
  • zout
  • 1 hard gekookt ei
  • enkele sneden ham

Bereiden van de Salmoreja

  1. Breek het brood in stukken en laat het weken in een glas water.
  2. Ondertussen ontdoe je de tomaten van hun schil en maak je deze fijn met de mixer of in de vijzel (mortero).
  3. Voeg beetje bij beetje de andere ingredienten eraan toe. Begin met de knoflook, de paprika, het brood, olijfolie, azijn en tot slot breng je de koude soep op smaak met zout.
  4. De soep moet crèmig zijn zoals bij een saus.

Serveertip voor de Salmorejo

Serveer de Salmorejo in diepe borden en versier met fijngesneden hard gekookt ei en ham.

Ensalada de Pimientos Asados - Salade van Gegrilde Paprika

Hoe rooster je paprika's?

Er zijn vele soorten manieren om paprikas te roosteren, maar het is een kunst om ze te grillen zonder dat deze droog worden. Je kan de paprika grillen in de oven of op het fornuis, verpakt in aluminiumfolie. Op deze manier moet je de paprika van tijd tot tijd omdraaien, zodat deze langs alle kanten gegrild wordt. Zo kan je achteraf de schil van de paprika beter verwijderen. Je kan ook de warmte van een barbecue benutten om de paprika's te roosteren. Zelf gegrilde paprika's zijn altijd lekkerder!

Ingrediënten voor de Salada van Gegrilde Paprika

  • 1 kilo groene en rode paprika
  • 1/4 kilo rijpe tomaten
  • 1 grote ajuin
  • oregano (liefst vers)
  • extra virgen olijfolie
  • witte wijnazijn
  • zout

Bereiden van de Salade van Gegrilde Paprika

  1. Gril de paprika zoals beschreven staat hierboven en ontdoe ze van hun schil en zaadlijsten.
  2. Snij de parika's in dunne lange repen en hou ze apart.
  3. Was de tomaten, ontdoe ze van hun schil en hou ze apart.
  4. Neem een pan en doe hierin de olijfolie en fruit de fijngesneden ui, hou een beetje ajuin apart om te garneren.
  5. Voeg de tomaten en de in repen gesneden paprika eraan toe.
  6. Bak tot ze bijtgaar zijn en doe daarna de salade in een kom.
  7. Breng op smaak met witte wijnazijn en zout en nog een beetje extra olie.
  8. Verdeel er de fijngesnipperde ui over.

Serveertip voor de Salade van Gegrilde Paprika

Deze salade kan zowel koud als warm worden gegeten met stukjes brood of broodstengels. Het is een ideale schotel om te serveren bij tapas en een lekkere sherry uit Jerez de la Frontera.

Coles - Maaltijdsoep van Kolen

Deze soep werd van oudsher klaargemaakt na de jacht, met vers wild dat men die dag geschoten had.
De kool behoort tot de Cruciferae familie en is inheems in Europa. Er zijn heel veel soorten kolen binnen deze familie nl., broccoli, spruiten, witte kool, bloemkool... Ze bevatten allen zwavel dat een krachtige antioxidant is.

Ingrediënten voor de Maaltijdsoep van Kolen

  • 1/4 kg kekererwten
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 150 gram mager varkensvlees
  • 150 gram runderrib
  • een flink stuk vers hamspek
  • een stuk been voor de bouillon
  • een stukje bloedworst
  • 1 witte kool

Bereiden van de Maaltijdsoep van Kolen

  1. Zet de kekererwten van de avond voordien in een kom met water zodat deze kunnen wellen.
  2. Neem een grote pan en doe hierin de kerkererwten, de in stukken gesneden en geschilde aardappelen, het in stukken gesneden mager varkensvlees, de stukken runderrib, de in blokken gesneden hamspek en het stuk been voor de bouillon.
  3. Voeg water toe totdat alles bedekt is met water en zet de pan op een middelmatig vuur.
  4. Ondertussen was je we de kool en verdeel je die in stukken van onveer 5 cm. Het hart van de kool wordt niet gebruikt omdat dit te hard is.
  5. Eenmaal de kekererwten gaar zijn, voeg je er de in stukken gesneden bloedworst en kool aan toe.
  6. Laat verder koken op middelmatig vuur totdat de kool zacht is.

Serveertip voor de Maaltijdsoep van Kolen

Dit is een ideale maaltijdsoep voor op koude, winterse dagen. Als tapa is deze soep zeer goed voor een gevuld tussendoortje, maar ze wordt eerder als hoofdgerecht gegeten met versgebakken brood.

Torrijas - Wentelteefjes

In ieder land kent men wel een manier om wentelteefjes klaar te maken. Het is een ideale manier om oudbakken brood om te toveren in iets lekkers. De Torrijas worden altijd in de Semana Santa (de heilige week voor Pasen) klaargemaakt.

Ingrediënten voor de Torrijas of Wentelteefjes

  • 8 sneden donker brood van de dag voordien
  • 250 cl melk
  • 2 eieren
  • 1 kaneelstaafje
  • extra virgen olijfolie
  • suiker of honing

Bereiden van de Torrijas of Wentelteefjes

  1. Snij 8 boterhammen van een brood van de dag voordien van ongeveer een vinger dik.
  2. Laat de boterhammen één voor één weken in de melk met de kaneelstok, niet te lang want anders vallen de boterhammen uiteen.
  3. Pers de overtollige melk er voorzichtig een beetje uit.
  4. Haal de boterhammen nu door de geklutste eieren en bak ze in een pan met olijfolie goudbruin.
  5. Eenmaal de wentelteefjes gebakken zijn, haal je ze door de suiker of besprenkel je ze met een lepel honing.

Smullen maar van de heerlijke traditionele Recepten uit de Sierra de las Nieves!

Lees verder

© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugese recepten: KabeljauwPortugese recepten: KabeljauwDe Portugezen zijn gek op kabeljauw (bacalhau), het kan bijna gezien worden als een obsessie. De Portugezen hebben dan o…
De Andalusische Podenco ManetoDe Andalusische Podenco ManetoWie ooit in Andalusië geweest is heeft deze grappige hondjes wellicht al eens gezien op straat in een of ander wit dorpj…
Sierra de Grazalema natuurpark bij MalagaSierra de Grazalema natuurpark bij MalagaDit natuurpark in zuidwest Spanje is genoemd naar de stad Grazalema. Doordat de bergketens die van het zuidwesten naar h…
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…

Eten in de Verenigde StatenNaar de Verenigde Staten moet je alvast niet gaan om er de "Haute Cuisine" te gaan proeven. Men eet er doorgaans erg cal…
Alles over de Kantonese keukenAlles over de Kantonese keukenDe meest gevarieerde keuken van China is de Kantonese keuken, waarin het vooral draait om kleur, samenstelling van gerec…
Bronnen en referenties
  • Boek : Cocina tradicional y nueva cocina de la Sierra de las Nieves
  • Uitgegeven door : Plan de dinamización turística de la Sierra de las Nieves y su entorno
Gertrudis (51 artikelen)
Laatste update: 18-03-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.