Eten in Amerika, fastfood en regionale keukens
Als men naar de Verenigde Staten gaat, wil men toch wel graag weten wat de Amerikanen eten. Wat we weten, is, dat veel Amerikanen te dik zijn. Op elke hoek van elke straat staat wel een fastfood restaurant. Burrito's, inchelada's, kipnuggets, chickenwings, cheese- en hamburgers en French fries met dikke klodders mayonaise zijn de meest geliefde happen van de Amerikanen. Maar gelukkig kennen de respectievelijke staten ook hun eigen regionale keuken. En veelal is het daar heerlijk smullen.
Het zuiden van de Verenigde Staten
Gepaneerd eten
Het eten hier lijkt steeds hetzelfde, maar het is heerlijk. De zuiderlingen frituren bijna alles. In een gepaneerd jasje wordt alles in de frituur gegooid. Toch lekker om eens te proberen is: fried chicken, chicken fried steak, ook wel Country fried steak genoemd en fried okra. Men eet het vaak met een verse maïskolf en gepofte aardappels in de schil, de baked potatoes.
Barbeque
In plaats van aardappelen kan men ook Grits bij de maaltijd krijgen, een soort griesmeel. Ook de barbecue is geliefd in het zuiden. Men rookt hier het vlees op een grote houtoven. Zowel kip, rund- als varkensvlees worden hiervoor gebruikt. Natuurlijk is de in vele smaken verkrijgbare barbecuesaus de kers op de taart.
Staten
Louisiana
Louisiana heeft een cuisine met sterke Creoolse en Cajun invloeden. Vooral in New Orleans is die keuken alom bekend. Gumbo en Jambalaya moeten worden geproefd, evenals gebakken alligator. Voor tussendoor is de Po'boy (gevuld stokbrood) en de Muffuletta Dit is brood met vlees en groente. Het is aan te raden. En natuurlijk moet u de zoete specialiteiten proeven.
Georgia
In Georgia zijn er perziken in overvloed evenals de pecans. Zoete "pie' is het dessert bij uitstek. Probeer eens de Pecan Pie of de Sweet potato Pie. Van pecans worden ook overal pralines gemaakt.
Virginia
In Virginia zijn de pindagerechten de hoofdschotel. Pindasoep, pindasnoepjes of gewoon losse pinda's met kruiden. De grote pinda's zijn hier bijzonder smakelijk.
Florida
In Florida moet de Key Lime Pie geprobeerd worden. Die maken ze hier heerlijk.
Het Zuid-Westen
California Texas New Mexico Arizona
In Californië, Texas, New Mexico en Arizona is de keuken veelal gebaseerd op de Mexicaanse. Toch is er een eigen identiteit aan gegeven: men noemt het eten : Tex-Mex. Veelal zijn het taco's, fajita's en enchillada's. Vooral in New Mexico komen ook veel groene chili pepers voor. Natuurlijk vindt men in en rondom de
Navajo gebieden typische Navajo gerechten, zoals bijvoorbeeld Frybread, Dit is een gefrituurd plat brood.
Het Midwesten
Stevige gerechten
In het mid-westen zal men niet veel culinaire heerlijkheden aantreffen. De bewoners van het 'wilde westen' kwamen oorspronkelijk uit het noorden en oosten van Europa.De invloeden zijn vooral Pools en Scandinavisch. Zowel daar als in het westen van Amerika zijn de winters lang en koud. De gerechten uit de keuken zijn dus meestal stevig. Men moe(s)t er na de stevige maaltijd weer tegen kunnen. Er zijn natuurlijk wel specialiteiten. Chicago is bekend om zijn deep dish pizza. Wisconsin, de staat met de vele zuivel, is bekend om zijn kazen. Lokale gerechten zijn natuurlijk altijd aan te raden, dus ook hier. Rond de grote meren is het aan te raden vis te eten. Die vangen ze hier 's ochtends en 's avonds worden de vele varianten al op uw bord gepresenteerd.
Het Noord-Westen
Zalm
Het noord-westen staat bekend om de zalm. Soms wordt die gevangen zoals men het de beren op National Geographic ziet doen. De zalm wordt op allerlei manieren bereid. Natuurlijk als vers gerookte zalm, maar de manier van het noord-westen is vaak anders dan de voor ons bekende. Vaak is de gerookte zalm ook vacuüm verpakt. Men kan hem dus zelf meenemen. Probeer een groene sla met gerookte zalm: een delicatesse.
Soep en stew
Het noord-westen is ook een soepgebied. Vele soorten openen in een restaurant de maaltijd. Daarna zijn er vele 'stews' te kiezen. Vooral die met wild zijn heerlijk. Het hertenvlees heet venison. Het is een aanrader.
Het Noord-Oosten
Italiaans en Iers
In het noord-oosten vindt u de vele varianten van de Europese keuken. Daar hebben de emigranten uit vele landen hun sporen achter gelaten. Vooral de Italiaanse en de Ierse keuken zult u hier veel aantreffen.
Clams
De grote steden kennen elk hun eigen specialiteit. In New York zijn de Joodse Deli's bekend, in Boston de baked beans. Dit zijn zoete bruine bonen. In Philadelphia de cheese-steak sandwich. De wijk Manhattan in New York presenteert de Clam Chowder, op tomatenbasis bereid. De New England Clam Chowder wordt op roombasis geserveerd. Clams zijn heel populair in de kuststaten. Clams zijn schaaldieren. Men kan ze rauw, gekookt of gefrituurd bestellen. Of natuurlijk in een Chowder. Dat is een dikke soep. Schaal- en schelpdieren zijn zeer geliefd in het noord-oosten. Men kan er overal uitgebreid mee tafelen.
Krabben en oesters
In Maryland is de specialiteit de Blauwe Krab. Men kan ze letterlijk bij bosjes eten. In een krabrestaurant is de tafel gedekt met bruine papieren tafelkleden. Men krijgt een slab, een vork en een hamertje. Zo kan men de stapel geserveerde krabben te lijf. In New England gaat dit op de zelfde manier met de kreeft. Hier krijgt u er nog een bakje boter bij om de kreeft in te dopen. Bijna alle restaurants hebben een eigen oyster bar. Vooral in Boston is dit meer regel dan uitzondering. Allerlei soorten oesters zijn hier vers te eten. Zoek maar uit!
Duits, zoals de Amish
In zuid-west Pennsylvania wonen de Amish. Ze hebben ook hun eigen eetcultuur. De keuken is gebaseerd op de Duitse keuken. Als dat gebied bezocht wordt, is het de moeite waard om ook eens in zo'n Amish restaurant te gaan eten.
U ziet, elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en heerlijk zelf geteelde en bereide gerechten. Het zal dus zeker niet nodig zijn u te laven aan slechts de fastfood keuken. Er zijn verleidelijk veel fastfood restaurants, maar daarnaast heeft elke streek zijn eigen, zeer smakelijke keuken. En: een Doggy-bag is geen probleem. Schaamte is in Amerika niet nodig..
Lees verder