InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Eten in Amerika, fastfood én regionale keukens

Eten in Amerika, fastfood én regionale keukens

Eten in Amerika, fastfood én regionale keukens Als men naar de Verenigde Staten gaat, wil men toch wel graag weten wat de Amerikanen eten. Wat we weten, is, dat veel Amerikanen te dik zijn. Op elke hoek van elke straat staat wel een fastfood restaurant. Burrito's, inchelada's, kipnuggets, chickenwings, cheese- en hamburgers en French fries met dikke klodders mayonaise zijn de meest geliefde happen van de Amerikanen. Maar gelukkig kennen de respectievelijke staten ook hun eigen regionale keuken. En veelal is het daar heerlijk smullen.

Het zuiden van de Verenigde Staten

Het eten hier lijkt steeds hetzelfde, maar het is heerlijk. De zuiderlingen frituren bijna alles. In een gepaneerd jasje wordt alles in de frituur gegooid. Toch lekker om eens te proberen is: fried chicken, chicken fried steak ( ook wel Country fried steak genoemd) en fried okra. Men eet het vaak met een verse maïskolf en gepofte aardappels in de schil (baked potatoes).
In plaats van aardappelen kan men ook Grits bij de maaltijd krijgen, een soort griesmeel. Ook de barbecue is geliefd in het zuiden. Men rookt hier het vlees op een grote houtoven. Zowel kip, rund- als varkensvlees worden hiervoor gebruikt. Natuurlijk is de in vele smaken verkrijgbare barbecuesaus de kers op de taart.

Luisiana heeft een cuisine met sterke Creoolse en Cajun invloeden.Vooral in New Orleans is die keuken alom bekend. Gumbo en Jambalaya moeten worden geproefd, evenals gebakken alligator. Voor tussendoor is de Po'boy (gevuld stokbrood) en de Muffuletta (brood met vlees en groente) aan te raden. En natuurlijk moet u de zoete specialiteiten proeven. In Georgia zijn er perziken in overvloed evenals de pecans. Zoete "pie' is het dessert bij uitstek. Probeer eens de Pecan Pie of de Sweet potato Pie. Van pecans worden ook overal pralines gemaakt. In Virginia zijn de pindagerechten de hoofdschotel. Pindasoep, pindasnoepjes of gewoon losse pinda's met kruiden. De grote pinda's zijn hier bijzonder smakelijk. In Florida moet de Key Lime Pie geprobeerd worden. Die maken ze hier heerlijk.

Het Zuid-Westen

In Californië, Texas, New Mexico en Arizona is de keuken veelal gebaseerd op de Mexicaanse. Toch is er een eigen identiteit aan gegeven: men noemt het eten : Tex-Mex. Veelal zijn het taco's, fajita's en enchillada's. Vooral in New Mexico komen ook veel groene chili pepers voor. Natuurlijk vindt men in en rondom de Navajo gebieden typische Navajo gerechten, zoals bijvoorbeeld Frybread (een gefrituurd plat brood).

Het Midwesten

In het mid-westen zal men niet veel culinaire heerlijkheden aantreffen. De bewoners van het "wilde westen" kwamen oorspronkelijk uit het noorden en oosten van Europa.De invloeden zijn vooral Pools en Scandinavisch. Zowel daar als in het westen van Amerika zijn de winters lang en koud. De gerechten uit de keuken zijn dus meestal stevig. Men moe(s)t er na de stevige maaltijd weer tegen kunnen. Er zijn natuurlijk wel specialiteiten. Chicago is bekend om zijn deep dish pizza. Wisconsin, de staat met de vele zuivel, is bekend om zijn kazen. Lokale gerechten zijn natuurlijk altijd aan te raden, dus ook hier. Rond de grote meren is het aan te raden vis te eten. Die vangen ze hier 's ochtends en 's avonds worden de vele varianten al op uw bord gepresenteerd.

Het Noord-Westen

Het noord-westen staat bekend om de zalm. Soms wordt die gevangen zoals men het de beren op National Geographic ziet doen. De zalm wordt op allerlei manieren bereid. Natuurlijk als vers gerookte zalm, maar de manier van het noord-westen is vaak anders dan de voor ons bekende. Vaak is de gerookte zalm ook vacuüm verpakt. Men kan hem dus zelf meenemen. Probeer een groene sla met gerookte zalm: een delicatesse.

Het noord-westen is een soepgebied. Vele soorten openen in een restaurant de maaltijd. Daarna zijn er vele "stews" te kiezen. Vooral die met wild zijn heerlijk. Het hertenvlees (venison) is een aanrader.

Het Noord-Oosten

In het noord-oosten vindt u de vele varianten van de Europese keuken. Daar hebben de emigranten uit vele landen hun sporen achter gelaten. Vooral de Italiaanse en de Ierse keuken zult u hier veel aantreffen.

De grote steden kennen elk hun eigen specialiteit: In New York zijn de Joodes Deli's bekend, in Boston de baked beans (zoete bruine bonen) en in Philadelphia de chees-steak sandwich. De wijk Manhattan (in New York) presenteert de Clam Chowder, op tomatenbasis bereid. De New England Clam Chowder wordt op roombasis geserveerd. Clams zijn heel populair in de kuststaten. Clams zijn schaaldieren. Men kan ze rauw, gekookt of gefrituurd bestellen. Of natuurlijk in een Chowder. Dat is een dikke soep. Schaal- en schelpdieren zijn zeer geliefd in het noord-oosten. Men kan er overal uitgebreid mee tafelen.

In Maryland is de specialiteit de Blauwe Krab. Men kan ze letterlijk bij bosjes eten. In een krabrestaurant is de tafel gedekt met bruine papieren tafelkleden. Men krijgt een slab, een vork en een hamertje. Zo kan men de stapel geserveerde krabben te lijf. In New England gaat dit op de zelfde manier met de kreeft.Hier krijgt u er nog een bakje boter bij om de kreeft in te dopen. Bijna alle restaurants hebben een eigen oyster bar. Vooral in Boston is dit meer regel dan uitzondering. Allerlei soorten oesters zijn hier vers te eten. Zoek maar uit!

In zuid-west Pennsylvania wonen de Amish. Ze hebben ook hun eigen eetcultuur. De keuken is gebaseerd op de Duitse keuken. Als dat gebied bezocht wordt, is het de moeite waard om ook eens in zo'n Amish restaurant te gaan eten.

U ziet, elke regio heeft zijn eigen specialiteiten en heerlijk zelfgeteelde en bereide gerechten. Het zal dus zeker niet nodig zijn u te laven aan slechts de fastfood keuken. Er zijn verleidelijk veel fastfood restaurants, maar daarnaast heeft elke streek zijn eigen, zeer smakelijke keuken. En: een Doggy-bag is geen probleem. Schaamte is in Amerika niet nodig..

Lees verder

© 2009 - 2019 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
KFC, dé fastfoodketen op het gebied van kipproductenKFC, dé fastfoodketen op het gebied van kipproductenKentucky Fried Chicken is een Amerikaanse fastfoodketen, bekend om haar kipproducten. De onderneming is in 100 landen ac…
Overgewicht en Amerikaanse eetgewoonten met veel fastfoodOvergewicht en Amerikaanse eetgewoonten met veel fastfoodAmerikanen en fastfood lijken bij elkaar te horen als Nederland en tulpen. Maar evenmin als Nederlanders altijd een vaas…
Eten en drinken in AmerikaUiteraard zijn er wat andere producten in Amerika ten opzichte van Nederland. Maar ook de gewoontes qua eten kunnen beho…
Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap. Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen keer op keer mee worste…
Wilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaanWilde zalm: wat is wilde zalm en waar komt deze zalm vandaanWilde zalm is niet hetzelfde als kweekzalm. Maar waarin verschilt wilde zalm van de zalm die doorsnee wordt verkocht? En…
Bronnen en referenties
  • Sites over de VS

Reageer op het artikel "Eten in Amerika, fastfood én regionale keukens"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 23-10-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!