InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Maleisië: de bijzondere keuken en eetcultuur

Maleisië: de bijzondere keuken en eetcultuur

De keuken van Maleisië wordt gekarakteriseerd door de verschillende invloeden van alle mensen die er wonen. Chinees, Indonesisch, de Tamil keuken en de keuken van de Noord-Indiers komt er ruimschoots aan bod. En voor wie dat allemaal niet wil, is er in Maleisië ook altijd nog westers eten te krijgen. De keuken van Maleisië blijft echter heel bijzonder en divers.

Overal eten bij kraampjes in Maleisië

Eten in Maleisië kan in verschillende gelegenheden. Natuurlijk zijn er restaurants en andere horecagelegenheden, maar het eten bij kraampjes komt nog het meeste voor. Overal op straat zijn zeer uiteenlopende kramen te vinden met allerlei lekkernijen. Bovendien kost het eten bij een kraampje bijna niets. Voor 15 ringit, omgerekend zo’n 3 euro kan al een complete maaltijd worden genuttigd.

Eetschuur

Opvallend zijn de gelegenheden ook waar mensen kunnen kiezen uit allerlei soorten eten in een soort van grote schuur. Langs de kant staan allerlei aanbieders van voedsel hun waren aan te prijzen en klant kiezen wat hij wil. Van Indiaas tot Maleis en van Indonesisch tot Tamil eten, het is er allemaal te vinden. De ambiance is niet echt charmant, maar wel erg leuk. In de enorme hal staan overal tafel met stoelen van plastic waaraan de gasten kunnen gaan zitten. De maaltijden worden geserveerd op plastic borden die allemaal een andere kleur hebben. De kleur is verbonden aan de uitbater van dat ene stalletje of dat ene deel van het restaurant en op die manier komen borden en bestek dus ook terug bij de oorspronkelijke eigenaar. De keuze in dergelijke gelegenheden is bovendien enorm. Meterslange tafels vol met eten verleiden de bezoeker een keuze te maken. Niet alles is overigens even definieerbaar voor de westerling. Van pikant gebakken longen tot laksa (een soort vissoep) en van allerlei soorten saté tot nasi, groentegerechten en Chinese lekkernijen vullen de tafels. Gekoeld wordt er niet, vaak wel bereid waar de klant bij staat. Vreemd genoeg is de hygiëne in Maleisië erg goed en kan iedereen dus bij een kraampje gewoon lekker eten bestellen. (Er zijn uitzonderingen, dus wie ziet dat vlees ongebraden in de zon ligt kan beter een deur verder gaan).

Heerlijk eten voor weinig

Ook in de normale restaurants die werkelijk overal te vinden zijn, wordt voor een relatief klein bedrag veel aangeboden. De saté in Maleisië is fijngesneden en wordt geroosterd op houtskool en vervolgens geserveerd met eigengemaakte pindasaus. De pinda’s zijn er nog in te herkennen, maar er wordt bijvoorbeeld ook citroengras in verwerkt. Er zijn erg pittige varianten en ook minder heftige sauzen.

Maleise sambal

Wie dat wil kan overigens erg pittig eten in Maleisië. De diverse keukens houden wel van wat spicyness. Wie het dan nog te mild vindt kan ook nog vragen naar sambal. Een heel andere dan die wij in Nederland kennen overigens, want hij bestaat vaak uit heel gesneden pepers in ketjap, soms ook nog vermengd met heel fijngesneden knoflook. Veel knoflook. Er zijn ook varianten waarbij tomaat wordt gebruikt en die zijn veel lichter van smaak.

Specialiteiten van de Maleisische keuken:

  • Ikan panggang – riviervis in bananenbladeren bereid.
  • Laksa – soort vissoep met daarin ook vlees met tamarinde gezuurd en met rijstnoedels
  • Nasi lemak – Rijst die is gekookt in kokosmelk en die wordt geserveerd met gefrituurde ansjovis, curryinktvis, hardgekookt ei, komkommer en sambal
  • Rendang – Nationaal gerecht in Indonesië en Maleisie dat bestaat uit drooggekookt rundvlees of schapenvlees met kokos
  • Satay – Saté, maar heel anders dan die in Nederland. Heel veel gesneden vlees wordt gemarineerd en op stokjes geregen en vervolgens op een houtskoolvuur gebraden

Chinees in de Maleisische keuken:

  • Bak kut teh – Soep met veel kruiden en varkensribbetjes
  • Hainan Chicken rice – Kippenvlees op rijst met allerlei kruiden en met lente uitjes, komkommer en koriander
  • Pau – Gestoomde deegrollen met vulling van vlees, groenten en rode bonenpasta

Indiaas eten op Maleisië:

  • Korma – Vlees in kerrie van verschillende pittigheid. Wordt geserveerd met rijst of naanbrood
  • Biryani – Rijstgerecht met vlees en groenten, amandelschaafsel, kurkuma en kardemon
  • Samosa – deegpakketjes dat wordt gebakken met allerlei heerlijkheden daarin
© 2009 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bahasa Melayu: woorden en zinnen in de Maleisische taalBahasa Melayu: woorden en zinnen in de Maleisische taalIn Maleisië spreekt men de taal Bahasa Melayu (ook wel Maleis). Het kan handig zijn om bij een bezoek aan het land wat v…
Heerlijke Nasi ReceptenNasi is een echt oosters gerecht. Het komt van oorsprong dan uit het land Indonesie. Maar nasi is ook al een gerecht wat…
Maleisische Ringgit: geld, informatie, koersIn Maleisië betaalt men met de Maleisische Ringgit, afgekort MYR of RM. Deze wordt in de volksmond ook vaak Maleisische…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…

Reageer op het artikel "Maleisië: de bijzondere keuken en eetcultuur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Schrijf mee!