Typische Gerechten uit Ronda (Zuid-Spanje)
In dit artikel vind je de authentieke soep recepten van de grootmoeders uit Ronda. Deze gerechten worden tot op de dag van vandaag nog in vele Rondeense gezinnen geserveerd. Vele soepen kunnen gegeten worden als hoofdmaaltijd en worden dan ook enkel tijdens de wintermaanden klaargemaakt, wanneer het lichaam extra calorieën moet binnenkrijgen om de lichaamstemperatuur op peil te kunnen houden.
Soep met Chorizo - Sopa de Chorizo
Chorizo is een soort worst dat zeer kruidig en rood van kleur is door de gemalen paprikapoeder. Deze paprikapoeder zorgt niet alleen voor de smaak, de etherische oliën die erin aanwezig zijn, zorgen ook dat de worst langer houdbaar is. Het vlees dat men gebruikt voor de Chorizo is varkensvlees waar reuzel (manteca) aan toegevoegd wordt, alsook kruiden zoals zout, knoflook, oregano, suiker, en soms ook wel eens komijn. Chorizo wordt vooral gebruikt in stoofschotels, soepen, wordt gegeten als broodbeleg, gebakken en gegrild.
Ingredienten voor 2 personen
- 1 ajuin
- 2 verse of half gedroogde chorizos
- 1 tak platte peterselie
- zelfgebakken brood
- olijfolie
- 1/2 liter groentebouillon
- zout
Bereiding
- Maak een groentebouillon en hou deze aan het kookpunt.
- Fruit de ui, samen met de peterselie glazig in een pan met olijfolie. Wanneer de ui en de peterselie goudbruin zijn, doe je deze in een kommetje en hou je ze apart.
- Snij de chorizo in plakken en het brood in repen en bak ze beide met olijfolie in dezelfde pan als de ui en de peterselie.
- Neem een soepterrine en doe de peterselie, de ajuin, de chorizos en het gebakken brood er in. Overgiet met de kokende bouillon en breng op smaak met zout.
Soep met Eieren - Sopa de Huevos
Ingredienten
- zoveel eieren als er tafelgenoten zijn
- 2 tenen knoflook
- enkele peperkorrels
- saffraan
- 1 broodkorst
- 1 tak platte peterselie
- olijfolie
- 1 citroen
- zout
Bereiding
- Snij de knoflooktenen fijn en fruit ze in een pan.
- In een vijzel malen we de broodkorst, enkele peperkorrels, de gefruite look, één draadje saffraan, een tak platte peterselie en een beetje water. Hou deze pasta opzij eens alles goed met elkaar vermalen is.
- Doe nu genoeg water in een pan (voor de eieren), voeg er zout en een scheut olie aan toe en breng aan de kook.
- Éénmaal het water kookt, voeg je er heel voorzichtig één voor één de gebroken eieren aan toe.
- Wanneer de eieren gestold zijn, voeg je de pasta eraan toe en laat je alles nog enkele minuten verder koken.
- Als laatste voeg je het sap van één citroen eraan toe en daarna doe je onmiddelijk het vuur uit.
- Serveer in diepe borden of kommen en serveer met extra brood.
Soep met Amandelen - Sopa de Almendras
Amandelen worden heel veel gebruikt in allerlei bereidingen in het zuiden van Spanje en dit hebben ze te danken aan de tijd toen de Arabieren hier heer en meester waren. Je hebt ze bij wijze van spreken maar van de boom te plukken.
Ingredienten
- 1/4 kilo amandelen
- 1/4 kilo zelfgebakken brood
- 3 knoflooktenen
- 3 eetlepels olijfolie
- zout
Bereiding
- Haal de amandelen uit hun dop en kook ze enkele minuten in water. Zo kan je het bruine omhulsel er gemakkelijk afhalen.
- Eenmaal de amandelen gepeld zijn, laat je ze volledig afkoelen.
- Snij de look en de amandelen in kleine schijfjes en bak ze in een pan met de olijfolie. Wanneer de knoflook en de amandelen goudbruin zijn doe je ze in een vijzel en maal je deze fijn.
- Snij het brood in sneden en doe dit in een grote pan, voeg water en zout naar smaak toe en breng aan de kook.
- Voeg aan het kokende water de knoflook- en amandelpasta toe en laat de soep verder koken tot deze de gewenste dikte heeft.
- Serveer de soep in een diep bord.
Soep met Verse Asperges - Sopa de Esparragos Frescos
De groene asperges kan je in de Serranía van Ronda, in het wild gaan plukken. In het vroege voorjaar trekken dan ook veel mensen de bergen in, om deze lekkernij te gaan oogsten. Deze asperges zijn heel fijn en hebben een hele korte bereidingstijd. Wanneer je dikke asperges gebruikt, dan moet je de kooktijd wel enige minuten verlengen.
Ingredienten voor 2 personen
- 1/2 kilo groene asperges
- 4 knoflooktenen
- 1/4 liter olijfolie
- 1 eetlepel zout
- 12 boterhammen
- 2 eieren
- 1/4 liter bouillon naar keuze
Bereiden
- Snij de look heel fijn en fruit hem in een pan met olijfolie tot hij goudbruin is.
- Voeg de fijngesneden asperges toe en roer goed om, laat ongeveer 2 minuten stoven op een zacht vuurtje.
- Nu voeg je het brood in stukken gesneden eraan toe, de kokende bouillon en het zout.
- Laat nog even tot aan het kookpunt komen.
- Serveer de soep in diepe borden met in het midden een spiegelei.
Soep met Snijbiet - Sopa de Acelga
Ingredienten
- 1/2 kilo snijbiet
- 1/2 kilo aardappelen
- 3 teentjes look
- 1 flinke scheut olijfolie
- zout
Bereiden
- Schil de aardappelen en doe ze in partjes. Kook ze in een pan met gezouten water.
- In een andere pan met water doe je de schoongemaakte en in repen gesneden snijbiet, de gekookte aardappelen en de fijngesneden knoflook.
- Voeg een flinke scheut olijfolie toe en zout en laat koken tot de snijbiet gaar is.
- Serveer in diepe borden of kommen met getoast brood.
Soep met Tomaten - Sopa de Tomates
Tomaten vind je in Spanje bijna het hele jaar door. Deze soep kan je koud of warm serveren.
Ingredienten
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 3 groene paprika's
- 1/2 kilo tomaten
- 1 bosje munt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/2 kilo zelfgebakken brood
- zout
Bereiden
- Snij de look, de ui, de paprika's en de tomaten in kleine stukken.
- In een pan met olijfolie, fruit je de look, de ui en de paprika's.
- Voeg nu de tomaten er aan toe.
- Snij het brood in stukken en laat het weken in water met zout.
- Knijp het brood iets uit en voeg het toe aan de groenten.
- Laat alles een kwartier verder sudderen op een laag vuur.
- Voeg de munt toe en laat nog 1 minuutjes verder koken.
- Serveer in diepe borden of kommen.
Andalusische Gazpacho - Gazpacho Andaluz
Dit is een koude soep, die vooral tijdens de hete zomermaanden gedronken wordt. Alle vitamines die een mens nodig heeft per dag zijn aanwezig in deze soep. Gazpacho is zeer verfrissend en iedere streek heeft zijn eigen variëteit, maar in Ronda wordt hij klaargemaakt zoals hieronder.
Ingredienten
- 1 kilo rijpe tomaten
- 2 komkommers
- 1 middelgrote ui
- 2 tenen knoflook
- 6 eetlepels witte wijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie extra virgen
- 1 groene peper
- 1 broodkorst
- zout
- 1,5 liter water
- peterselie om te garneren
Bereiden
Breek het brood in stukken en week het in een beetje water.
Schil de komkommers, ui, look en de tomaten en snij deze in kleine stukjes. Was de paprika en snij ook deze in kleinere stukken.
Doe de fijngesneden groenten en het geweekte brood in een keukenrobot en mix alles heel fijn.
Voeg nu de helft van het water toe, de olijfolie, de witte wijnazijn en breng op smaak met zout. Terug enkele minuten mixen.
Schenk de soep in een soepterrine en voeg het resterende water eraan toe en roer goed om.
Zet nog enkele uren in de koelkast zodat deze gazpacho door en door koud is.
Serveer in diepe borden met gesnipperde peterselie en brood.
Aardappelsalade - Ensalada de Patatas
Deze aardappelsalade wordt koud geserveerd en kan men in bijna elke tapabar verkrijgen. Men eet het meestal apart met broodstokjes.
Ingredienten
- 1/2 kilo aardappelen
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
- Witte wijnazijn
- Gemalen dragon
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Schil de aardappelen, verdeel ze in partjes en kook ze in gezouten water. Eenmaal de aardappelen gekookt zijn, laat je ze afkoelen in een kom of bord.
- Doe de afgekoelde aardappelen in een slakom, meng ze met azijn, zeezout, peper, een fijngesneden knoflookteen, de gedroogde en gemalen dragon en een soeplepel koud water.
Gestoofde Asperges - Esparragos Guisados
Ingredienten
- 1/2 kilo asperges
- 1 middelmatige ajuin
- 2 tenen knoflook
- 3 eieren
- Witte wijnazijn naar keuze
- Olijfolie
Bereiding
- Kook de asperges in water met een klein beetje azijn.
- Neem een pan en verwarm er de olijfolie in. Fruit hierin de fijngesneden ui en de knoflook en voeg er geleidelijk de gekookte asperges aan toe.
- Roer goed om en voeg een beetje water toe. Laat verder stoven tot op het punt dat de groenten uit elkaar beginnen te vallen.
- Kook 1 ei, laat afkoelen en hak fijn.
- Verdeel dit ei onder de gestoofde groenten alsook 2 geklopte eieren en laat verder stoven tot het ei volledig gestold is.
- Serveer als tapa met broodstokjes of als voorgerecht.
Gefrituurde pompoen - Fritura de Calabaza
Ingredienten
- 1 taartstuk pompoen
- 1 soeplepel boter
- 1 ei
- 1 soeplepel bloem
- Gemalen kaneel
- Geraspte citroenschil
- Suiker naar smaak
- Olijfolie om te frituren
Bereiden
- Neem een stuk gele pompoen en kook dit in een pan met water.
- Doe de pompoen daarna door de passe-vite of roerzeef en hou apart in een kom.
- Bij deze pompoen puree voeg je, één soeplepel boter, een beetje gemalen kaneel, de geraspte citroenschil, suiker naar smaak, een geklopt ei en een soeplepel bloem.
- Roer dit alles goed om tot je een pasta bekomt. De pasta mag niet te zwaar zijn, is dit toch zo, dan kan je een heel klein beetje water er aan toevoegen.
- Doe voldoende olijfolie in een pan en verhit deze om te frituren.
- Neem twee soeplepels en maak balletjes van de pompoen puree. Frituur deze zoals oliebollen.
- Deze schotel wordt heel dikwijls als merienda of vieruurtje gegeten.
Ensalada de Panizas
Ingredienten
- Kekererwtenmeel
- Zout en water
- Olijfolie
- Ajuin
- Peterselie
Bereiding
- Doe water in een pan en breng aan de kook.
- Eenmaal het water is gekookt, doe je het vuur uit.
- Meng het zout en het kekererwtenmeel door het water tot je een vaste puree bekomt.
- Doe deze puree in een kom en zet apart.
- Wanneer de puree is afgekoeld snij je deze in stukjes.
- Wentel de stukjes puree door de olie en daarna door een mengsel van heel fijngesnipperde ui en peterselie.
- Wordt gegeten als tapa of als bijgerecht.
Salade van de Serranía - Ensalada de la Serranía
Ingredienten
- 1 middelgrote witte kool
- 2 kilo noten naar keuze
- 1 kilo granaatappels
- 1 droge rode zachte peper
- 2 tenen look
- Olijfolie om te frituren
- 1 snede brood
- Paprikapoeder naar keuze
- Zwarte gemalen peper naar keuze
- Zout
- Komijnzaadjes
- Witte wijnazijn
Bereiding
- Snij de witte kool zeer fijn en doe deze in een pan met kokend water. Doe het vuur daarna onmiddellijk uit.
- Laat de kool in het water liggen tot het water koud is geworden en giet daarna de kool in een vergiet. Laat goed uitlekken.
- Kraak de noten en pel deze.
- Open de granaatappels en haal de vele pitten eruit.
- De gedroogde paprika blancheer je even in kokend water.
- In een pan met voldoende olijfolie, fruit je de fijngesneden look en het in stukken gesneden brood.
- Neem een vijzel en maal hierin de knoflook en het brood samen met de komijnzaadjes, de geblancheerde peper, het paprikapoeder, de witte wijnazijn en het zout. Het moet een goede homogene massa zijn.
- Doe de uitgelekte witte kool in een grote slakom samen met de granaatappel pitten, de fijngehakte noten en een beetje olijfolie en meng goed.
- Tot slot roer je heel goed de gemalen ingrediënten uit de vijzel eronder.
- Serveer als groenteschotel.