De Turkse Eettentjes

Je kunt er bijna niet meer omheen, de vele Turkse eettentjes die als paddenstoelen uit de grond schieten. Als koppige Nederlander moesten we er eerst niets van weten maar tegenwoordig doen steeds meer mensen zich te goed aan de Turkse lekkernijen.

Achtergrond

Hoe het komt dat er steeds meer ‘buitenlandse’ eettentjes komen, is een stukje culturele achtergrond vereist. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden veel arbeidskrachten naar Nederland gehaald. Deze mensen kwamen vaak uit landen als Turkije, Marokko maar ook uit Spanje en meer oosters gelegen landen. Deze mensen werden gastarbeiders genoemd en werden aan het werk gezet als goedkope arbeidskrachten voor arbeid waar de meeste Nederlanders zich toen der tijd te goed voor voelden.

De meeste gastarbeiders hadden het prima naar hun zin in Nederland en velen besloten om hier, na een aantal jaar gewerkt te hebben, te blijven wonen. De ‘buitenlandse’ bevolking groeide daardoor enorm in Nederland. Door deze groei is er ook veel meer vraag naar origineel voedsel. Eerst werden deze gerechten alleen afgenomen door de gastarbeiders maar ook steeds meer Nederlanders waren geïnteresseerd naar de nieuwe gerechten. Doordat de vraag groeit, wordt de markt groter en krijgen steeds meer ondernemers de kans hun heerlijke eten te verkopen.

De Gerechten

In de eettentjes is een ruime variatie aan heerlijke gerechten te koop. Niet alleen de originele gerechten staan op het menu, ook andere makkelijke snacks zijn er te krijgen. In dit artikel worden de meest bekende gerechten besproken.

Döner Kebab

Döner kebab is een van origine Turks vleesgerecht gemaakt van kalfsvlees. Het betekent zoiets als draaiend vlees. Het vlees is op een grote spies gebonden en draait rond om gegrild te worden. Het vlees wordt afgesneden en gegeten in traditionele Turkse platte broodjes (pitta of in een Turkse Pizza en geserveerd met salade.

Kapsalon

Ondanks dat er veel goede Turkse kappers zijn, heeft de kapsalon in dit verhaal weinig met ze te maken. Een kapsalon is een bakje patat met daarbij döner kebab en salade. Doordat dit alles in een bakje bijeen zit, trekken de verschillende smaken lekker door elkaar. Hoe dit gerecht aan zijn naam komt? Het verhaal gaat dat er een kapsalon was die altijd patat bestelde maar dit op een gegeven moment zat was. Door variatie kwamen bij de patat steeds meer ingrediënten in het bakje. Doordat dit zovaak besteld werd, kreeg het al gauw de bijnaam kapsalon.

Turkse Pizza

Turkse Pizza is een zeer bekend basisgerecht. De pizzabodem wordt onder andere gemaakt van bloem, gist, melk en eieren en wordt zeer dun uitgerold waardoor het makkelijk op te rollen is. De pizzabodem wordt bestreken met tomatensaus met daarin rundergehakt en uitjes. Met basisrecept van een Turkse Pizza kan veel gevarieerd worden. Wanneer de pizza gebakken is wordt hij opgerold met als mogelijke vulling kaas en kebab en daarbij salade.

Veilig?

Door berichten in de media zijn sommige mensen van mening dat het eten uit de eettentjes onhygiënisch en ziekmakend is. Het kan natuurlijk zijn dat u een slechte ervaring heeft gehad met het eten uit een buitenlands eettentje. Het is echter van belang dat niet meteen alle buitenlandse eetgelegenheden over een kam worden geschoren. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat u iets binnenkrijgt waarop uw lichaam verkeerd reageert. Echter kan dit ook gebeuren als u in een 4 sterrenrestaurant een verkeerde mossel of oester naar binnen werkt.

In Nederland is bij wet vastgelegd aan welke hygiëne-eisen een etablissement moet voldoen. Zoals u op tv kunt zien, zijn niet alle restaurants en andere eetgelegenheden even schoon. Daarom is het altijd belangrijk dat u zelf oordeelt over het eettentje waar u binnenloopt. Ziet alles er netjes en schoon uit, kunt u gerust een lekker broodje halen. Heeft u echter twijfels over de hygiëne, neem dan geen risico en ga naar een andere zaak die wel fris en schoon is!

Eet smakelijk!
© 2009 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fastfood centrum Dordrecht: snackbars, broodjeszaken en meerFastfood centrum Dordrecht: snackbars, broodjeszaken en meerZeg je frikandel dan zeg je Dordrecht. Veel mensen weten het niet maar de frikandel en ook de mexicano zijn Dordtse uitv…
Kapsalon (gerecht)Als je aan oudere mensen buiten de randstad zou vragen wat kapsalon is, dan zou je te horen krijgen dat kapsalon een pla…
Zelf een kapsalon (gerecht) maken?De kapsalon wordt een steeds bekender gerecht. Toch weten veel mensen nog niet wat een kapsalon is. In dit artikel wordt…
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Exotische hamburgersExotische hamburgersHamburgers zijn altijd wel lekker. Maar wil je toch eens een ander soort burger? Probeer dan een kipburger. Een kipburge…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6ner_kebab http://faroutshirts.com/images/Kebab-preview.png
Dekonink (32 artikelen)
Laatste update: 30-03-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.