Indiaas eten – Curry
India is een mooi en zeer groot land, met veel diversiteit in godsdienst en cultuur. Doordat het land zo groot is, en er een groot verschil is tussen arm en rijk, stads- en plattelandsbewoner, zijn er veel verschillende eetculturen. Toch zijn er veel gerechten die regelmatig op het menu staan; Samosa’s, Naanbrood en Curry’s. In de Indiase keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruiden en groenten. Een deel van de bevolking eet namelijk geen varken of koe. Bijna een derde is zelfs vegetariër!
Wat is een Curry?
Een Curry is een geurig en kleurig kruidensausje met daarin groenten, vlees of vis. Curry’s worden traditioneel in veel landen in Azië gegeten, maar zijn bij de westerse bevolking voornamelijk bekend als nationaal gerecht uit India. Curry is een gerecht met eindeloos veel mogelijkheden; een zachte smaak door het gebruik van kokosmelk, of een scherpe smaak door het gebruik van pepers. Er is heel veel variatie in het gebruik van kruiden, waardoor er heel veel verschillende, heerlijke curryrecepten te vinden zijn.
Waaruit bestaat een Curry?
Curry’s bestaan uit een sausje, gemaakt van kruiden, pepers en meer. De Curry kan gevuld worden met groenten, vlees, vis en Paneer. Paneer is een speciale Indiase kaassoort. Er zijn weinig regels en je kunt zelf creatief zijn. Je kiest een samenstelling van kruiden, de groenten die je lekker vindt en vlees, vis of Paneer. Zo wordt iedere Curry uniek
De basis van een Curry is vaak aardappel of linzen. Aardappelen geven stevigheid aan de curry. Door een aantal zachte aardappelen door de curry heen te prakken maak je de saus dikker en voller van smaak. Linzen worden veel gegeten in India. Ook linzen kunnen een saus steviger en voller maken. Daarnaast heeft het veel goede eigenschappen. Het is erg gezond en is een goede vleesvervanger. Erg handig, aangezien aan groot deel van de bevolking van India vegetariër is.
Is een Curry gezond?
De meeste Curry’s zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Winkelaanbod
In Nederland zijn deze kruidenmengsels te koop in de supermarkt en in Toko’s. Je vindt in de supermarkt een brede keuze aan Thaise en Indiase Currypasta’s, Currysauzen en Naanbroden. De meeste van deze producten zijn aangepast aan de Westerse smaakpapillen, zodat ze niet té kruidig en heet zijn.
Recept Aloo Mattar 2 - 3 personen
(Milde aardappelcurry met doperwten)
Ingrediënten
- 4 medium aardappelen
- 150 gr. Doperwten uit diepvries (of meer naar smaak)
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl. Komijnzaad
- 1 tl. Venkelzaad
- 1 tl. Gemberpasta
- 2 etl. Korianderpoeder
- 0,5 tl. Kurkuma
- 1 tl. Paprikapoeder
- 1 etl. Citroensap
- 0,5 tl. Masala
- 3 tomaten
- Zout naar smaak
- (Chili)peper naar smaak
- (Olijf)olie
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2-3 cm.
- Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes.
- De tomaat in blokjes snijden en het vruchtvlees weggooien.
- Verhit een scheut olie op hoog vuur, tot het goed warm is. Je kunt een komijnzaadje in de olie gooien om te controleren of de olie heet genoeg is. Als het komijnzaad direct knispert of opspringt, is de olie heet genoeg.
- Mix in de tussentijd het venkelzaad, korianderpoeder, kurkuma, paprikapoeder, gemberpasta, zout en eventuele chilipeper (in stukjes) met een beetje water, tot er een kruidenpapje ontstaat.
- Wanneer de olie heet genoeg is, voeg je het komijnzaad toe en na enkele seconden voeg je ook het kruidenpapje toe. Goed blijven roeren, zodat de kruiden niet verbranden en het vuur lager zetten.
- Bak de uitjes en knoflook in de kruiden tot glazig, voeg daarna de aardappelen en een beetje water toe. Hoeveel water je toevoegt is afhankelijk van hoeveel saus je wilt hebben. Wil je veel saus, voeg dan wat meer water toe.
- Doe een deksel op de pan en laat sudderen tot de aardappels gaar zijn.
- Prak een paar aardappelen om de curry steviger te maken en voeg de doperwten toe.
- Laat de curry 5 minuten zonder deksel doorkoken en voeg eventueel water toe, als dit nodig is.
- Doe vervolgens het vuur uit en roer de masala, citroensap en tomatenblokjes door de saus.
- Laat enkele minuten staan tot de tomaten warm zijn geworden en serveer met Naan of rijst.
Indien je graag vlees eet, kan je ook kip toevoegen. Doe dit tijdens het toevoegen van de aardappelen.