Wereldkampioenschap Testikels Koken – BallsCup

Wereldkampioenschap Testikels Koken – BallsCup Er zijn Testicle Festivals en er is een testikel kookwedstrijd. Servië kent het World Testicle Cooking Championship, die kortweg BallsCup wordt genoemd. Elk jaar aan het einde van de zomer komen de liefhebbers en de klotenkoks bij elkaar en roeren ze in de potten en pannen om het lekkerste zaadballengerecht te maken.

Gastheren

Eind augustus of begin september zijn de afgelegen bergdorpjes Mutanj vlakbij Rudnik en Ozrem in de gemeente Gornji Milanovac in Servië gastheer van het World Testicle Cooking Championship, het wereldkampioenschap ballenkoken. Op dit festival worden ballen van verschillende soorten dieren geserveerd, ook van wild. Mutanj is een klein dorpje met iets meer dan honderd inwoners. In Ozrem wonen ongeveer 350 mensen.

Man met Ballen

Er wordt ook jaarlijks een prijs gegeven voor de nieuwsmaker ‘met ballen’: de man of vrouw die in het afgelopen jaar in het nieuws kwam, het nieuws beheerste en het meeste lef toonde: de Balliest Man in the World:

 • 2010 Barack Obama
 • 2011 Julian Assange
 • 2012 Felix Baumgartner
 • 2013 Edward Snowden
 • 2014 er kan gekozen worden tussen de Paus en Poetin. (De uitslag is nog steeds niet bekend, de website van de Balls Cup bestaat niet meer)

Ontspannen

Het idee van het festival is om excursies in de natuur te houden, vriendschap tussen mensen te vieren en met kamperen even weg te zijn van de dagelijkse stress. Het kampioenschap en het hele festival is op het grasveld in de buurt van een rivier.
In 2014 is het kampioenschap in het laatste weekend van augustus. Of er daarna nog kampioenschappen zijn gehouden is niet bekend.

Cooking with Balls Band

Na de aankomst, kennismaking en begroeting van oude vrienden en nieuwe concurrenten, gaan de bezoekers hun tenten opzetten, slaapzakken neerleggen en hout sprokkelen. Wanneer het tijdelijke huis klaar is, gaat de brand in het kampvuur, wordt de grill aangestoken en groenten geroosterd. De gitaren worden tevoorschijn gehaald en muziek klinkt over de camping. De bezoekers nemen allemaal wat mee, zoals flesjes lekker drinken en producten voor het koken.
Om 20.00 uur begint dan Cooking with Balls Band te spelen. De muziek is een mix van rock 'n roll, jazz, evergreen en lokale muziek met een Servische ritme, de Balkan beat. Muziek van deze en andere bands gaat de hele nacht door. Er zijn drie podia waar muziek klinkt.
Vrijdag is de meest ontspannen dag. Op zaterdag gaat het gebeuren, dat is de eerste dag van de kookwedstrijd.

De wedstrijd

Het enige officiële ding in het kampioenschap is het begin, het einde, en het beoordelen van de opgediende gerechten. De jury komt uit de culinaire wereld en jureert al jaren. De deelnemers mogen in teams meedoen en doen hun best de meest fantasierijke en lekkere gerechten op te dienen met een verscheidenheid aan smaken en dat in primitieve omstandigheden. Na een openingsceremonie kan de wedstrijd beginnen.

Servië

Elk jaar verzamelen teams van koks uit heel Servië zich in het bergdorpje om diverse testikelgerechten te bereiden. De meeste mensen gruwen al bij de gedachte dat ze het zouden moeten eten, maar voor de Serviërs is het een lekkernij. Ze geloven dat de ballen hun libido verhogen en eten het daarom graag. De vorst van Servië Miloš, die regeerde van 1815 tot 1839, was er al gek op. Hij at het vaak. In die traditie staat dit festival. Ljubomir Erovic, top klotenkok, begon in 2005 met het World Testicle Cooking Championship. Sindsdien wordt het elk jaar georganiseerd. Lokale bevolking, liefhebbers van culinaire bijzonderheden en meer en meer toeristen komen op het festival af. Doorgewinterde klotenkok Erovic heeft zelfs een klotenkookboek gepubliceerd, Cooking with Balls.

Motto

Het motto van het evenement is: “Scots have their scotch, the Swiss – their cheese, and we, the Serbs, have balls,” de Schotten hebben hun whisky, Zwitsers hun kaas en wij, Serven, hebben ballen. De koks gebruiken voor hun gerechten ballen van allerlei dieren: paarden, stieren, wilde zwijnen, struisvogels, rammen, kamelen, dassen, hanen, kangoeroes en kalkoenen. Elke soort heeft zijn eigen bereidingswijze. Ze worden verwerkt in moussaka, hachee en goulash en op nog veel meer manieren klaargemaakt. Het prijswinnende gerecht heeft de lekkerste smaak, de beste ballen, de fijnste textuur en de mooiste presentatie. De smaak staat daarbij bovenaan. Het lekkerste gerecht wint de BallsCup.

Waarschuwing

Wees voorzichtig, staat er op de website van het kampioenschap. Als je ballen hebt geproefd volgt er een stoot energie. Dat moet je wel even weten en de deelnemers en bezoekers moeten een goede conditie hebben om het bos, de autotrip, het kamp en de ballen goed te kunnen doorstaan.
Testikels staan bekend als sterk voedsel. Ze zijn rijk aan mineralen, vet en testosteron. Je hebt maar een beetje nodig om je eetlust te bevredigen. Het geeft je geest als het ware een roesje, zeker in combinatie met de huisgemaakte wijn. Testikels zijn ook een afrodisiacum dat de seksuele energie stimuleert. De website meldt dat op basis van ervaringen van mensen die het genoegen van een ballenmaaltijd hebben geproefd.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingNiet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingJongetjes die op tijd worden geboren horen twee zaadballen in de balzak te hebben. De testikels worden gevormd in de bui…
Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Zaadcel of spermatozoDe zaadcellen worden aangemaakt in de testikels. Deze liggen buiten het lichaam, omdat de lichaamstemperatuur voor zaadc…
Leuke weetjes - MannenWaarom kunnen mannen geen twee dingen tegelijk doen? Wat doet men met de voorhuid na een besnijdenis? Bestaan er slipjes…

Indiaas eten – CurryIndia is een mooi en zeer groot land, met veel diversiteit in godsdienst en cultuur. Doordat het land zo groot is, en er…
Teppanyaki kokenHet sissen van voedsel dat in aanraking komt met een ijzeren pan is een van de meest voorkomende geluiden in de Japanse…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lucarelli, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.ballcup.com/index.php?option=com_forme&Itemid=337 geraadpleegd op 10 augustus 2014
 • http://www.odditycentral.com/foods/have-a-ball-at-serbias-testicle-cooking-championship.html geraadpleegd op 10 augustus 2014
 • http://www.rawstory.com/rs/2013/09/02/serbia-hosts-world-testicle-cooking-championship/ geraadpleegd op 10 augustus 2014 http://www.odditycentral.com/foods/have-a-ball-at-serbias-testicle-cooking-championship.html geraadpleegd op 10 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Mutanj geraadpleegd op 10 augustus 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Miloš_Obrenović geraadpleegd op 11 augustus 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.