Wijnen, groot en klein, uit Bordeaux

Bordeaux is een van de twee beroemdste wijngebieden van Frankrijk. Naast Bourgogne is dit het gebied waar wijnliefhebbers hun hart ophalen als het gaat om klassiek gemaakte wijnen met een typisch karakter. Wijnen uit de Bordeaux zijn zelden overvloedig fruitig of overrijp. Koele zomers zorgen voor een bepaalde strengheid die zo gewaardeerd door liefhebbers. Dat maakt dat deze wijnen niet voor beginners zijn!

10.000 wijngoederen

Wie het wijngebied Bordeaux bezoekt zal het beamen. In elk dorp, bij elke wijngaard, bevinden zich talloze 'châteaux'. Vaak is dit een gewone boerenhoeve, maar soms zijn het prachtige kastelen. 10.000 van deze 'châteaux' bevinden zich hier en 99% van deze namen is doorgaans onbekend. Wijnen die 'gewoon uit Bordeaux' komen (de generieke Appellation Controllée), dus uit het gehele wijngebied, is vaak niet bijzonder. Gelukkig wordt er een kwaliteitsslag gemaakt, maar een goedkope Bordeaux is niet meer dan een 'prettig wijntje'. Soms wat streng, soms wat dun. Iets gekoeld vaak het lekkerst. De witte wijn is doorgaans makkelijker genietbaar. Fris, sappig, eenvoudig. Merlot en cabernet sauvignon zijn de belangrijkste rode druivenrassen. Bij de witte Bordeaux staan sauvignon blanc en semillon centraal. Dit zijn de wijnen die de Fransman zelf ook drinkt. Recht door zee, prima en goedkoop.

Wie bereid is een paar Euro mee uit te geven, komt meteen bij wijnen uit die een klasse beter zijn. Soms is dat een wijngoed dat onbekend is, maar de betere wijnboeren zijn inmiddels wel in kaart gebracht. Ze concentreren zich vooral langs de oevers van de Gironde en een stukje van de Garonne.

van burger naar adel

Omdat Bordeaux als wijngebied, globaal, is onderverdeeld in de linker -en rechteroever, met ieder hun eigen klassementen en smaken, is het soms moeilijk je als leek goed te oriënteren. Op de linkeroever bevinden zich de beroemde wijnen uit de Médoc en Graves, rechts vindt u St. Emilion, Pomerol en de kleinere wijngebieden. Dit is ook Bordeaux, maar dan minimaal in de subtop spelend. Op 'rechts' vindt u eerder meer merlot, die hier zorgt voor een pruimachtige fruitigheid met wat tonen van leer en drop. Aan de linkerkant is het vooral de cabernet sauvignon die in het glas terecht komt. Meer tannines en strengheid, maar ook tonen van sprankelende cassis treft u dan aan.

Handgeplukte druiven, in plaats van oogst met machine, Strenge selectie van de oogst en niet het blind gebruiken van hetgeen is opgehaald. Nieuwe eikenhouten vaten voor complexere smaak, in plaats van rijping in roestvrij stalen vaten. Ingehuurde experts die adviseren, in plaats van de wijnboer zelf die denkt dat het zo wel 'goed' is. De betere Bordeaux is herkenbaar aan de term 'Cru Bourgeois' of 'Grand Cru Classé'. De ene wijn was ooit bedoeld voor de burger, de andere voor de notabelen en adel. Maar de verschillen zijn niet meer zo groot en indien u bovenstaande benoemingen ziet staan, weet u dat u goed zit. U drinkt dan een kundig gemaakt glas wijn met een bepaalde complexiteit.

Bordeaux van vandaag

Rode Bordeaux is niet meer zo hard en streng als vroeger. Nog steeds moet deze wijn rijpen, maar niet meer minimaal 10 jaar, zoals dat 40-50 jaar geleden gold. Moderne Bordeaux van niveau is dan wel vroeger toegankelijk, maar nog steeds niet te vergelijken met wijnen uit warme landen als Australië, Zuid-Afrika of Chili. Ook de witte Bordeaux, waarvan de beste komen uit de Graves, is niet vergelijkbaar met soortgenoten elders. Een beetje zwoel, maar ook pittig en in de jeugd iets streng. Dat is de betere witte wijn. Onnavolgbaar is de dessertwijn uit de gebieden Sauternes en Barsac. Door edele rotting zijn de witte druiven verschrompeld en leveren zij zeer geconcentreerde, zoete wijnen. In staat om een leven lang mee te gaan.

Dat is wat Bordeaux zo bijzonder maakt. Goedkope oceanen wijn of peperdure hoogstaande Châteaux, het komt allemaal uit dat ene bijzondere wijngebied. Geniet van uw smakelijke ontdekkingstocht door dit bijzondere stukje Frankrijk.
© 2011 - 2024 Joro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijn en water in Zuidwest FrankrijkDe Romeinen, die deze streek Aquitania “het land van het water” noemden, brachten de eerste wijnranken naar Bordeaux. Ho…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Een goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goed wijntje uitkiezen is zo eenvoudig nog niet. Niet iedereen is vinoloog of heeft zoveel kennis dat hij weet wat a…
Wijnklassificatie in FrankrijkWijnklassificatie in FrankrijkFrankrijk kent vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), Vin Dé…

Portugal als wijnlandPortugal als wijnlandPortugal, land van de port. Maar er wordt ook erg lekkere witte en rode wijn gemaakt. Een bekende hiervan is Vinho verde…
De wijnen van BergeracDe wijnen van BergeracDe dordogne staat vooral bekend als toeristische trekpleister. Rondom de rivier komen vele toeristen vanwege de prachtig…
Joro (11 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.