Wijn en water in Zuidwest Frankrijk

De Romeinen, die deze streek Aquitania “het land van het water” noemden, brachten de eerste wijnranken naar Bordeaux. Hoe konden zij ooit vermoeden dat zij hiermee de basis hebben gelegd voor een wijngebied dat vele eeuwen later de meest prestigieuze wijnen van de wereld zou gaan produceren. Mede dankzij het milde klimaat en de vruchtbare grond treft u hier wijnen van wereldfaam aan: Bergerac, Bordeaux, Buzet, Irouléguy, Jurançon, Monbazillac en Saint-Emilion.

De Haut-Médoc: het beste onder de wijn

De wijngaarden rond Bordeaux zijn onder te verdelen in vijf gebieden: de Médoc, Sauternes en Graves domineren op de linkeroever van de Garonne, de Saint-Emilion en Pomerol op de rechteroever van de Dordogne.

De Médoc staat tegenwoordig synoniem voor wijnen van topkwaliteit maar deze roem is van recente datum. Het was pas in de 15e eeuw dat er grote wijngaarden aangelegd werden in dit gebied. Voor deze periode verbouwden de boeren de wijn voornamelijk voor eigen verbruik en konden ze nauwelijks het hoofd boven water houden. Het zou tot 1750 duren voordat de wijnbouw de belangrijkste bron van inkomsten werd. A new star was born! Op dit moment is ruim 16.000 ha van dit schiereiland beplant met wijnranken. Alle, uit dit gebied afkomstige wijnen hebben het recht op de benaming “Appellation Médoc controlée”.

Een tocht langs de crème de la crème

Als u een wijnliefhebber bent, leidt deze wijnroute u langs de meest indrukwekkende wijndomeinen in de Haut-Médoc.
  • Château Lafite Rotschild: Dit wijndomein is gelegen naast het Château Mouton-Rotschild en vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Dit domein kreeg in 1855 zijn “Premier Grand Cru” en in 1868 kocht Baron James de Rothschild dit château.
  • Château Latour: Deze wijngaard (47 ha) vervaardigt de krachtige wijn “le Grand Vin de Château Latour”. De middeleeuwse, ronde toren met uitzicht over de wijngaarden en de rivier de Gironde prijkt op elk wijnetiket.
  • Château Margaux: Dit wijndomein is gebouwd in neoklassieke stijl en wordt ook wel het Versailles de Médoc genoemd. De wijngaarden rond de dorpen Arsac, Cantenac, Labarde, Margaux en Soussans produceren wijnen die als Margauxwijnen verkocht mogen worden.
  • Château Mouton-Rotschild: Deze wereldberoemde wijngaard (74ha) is gelegen in de gemeente Pauillac en is sinds 1853 eigendom van de familie Rotschild. De wijnen worden vanaf 1973 geclassificeerd als “Premier Grand Cru”.
  • Château Pichon-Longueville: Op dit wijndomein wordt 62% “Cabernet-Sauvignon”, 35% “Merlot” en 3% de “Cabernet Blanc” vervaardigd.

La Médocaine

Als u een wijn- en fietsliefhebber bent, biedt de organisatie “La Médocaine” u eveneens de mogelijkheid om de naar cederhout ruikende Médoc wijnen te ontdekken.

Al meer dan twaalf jaar organiseren zij wijnfietstochten dwars door deze glooiende wijnstreek. Het idee hiervoor ontstond op een dag in september in 1996. Een groepje vrienden wilde hun passie voor wijn en fietsen combineren. Et voilà... het aantal fietsende wijnliefhebbers is sindsdien exponentieel gegroeid. Van een kleine 1000 in 1997 naar ruim 6000 dertien jaar later. Er zijn zeven verschillende fietsroutes uitgezet, variërend van 20 tot 80 km per dag. Deze tochten brengen u langs uitgestrekte wijngaarden en pittoreske “grand cru” dorpen. Daal af in de wijnkelders en verras uw smaakpupillen met dit edele vocht.
© 2010 - 2024 Laliaison, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goed wijntje uitkiezen is zo eenvoudig nog niet. Niet iedereen is vinoloog of heeft zoveel kennis dat hij weet wat a…
De meest voorkomende druiven in witte wijnDe meest voorkomende druiven in witte wijnOp flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarva…
Studeren in FrankrijkStuderen in FrankrijkVeel mensen vinden Frankrijk een geweldig land. Het is ook een erg leuk land om te studeren. Maar wat houdt studeren in…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…

Wijnbouw in Nederland druivenrassen en wijngaardenWijnbouw in Nederland druivenrassen en wijngaardenSinds een aantal jaren groeit de Nederlandse wijnbouw. Was eerst Zuid-Limburg de wijnstreek van Nederland, nu zijn ook G…
Combineer vakantieland gerechten met een onverwacht wijntjeKlassieke spijs-wijncombinaties zijn niet voor niets klassiek. Ze zijn verrukkelijk, zeker tijdens de vakantie. Diezelfd…
Laliaison (17 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.