Portugal als wijnland
Portugal, land van de port. Maar er wordt ook erg lekkere witte en rode wijn gemaakt. Een bekende hiervan is Vinho verde. Wat letterlijk groene wijn betekend.
De Geschiedenis
De naam Portugal is een afleiding van de latijnse betekenis voor de stad Porto, "Portus Calo". Voor de Romeinse overheersing werden er al druiven geteeld in de dalen van de streken ten noorden van porto. Met de komst van de Romeinen rond het begin van onze jaartelling kwam er een uitbreiding van de wijnbouwgronden. Er bestaat een vermoeden dat er in de Romeinse tijd de eerste handel gedreven werd door ondernemende kooplui, met onder andere Portugese wijn.
In de 12de en 13de eeuw werden de Moren verdreven uit Portugal en Spanje en ontstond er een levendige handel met diverse landen. Wol uit Engeland werd geruild tegen Portugese wijn, uit die tijd stammen de eerste handelsverdragen tussen beide landen. In de 15de en 16de eeuw werd Portugal een grote zeevarende, exporterende en rijke natie. Door de drooglegging van de Engelse wijndrinkers van Bordeauxwijnen gedurende de vele oorlogen tussende Engeland en Frankrijk, zochten de Engelsen naar alternatieven. Het gevolg is de ontdekking van de wijnen uit het binnenland achter de stad Porto.
Door de toevoeging van alcohol aan de gistende most krgen de Engelsen hun geliefde zoete wijn en ontstond Port. In 1765 kreeg Port een wettelijke bescherming, de andere Portugese wijngebieden verkregen deze pas in het begin van de 20ste eeuw.
Classificaties
Na de toetredings van Portugal tot de Europese Unie werd in 1990 de wijnclassificatie in overeenstemming gebracht met die van de andere Europese Unie landen. de kwaliteitscategorieën zijn:
Denominação de Origem Controlado (DOC)
Deze hoogste categorie is vergelijkbaar met de Franse Appelation Contrôlëe. Portugal heeft op dit moment zesentwintig wijngebieden met een DOC.
Garrafeire
Is een extra kwaliteitsaanduiding voor de hoogste categorie wijnen in Portugal. Het alcoholpercentage moet een 1/2% hoger liggen dan normaal is voorgeschreven en de rode wijn moet minimaal twee jaar op fust lageren en 1 jaar op fles. Voor wit geldt zowel zes maanden lagering op fust als op fles.
Reserva
Is een aanduiding voor oudere wijnen met extra kwaliteiten verkregen door langere lageringtijden.
Indicação de Proveniêcia Regulamentada (IPR)
Dit is een middencategorie van ongeveer dertig wijnstreken, die vergelijkbaar is met Franse VDQS wijnen. Deze streekwijnen kunnen in aanmerking komen voor promotie naar de DOC klasse, wanneer ze aan de geldende voorwaarden daarvoor voldoen.
Vinho Regional
Deze categorie is bestemd voor de grotere delen van de diverse wijnstreken. Het lijkt op Franse Vin de Pays. Op het etiket mogen de namen van de druivenrassen en het jaartal worden vermeld.
Vinho de Mesa
Dit is de allerlaagste categorie van tafelwijnen, die uit het hele land afkomstig kunnen zijn.