Combineer vakantieland gerechten met een onverwacht wijntje

Klassieke spijs-wijncombinaties zijn niet voor niets klassiek. Ze zijn verrukkelijk, zeker tijdens de vakantie. Diezelfde combinatie kan thuis echter heel anders smaken. Vergeet dan niet dat gemoedsrust en sfeer in het vakantieland een belangrijke rol spelen. Met een goed wijnalternatief kun je dat vakantiegevoel best nog even terughalen samen met een of meer gerechten die je eerder in Spanje, Frankrijk, Italie of Portugal hebt genoten.

Combinaties bij Spaanse tapas

De klassieker: Cedro, Manzanilla, Dry, Spanje

Dit is een goudgeel, hevig tranend wijntje, gekenmerkt door een unieke geur van amandelen, licht ziltig met een heel frisse smaak van amandelen en citrus. De wijn is mineraal verfijnd en lang. Smaakopwekkend.
De Manzanilla is een perfect aperitief maar ook goed in combinatie met schelp- en schaaldieren, ansjovis, artisjokken, groene asperges, Spaanse zoete ham (jamon liberico), mosselen, olijven, omeletjes, oesters, garnalen, paella, gezouten noten, sushi en de Hollandse nieuwe haring.

Lekkere combinatie: Segura Viudas, Cava Brut Reserva, Penedes, Spanje

Een lichtgele, fonkelende kleur met aanhoudende bubbels. Echte reserva-neus met wat houtcomplexiteit en romig. Ook in de mond de nodige houttonen, met citrusfruit, een mooie, zachte, romige mousse en veel lengte. Deze wijn is een prima aperitief, maar ook heerlijk bij schaal- en schelpdieren en lichte visgerechten van de grill.

Ook lekker: Vina Bajoz, Tinta de Toro, Joven, Spanje 2007

Vette felrode kleur. Specerijenrijk bouquet met veel zwart fruit op de achtergrond. Stevige zwart fruit smaak (rijpe bessen) en zwarte peper. Geen houtinvloed. Joven stijl (zonder al te veel hout, echt op fruit en frisheid gemaakt). Heerlijk bij alles van de barbecue, tapas en maaltijdsalades.

Voor de lekkerbek: de Italiaanse witte wijn Col di Sotto Pinot Grigio/Garganega 2008/2009 I.G.T. Veneto

Een elegante wijn ontstaan uit een samenspel van twee druiven, te weten:
  • de Pinot Grigio, die voor elegantie zorgt;
  • de Garganega die zorgt voor stuivend fruit.
De Col di Sotto Pinot Grigio is een toegankelijke, frisse wijn met mooie zuren. Lekker bij vis, wit vlees en gevogelte, maar ook smakelijk bij lichte pastagerechten en salades. Daarnaast te genieten als een heerlijk aperitief.

Combinaties bij gegrilde sardines

De Klassieker: Dionisos, Abarino, Rias Baixas, Spanje, 2008

Deze wijn heeft een lichtgele, kristalheldere kleur. Rijpe neus met impressies van gele en groene pruimen, golden-deliciousappels en tuinkruiden. Het is bij uitstek een maaltijdwijn die body combineert met frisheid. Hij heeft tropisch wit fruit en kruisbes en is heel licht petillant. Minerale finale. Niet te versmaden bij een dampend pannetje mosselen, bij gegrilde sardines of gebakken forel.

Lekker: Paarl Heights, Chenin Blanc, Paarl, Zuid-Afrika, 2008

Helder van kleur, strogeel, groenglanzend. Met een rijp parfum van golden delicious, perzikbloesem en klaverhoning. Lichtjes floraal. Ook rond en rijp in de smaak met witte perzik en gekonfijte abrikoos, een mooie fraicheur en lengte. Voor bij gebakken vis, stevige maaltijdsalades, romige pasta's en gevogelte.

Ook lekker: Arnaldo-Caprai, Anima Umbra, Grechetto IGT, Umbrie, Italie, 2008

Een strogele, intens en nerveus tranende wijn. Exotisch van geur met gekonfijte ananas, appel en witte perzik, lichtjes kruidig. Ook in de smaak ingetogen wit fruit, frisse zuren, droog van stijl met appel, perzik, meloen en een vleugje gember.

Combinaties bij Vitello tonnato

Klassieker: Cortechiara, Bardolino Chiaretto DOC, Italie, 2008

Lichtrose, transparante kleur. Heel romige geur die doet denken aan fruitkwark, boordevol frambozen, aardbeien en kersen. Heel pure wijn. In de smaak fris en toegankelijk. Uitermate geschikt als aperitief maar ook een prima begeleider van Mediterrane gerechten zoals gegrilde gamba's met knoflook, langoustines, paella en natuurlijk vitello tonnato.

Heerlijk: Col di Sotto Primitivo Salento 2008 I.G.T. Veneto

Een diep robijnrode wijn met paarse tinten en een intens en geparfumeerd bouquet met een rijke diversiteit aan rijp fruit. Een plezierige, harmonieuze wijn met een fluweelachtige smaak. De wijn is 100% Primitivo. Het is één van de oudste oer-druivenrassen. Lekker bij lamskoteletjes, pastagerechten en pittige kaassoorten. Ook geschikt als aperitief, vooral in combinatie met hartige hapjes.

Lekker: Josselin, Viognier, Vin de Pays d'Oc, Frankrijk, 2007

Strogele heldere kleur die de zonneschijn van de Languedoc verraadt. De geur is geparfumeerd met rabarber, lychee en rijpe kweepeer. Heel fris en puur met tonen van lychee en gember in de smaak. Vol, lang en rond, zonder zwaar te zijn. Ideaal bij kruidige salades, peperrisotto met zeevruchten. Ook lekker bij voorgerechten a la vitello tonnato.

Ook lekker: Remoissenet Pere et Fils, Mercurey Clos Fortoul, Frankrijk, 2005

Een lichtrode, heldere kleur, paarsrood. Jeugdig en fris met een zweem van rode bessen en rode kersen. Daarna een frisse smaak met rijpe tannine, kruidig rood fruit met gewelde pruimen, frambozen en rijpe zwarte kersen. Drink deze wijn bij een biefstuk van de grill met frietjes en sla of bij een piepkuiken uit de oven met spekjes en paddenstoelen, Wiener schnitzel met limoen en natuurlijk bij vitello tonnato.

Combinaties bij Creme brulee

Klassieker: Muscat de Beaume de Venises Tradition, Frankrijk, NV

Lichtgele, fonkelende kleur. Aromatische neus met druiven, voorjaarsbloesem en pioenroosjes. Ook in de smaak floraal en fruitig met tropisch fruit als ananas, lychees en een toets gember. Versterkte wijn die zoet is en toch goed combineert bij zowel voor- als nagerechten.

Lekker: Santa Alicia, Late Harvest, Muscatel, Limari Valley,Chili, 2007

Goudgeel van kleur, hevig tranend. Uitnodigend bouquet van tropisch fruit met witte perzik, ananas, papaja en meloen. Ook een toets van honing en vanille. Volle zeer zoete smaak, viscoos van stijl, met een florale toets, honing en tropisch fruit.

Ook lekker: Chateau Jolys, Ac Jurancon, Frankrijk, 2007

Strogele kleur, hevig tranend. Ingetogen bouquet van citrusfruit, appeltjes, meloen, peer, honing en lichtjes floraal. Zoet van smaak, maar met evenwichtige zuren en ook in de smaak een herkenbare toets van honing. Combineer deze wijn bij creme brulee, perziksorbetjes en vruchtenvlaaien.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoete herinneringJe herinnert het je als de dag van gisteren hoe heerlijk je genoten hebt van die lekkere zonnige vakantiewijntjes. Toch…
Crème brûlée maken met een crème brûlée-branderCrème brûlée maken met een crème brûlée-branderWil je voor het kerstdiner of een ander feestelijke gelegenheid een perfecte crème brûlée op tafel zetten dan gebruik je…
Aantal calorieën in tapasAantal calorieën in tapasDe van oorsprong Spaanse tapas worden tegenwoordig veel in Nederland gegeten. Bij het eten van tapas wordt er vaak de he…
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…

Wijn en water in Zuidwest FrankrijkDe Romeinen, die deze streek Aquitania “het land van het water” noemden, brachten de eerste wijnranken naar Bordeaux. Ho…
De opmars van het JopenbierOndanks dalende biersconsumptie toch 35% meer omzet voor Haarlemse brouwer. Na een aarzelend begin steeg bij de Jopenbie…
Bronnen en referenties
  • Grootse wijnen, geniet ervan! Wijnpromotie Nederland.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 22-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.