De Bourgogne met de streken Chalonnaise en Côte de Nuits
De Bourgogne is een oud wijngebied. In ongeveer 400 na Christus werd er al redelijk wat wijn gemaakt. In die tijd waren het de Cisterciënzer Monniken die de "Climats" ontwikkelden. Dat zijn de verschillende streken in de bourgogne, die door hun speciale terroir (bodem) herkenbare en typische wijnen opleveren.
Wat is een appellation?
Appellation is een wettelijk omschreven en beschermde geografische aanduiding, die wordt gebruikt om vast te stellen waar de druif geteeld is. Zo heb je bijvoorbeeld een gemeente appellation, een grand cru of een premier cru en dat zijn de beste wijnen. Andere niet geografische aanduidingen, zoals alcohol percentage en de kwaliteit staan op het etiket van een fles wijn. De regels die gelden voor een appellation die verschillen per land.
Côte de Nuits
Bodem:
De hoger gelegen wijngaarden bestaan uit rots, mergel, roodkleurig leem en kalk. De lager gelegen wijngaarden bestaan uit kalkhoudend klei en leem.
Klimaat:
De Côte de Nuits heeft een gemiddelde temperatuur van 10.4 graden.
Belangrijkste druivenrassen:
- Wit: Chardonnay en Aligotté
- Blauw: Pinot Noir
Soorten wijn:
10 procent is wit en ongeveer 90 procent is rood. Ongeveer 1 procent is rosé, die wordt alleen van de Marsanne gemaakt.
Kenmerken:
Het is het meest noordelijk gelegen gebied waar hele goed rode wijnen vandaag komen, die gemaakt worden van de Pinot Noir. Toch heeft deze druivenras het er moeilijk, hij is erg gevoelig voor ziektes en door het vrij frisse klimaat kan de druif niet altijd even goed rijpen.
Appellation:
Er zijn 2 appelations en dat zijn de regionale appelations en de gemeente appelations.
Côte Chalonnaise
Bodem:
Kalk, klei en graniet.
Klimaat:
De Côte Chalonnaise heeft een gemiddelde temperatuur van 10.7 graden.
Belangrijkste druivenrassen:
- Wit: Chardonnay en Aligotté
- Blauw: Pinot Noir en Gamay
Soorten wijn:
30 procent is wit en 70 procent is rood. Rose komt er niet voor.
Kenmerken:
Het is een vrij breed gebied, maar niet overal kom je wijngaarden tegen. Dat komt omdat er veel bodemverschillen zijn, en daardoor is de terroire niet overal geschikt voor wijnbouw. Omdat het warmer is dan de Côte de Nuits, kunnen hier de druiven wel goed rijpen, waardoor de kwaliteit stabiel is.
Appellation:
Hier zijn Regionale appellations, gemeente appellations en premier crus.