Wijnen uit Zuid-Hongarije: Szekszàrd

Vlakbij het Hongaarse Pecs, European Cultural Capital 2010, ligt Szekszàrd. Door Turken op de vlucht gedreven volkeren uit de Balkan plantten hier de eerste druivenstokken. Bekend raakte de streek vooral om de inheemse wijn kadarka. Inmiddels genieten ook andere soorten een hoge reputatie. Kastelen, een beschermd natuurgebied, wijngaarden en –kelders, volksgebruiken, honingmakers en een uitstekende traditionele keuken. Dat is het aan de Donau gelegen Szekszàrd. Mooie wijnen vinden we hier vooral bij Takler, Sauska, Zombaszentgál-Szõlöhegy en Vesztergombi.

De condities voor wijn zijn uitstekend. De nabijheid van de rivier zorgt voor een niet al te warm Mediterraan klimaat. De grond bestaat uit dikke lagen löss, hier een daar bedekt met bruine bosgrond. De witte wijnen (Italiaanse Riesling, Chardonnay en Tramini) zijn rijk in aroma, sprankelend, of juist zacht van karakter. De rode wijnen (Kèkfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, Szekszàrder stierenbloed) zijn dieprood, vurig en fluweelachtig...

Takler

Op het familiewapen van Takler houdt een vos twee druivenstokken vast. Het is als een symbool voor de slimheid en vooral de deskundigheid van wijn maken. De 60 ha grootte wijngaard ligt beschut tussen heuvels en geniet daardoor een microklimaat. De druiven groeien op de voor hen meest geschikte grond. De druiven voor de merlot groeien op lijsteen, de druiven voor de kadarka op dikke lagen löss. Met een oogst van maximaal 1000 flessen per hectare werd Takler zowel in 2003 als in 1903 benoemd tot de beste wijnmaker van het jaar.

Waanzinnig mooi is de Takler primarus. Dit is een cépage va 100% merlot. Na de alcoholische en malolactische gisting rijpt de wijn 18-20 maanden in nieuwe eikenhouten barriques. In aroma en smaak overheersen vooral rode sappige kersen met een accent van vanille,maar de wijn zelf heeft een enorme diepte. Wij dronken de jaargang 2007, maar door langer te lageren worden de tannines nog meer afgebouwd.

Wijnkasteel

In Szekszàrd bevindt zich het wijnkasteel Zombaszentgál-Szõlöhegy. Gebouwd aan het eind van de 19e eeuw, maakt het sinds 2003 wijn. Het is nu een van de zeer weinige wijn-chateaus van Hongarije. De aanplant van kadarka is met 7,1 ha de grootste in haar soort. De stokken staan tegen de berghelling van de zacht glooiende Vardomp op dikke lagen löss. In het overige gedeelte van de ongeveer 41 ha grootte wijngaard bloeien onder andere de inheemse soorten cabernets, blaufranken, en merlot.

‘Onze trots is de bikavèr válogátas, ofwel stierenbloed,’zegt de kasteelheer. Het betreft een cuvee van overwegend kadarka aangevuld met blaufranken, merlot en cabernet franc. Hij schenkt een glas in en wijn proeven. De wijn heeft een kruidig aroma en smaak waarin aangename zuren. De grote hoeveelheid kadarka maakt de wijn mild. Wat blijft is de vurigheid, die stierenbloed zo kenmerkt.

Vurig is ook de kadarissimo, een cepage van kadarka. Na de traditionele alcoholische en malolactische gisting rijpte de wijn zes maanden in barriques van eikenhout. Het resultaat is een gloedvolle maar lichte wijn.

Streekkeuken

Als restaurant beschikt het kasteel over een zeer goede streekkeuken. De groente komt voor een groot deel uit de eigen moestuin en het gevogelte uit de eigen pluimveehouderij. Overuge producten worden ingekocht bij plaatselijke producenten. Het menu weerspiegelt de traditionele Hongaarse keuken waaronder veel streekgerechten. Als hotel beschikt Zombaszentgál-Szõlöhegy over mooie kamers, die genoemd zijn naar druiven. Zo kan men overnachten in de Kadarka-kamer.

Vinotheek

Tot het kasteel behoort ook de vinotheek Garay in de binnenstad van Szkeszàrd. Dit is de oudste wijnkelder van Hongarije. Bijna duizend jaar geleden liet Koning Béle deze kelder bouwen voor de Benedictijnen. Door de eeuwen heen diende de kelder als opslagplaats voor de belastingen in natura forma, de zogenaamde tienden. Nu kunnen hier meer dan honderd personen wijn proeven.

Vesztergombi

Met 27 ha behoort het in Szkeszàrd gelegen wijnhuis Vesztergombi.tot de kleinere wijnproducenten. De wijngaard ligt verspreid over Porkolàbvölgy, Hidaspetre en Kerékhegy. De wijnen van hoge kwaliteit wonnen menige medaille.
Groot is vooral de reputatie van de cuvee Csaba. Deze is samengesteld uit 40% cabernet sauvignon, 40% merlot en 20% geheim. De kleur van jaargang 2007 is zeer donker, bijna zwart. De neus is indrukwekkend met vooral de rode vruchtjes van de cabernet sauvignon. De smaak is vol en zacht met een mooie nasmaak..
© 2010 - 2022 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen in HongarijeHuis kopen in HongarijeEen tweede huis kopen in Hongarije is een echte uitdaging. Hoewel het land nog steeds wat achter blijft bij de landen in…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
Wijnen uit Zuid-Hongarije: Villány-SiklosLange tijd kwamen uit het zuiden van Hongarije vooral rode en witte landwijnen, maar de laatste jaren is het gebied bezi…
Hongaarse drank en drinken in HongarijeHongaarse drank en drinken in HongarijeHongarije is beroemd om de excellente wijnen. Ondanks dat het een klein land is, heeft het toch maar liefst 22 wijn-regi…

De Bourgogne met de streken Chalonnaise en Côte de NuitsDe Bourgogne met de streken Chalonnaise en Côte de NuitsDe Bourgogne is een oud wijngebied. In ongeveer 400 na Christus werd er al redelijk wat wijn gemaakt. In die tijd waren…
Wijnen uit de ArdècheDe Romein Plinius de Oudere schreef 2000 jaar geleden al lyrisch over de wijn uit de Ardèche. Hij prees de wijnstok als…
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.