Wat zegt een etiket over de kwaliteit van de wijn
De kwaliteit van wijn in de winkel is voor velen een vraagteken. Enig houvast is vaak het etiket, maar voor de meesten onder ons is ook dat wijnetiket een mysterie. Maar dat hoeft niet. Wijnetiketten kan men leren lezen.
Wat moet een etiket vermelden
De bekendste wijnproducerende landen, met name Frankrijk en Duitsland, bezitten een voortreffelijke en (bijna) waterdichte wijnwetgeving, die ook alles regelt wat op de etiketten vermeld mag en moet worden.
Het Franse etiket
De Frans wijnwetgeving heeft Franse wijn ingedeeld in vier kwaliteitsklassen:
Vin de table of vin ordinaire:
De allereenvoudigste en goedkoopste wijn, waarvoor geen bepaalde voorschriften gelden, alleen een minimumalcoholgehalte.
Vin du pays:
Wat wij vroeger '"landwijn" noemden. Eenvoudige wijnen, afkomstig van door de wet erkende wijnstokken, stammen uit een bepaalde streek en zijn getest. Dat ook deze eenvoudige wijntjes nu onder wettelijke controle staan, is een belangrijk punt ter bescherming van de wijndrinkende gemeente, maar het blijven zeer eenvoudige wijnen, in massa gemaakt. Ze drinken plezierig weg, maar men mag er geen eisen aan stellen.
VDQS-wijnen:
Vins Délimités de Qualité Supérieure, oftewel wijnen uit een bepaald afgebakend gebied van redelijk tot goede kwaliteit. Een interessante groep van meestal zeer schappelijk geprijsde wijnen, waar men wel degelijk iets aardigs van mag verwachten. Ze moeten uit het op het etiket vermelde gebied komen, van bepaalde druiverassen worden bereid en de wijnboer mag niet meer dan een bepaalde hoeveelheid per hectare oogsten. Dit om te voorkomen dat men kwaliteit aan kwantiteit opoffert. Bovendien zijn deze wijnen onderworpen aan een verplichte smaakproef.
AC-wijn en AOC-wijn:
Wijnen met een Appellation d' Origine Contrôlée oftewel: gecontroleerde herkomstbenaming. Hiermee komen we in de regionen van de kwaliteitswijnen, al moet gezegd worden dat er ook heel eenvoudige AC-wijnen zijn. De eisen voor deze wijnen zijn strenger dan die voor VDQS. Ze moeten uit het met name genoemde gebied of de met name genoemde gemeente komen, van bepaalde toegestane druiverassen stammen, voor bepaalde wijnen ook op een bepaalde manier bereid zijn. En de opbrengst per hectare is beperkt. Het zou mooi zijn, als men alle AC-wijnen als echte kwaliteitswijnen zou mogen beschouwen. Maar zo is het niet. Er zijn ook vele eenvoudige AC-wijnen. Het gaat er maar om, welke
appellation contrôlée een wijn heeft. Voor de verschillende AC's zijn namelijk ook de eisen verschillend, er zijn eenvoudige en er zijn hoge.