Lokaal bier - Brouwerij Maallust uit Veenhuizen

Lokaal bier - Brouwerij Maallust uit Veenhuizen Eén van de grootste speciaalbierbrouwers anno 2019 is Brouwerij Maallust uit het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Deze brouwerij werd opgericht in 2011 en levert aan horeca en winkels door het gehele land. De bieren van Maallust zijn authentiek, ambachtelijk en tijdloos. De aansprekende namen en fraaie vormgeving, passend bij de geschiedenis van het dorp, dragen bij aan het sfeervolle karakter van deze brouwerij.

Veenhuizen: gevangenisdorp en strafkolonie

De brouwerij en proeflokaal van Maallust zijn gevestigd in het gevangenisdorp Veenhuizen, gelegen in de kop van Drenthe. In dit eeuwenoude veendorp richtte generaal Johannes van den Bosch begin 19e eeuw de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij wilde de wezen en armen van de grote steden een beter leven bieden en ‘heropvoeden’ door ze te laten werken in de buitenlucht. Dit, in de hoop dat ze eens zelfstandig als boer verder konden.

Bron: Dierk Schaefer, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Dierk Schaefer, Flickr (CC BY-2.0)
Naarmate de tijd vorderde werd Veenhuizen steeds meer een strafkolonie waar landlopers en bedelaars verplicht te werk werden gesteld. De kolonie werd meer en meer zelfvoorzienend, zeker toen de gestichten van de maatschappij werden overgenomen door de staat. Tot op de dag van vandaag (2019) worden gedetineerden opgevangen in Veenhuizen, tegenwoordig in moderne strafinrichtingen.

Ambachtelijk bier

Brouwerij Maallust brengt de geschiedenis van dit unieke dorp weer tot leven met hun ambachtelijke bieren. Niet alleen zijn ze gevestigd in de voormalige graanmaalderij in Veenhuizen, de naam Maallust verwijst naar de naam die op de woning van de molenaar stond. Zelfs het lettertype die de brouwer gebruikt voor alle vormgeving, vindt je overal terug in het dorp.

Maar het zijn vooral de namen van de bieren die direct een beeld oproepen van vervlogen tijden. Sprekende namen als De Veldwachter, De Landloper, De Mooie Madam en De Weldoener geven de bieren direct karakter, nog voor er een slok gedronken is. Het bier 1818, een quadrupel, herinnert aan het jaar dat de Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht.

Voor het brouwproces maakt Maallust gebruik van koperen brouwketels geleverd door Kaspar Schulz uit Bamberg, Duitsland. Een bekende bouwer van brouwinstallaties. Deze brouwketels dragen bij aan het ambachtelijke karakter van de bieren die Maallust brouwt. Naast het vakmanschap van de brouwmeesters en de zorgvuldige selectie van de ingrediënten.

Zware Jongens

De oprichters van Brouwerij Maallust noemen zichzelf de Zware Jongens. Een paar initiatiefnemers en een groep bierliefhebbers – in totaal ongeveer 25 ondernemers – staken naast geld ook fysieke arbeid in het terugbrengen en restaureren van het pand en de brouwerij. Net zoals de landlopers en bedelaars ooit moesten werken in de maalderij.

De Zware Jongens hadden een goed moment gekozen om de brouwerij nieuw leven in te blazen. Speciaalbieren waren net begonnen met een opmars in Nederland en tal van kleine, lokale brouwerijen brachten spannende, nieuwe bieren op de markt. De ambachtelijke bieren van Maallust, gebaseerd op oude biertypen, pasten daar perfect tussen. Ze hebben dan ook diverse prijzen gewonnen. Onder andere voor hun Vienna, ook wel bekend als De Vagebond.

Proeflokaal

Drenthe is een populaire bestemming voor vakantiegangers. De kop van Drenthe kent veel toerisme en zowel de toeristen als de locals weten de weg naar het proeflokaal van de brouwerij goed te vinden. Hier worden rondleidingen en uitleg gegeven en kunnen gasten de bieren proeven. Voor feesten en partijen zijn er diverse arrangementen.

Daarnaast organiseert het team van Maallust vaak evenementen. Bijvoorbeeld om een nieuwe smaak te lanceren of bij het uitkomen van seizoensbieren. Een goed voorbeeld hiervan is het jaarlijks terugkerende evenement Bockfest rondom de presentatie van de nieuwe bockbieren.

De bieren

Maallust brouwt traditionele bieren zoals een blond bier, een dubbel, een tripel en een weizen. Maar ook wat authentiekere bieren zoals de eerder genoemde prijswinnende Vienna, de quadrupel 1818 of een speltbier. De laatste passend bij de spelttrend, maar gebaseerd op een tarwegewas dat al duizenden jaren geteeld wordt.

Bron: Republica, PixabayBron: Republica, Pixabay
Om af te sluiten een overzicht van de ‘vaste’ bieren van Maallust in 2019:

1818 – Quadrupel

Vol van body, met een zachte afdronk. Flink hoppig met tonen van peer en zwarte bessen. 10% alcohol.

De Vagebond – Vienna

Moutig van smaak met licht bittere afdronk. Een ondergistend, ongefilterd en ongepasteuriseerd amberkleurig bier voor alle jaargetijden. 5% alcohol.

De Weldoener – Blond

Hoppig, ongefilterd en ongepasteuriseerd blond bier van hoge gisting. Rijk aan smaak en goed doordrinkbaar. 6,5% alcohol.

De Zware Jongen – Tripel

Dit bier heeft een romige witte schuimkraag en is stevig gehopt. Volmoutig van smaak met een kruidige geur en een prettig bittere afdronk. 9% alcohol.

De Kolonist – Weizen

Een echte dorstlesser. Fris, fruitig en zacht tarwe bier van hoge gisting. Met onder andere tonen van banaan en citrus. 5% alcohol.

De Landloper – Bockbier

Werd in 2018 verkozen tot lekkerste bockbier van Nederland. Met tonen van gebrande toast, mout en karamel. 6,7% alcohol.

De Mooie Madam –Dubbel

Een koperkleurig bier van hoge gisting. Licht zoetig, kruidig en vol van smaak met een mooie bitter. 7% alcohol

De Veldwachter – Bockbier

Een krachtig bockbier zoals ze vroeger werden gebrouwen. Licht zoetig, volmoutig en met tonen van karamel en gebrande mout. 6,7% alcohol.

De Pauper – Speltbier

Lichtblond, smaakvol en fris bier met een subtiele hoppige afdronk. Een echte dorstlesser dankzij de tonen van citroen en koriander. 5,5% alcohol.
© 2019 - 2024 Lanabrokken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tripel Karmeliet bierTripel Karmeliet is authentiek driegranenbier afkomstig uit België en wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. De brouwe…
Lokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenLokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenBrouwerij Groninger is in 2015 opgericht in de stad Groningen. De bieren van de craft brewery worden onder andere gebrou…
Texels speciaalbierTexels speciaalbierIn de Texelse Bierbrouwerij wordt Texels speciaalbier gebrouwen. Het bier is erkend als Echt Texels product omdat het ge…
Affligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem is een gekend en prestigieus merk in de bierwereld. Affligem heeft al vele internationale bierawards gewonnen.…

Lokaal bier - Bax Bier uit GroningenLokaal bier - Bax Bier uit GroningenDe Groningse bierbrouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax startten in 2014 met het merk Bax Bier. Al snel krijgen ze lokale be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DB Studio, (bewerkt)
  • https://www.maallust.nl/bier/
  • http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=227
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Veenhuizen_(Noordenveld)www.biernet.nl
  • https://www.maallust.nl/bierbrouwerij-maallust/
  • https://www.maallust.nl/proeflokaal/
  • https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/drenthe/veenhuizen/maallust
  • Afbeelding bron 1: Dierk Schaefer, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Republica, Pixabay
Lanabrokken (8 artikelen)
Laatste update: 02-05-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.