Lokaal bier - Schoemrakker van het eiland Terschelling

Lokaal bier - Schoemrakker van het eiland Terschelling Het Friese Waddeneiland Terschelling staat – naast de mooie natuur en gemoedelijke eilandsfeer – bekend om veel dingen: de vuurtoren Brandaris in het dorp West-Terschelling, de zanger Hessel, het Oerol festival en natuurlijk de vele producten die met de overal op het eiland groeiende cranberry’s gemaakt worden. Sinds 2014 kunnen we deze lijst aanvullen met de bieren van Brouwerij Schoemrakker, die – voor kenners van het eiland – vertrouwd voelende namen dragen als De Brandaan, Halmblond, Bolle Bries en ’t Baeken.

Het eiland Terschelling

Het eiland Terschelling zoals we dat nu kennen is rond de middeleeuwen ontstaan, maar op het eiland zijn aanwijzingen gevonden dat er al rond 850 mensen woonden. Sinds de Tweede Wereldoorlog (1942) hoort het eiland bij de provincie Friesland. Het is een geliefd eiland onder vakantiegangers vanwege de mooie natuur en gemoedelijke sfeer. Bovendien kent iedereen wel een van de attracties van Terschelling, bijvoorbeeld het Oerol Festival, zanger Hessel die in zijn café in het dorp Hoorn faam maakte of natuurlijk de markante vuurtoren de Brandaris.

Het landschap bestaat voor een groot gedeelte uit duinen en kwelders. In deze natte duinvalleien groeit de Amerikaanse veenbes, oftewel de cranberry. Deze plant belandde in de duinen van Terschelling door een aangespoeld vat boordevol bessen en wordt anno 2019 professioneel verbouwd en gebruikt in diverse eilandproducten.

Gebrouwen met zuiver duinwater

Brouwerij Schoemrakker, opgericht in 2014, maakt geen gebruik van de zure bessen, maar kiest wel – waar mogelijk – zoveel mogelijk voor ingrediënten die van het eiland afkomstig zijn. Het belangrijkste ingrediënt is het brouwwater afkomstig uit de Terschellinger duinen. Door de duinen wordt regenwater op een natuurlijke manier gefilterd, wat het zuiverste natuurlijke drinkwater van Nederland oplevert.

De brouwers zijn niet de eersten die Terschellinger bieren produceren met ingrediënten van het eiland, maar dat ze ook op het eiland zelf brouwen is wel bijzonder. De brouwerij ligt aan de voet van de Brandaris in het dorp West-Terschelling. Eetcafé Storm, eigendom van de medeoprichter van de brouwerij, ligt in de gezellige Torenstraat en doet dienst als proeflokaal. Daarnaast wordt het bier op een groeiend aantal locaties op Terschelling én aan de vaste wal verkocht.

Bron: Free Photos, PixabayBron: Free Photos, Pixabay

De bieren van Brouwerij Schoemrakker

Naast een aantal collaborations en seizoensbieren verkoopt Brouwerij Schoemrakker anno 2019 een viertal ‘vaste’ bieren:
 • Brandaan
 • Bolle Bries
 • Halmblond
 • ’t Baeken

Brandaan

Brandaan is een volmoutig donkerblond bier met 6% alcohol. Het bier heeft een licht bittere afdronk, fris met een vleugje citrus. De Brandaan is genoemd naar Sint Brandaan, beschermheilige van de zeevaarders, en mogelijk ook naamgever van vuurtoren de Brandaris. Volgens de brouwers is het bier “persoonlijk goedgekeurd” door de heilige.

Bolle Bries

De Bolle Bries is een stevig stoutbier met 6,5% alcohol. Bedoeld voor de dagen dat een heerlijke “bolle bries” waait zoals ze die op Terschelling zo goed kennen, aldus de brouwers. Het bier Bolle Bries is donker en heeft tinten van gebrande mout, koffie en chocolade. Deze volle smaak komt beter tot zijn recht als het bier niet te koud gedronken wordt.

Halmblond

Schoemrakker Halmblond is een goudblonde doordrinker met 5% alcohol. Volgens de makers waan je je met iedere slok in de duinen van Terschelling dankzij de verfijnde hopsmaak en stevige schuimkraag. De naam verwijst naar de kleur van het bier en het gevoel dat het oproept.

’t Baeken

’t Baeken is een ‘Easy I.P.A.’ met 7% alcohol. Om bier goed te houden tijdens lange zeereizen gebruikten de brouwers vroeger extra veel hop. Dankzij de reizen van de Oost-Indische Compagnie is zodoende de naam India Pale Ale (IPA) voor deze bierstijl ontstaan. ’t Baeken, oftewel een baken op zee, verwijst naar deze geschiedenis en de ruime zeevaarthistorie op het eiland.
© 2019 - 2024 Lanabrokken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
Vijf lekkere Belgische bierenVijf lekkere Belgische bierenIn 1986 al was er het 'Jaar van het Bier', maar de drank blijft ook in de 21ste eeuw heel populair. België heeft een tra…
Waddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenWaddentoernooi op de Nederlandse WaddeneilandenHet Waddentoernooi is een jaarlijks sportief treffen tussen de vijf Waddeneilanden. Om de beurt is een van de eilanden g…

Lokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenLokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenBrouwerij Groninger is in 2015 opgericht in de stad Groningen. De bieren van de craft brewery worden onder andere gebrou…
Lokaal bier - Bax Bier uit GroningenLokaal bier - Bax Bier uit GroningenDe Groningse bierbrouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax startten in 2014 met het merk Bax Bier. Al snel krijgen ze lokale be…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: www.bier-evenementen.nl,
 • http://www.bier-evenementen.nl/2014/09/17/schoemrakker-derde-brouwerij-op-een-eiland/
 • https://www.bierista.nl/brouwerij/bierbrouwerij-schoemrakker
 • http://www.schoemrakkerbierterschelling.nl/nl/het-proeflokaal#eetcafestorm
 • https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/friesland/west-terschelling/bierbrouwerij-schoemrakker
 • http://www.storm-terschelling.nl/restaurant.html
 • https://www.facebook.com/Terschellingerbier
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Terschelling
 • http://www.schoemrakkerbierterschelling.nl/nl/de-brouwerij
 • http://www.schoemrakkerbierterschelling.nl/nl/de-mannen
 • https://www.brewpack.nl/hoe-is-naam-india-pale-ale-ipa-ontstaan/
 • http://www.hessel.nl/
 • Afbeelding bron 1: Free Photos, Pixabay
Lanabrokken (8 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.