Wijn uit Californië - fris, fruitig en voordelig

Wijn uit Californië - fris, fruitig en voordelig De Amerikaanse staat Californië is een van de beroemdste wijngebieden ter wereld. De wijnen uit deze wijnstreek staan bekend als fris, fruitig en zijn over het algemeen ook voordelig geprijsd. De bekendste wijnregio’s in Californië zijn Napa Valley en Sonoma Valley, maar dit zijn zeker niet de enige Californische wijnproducerende regio’s.

Historie van wijn uit Californië

De geschiedenis van wijn in Californië gaat terug naar de negentiende eeuw, toen Spaanse priesters wijnstruiken vanuit Europa naar de Verenigde Staten van Amerika brachten. Wijnbouw was echter niet vanaf het begin een groot succes, omdat men eerst een aantal moeilijkheden had te overwinnen, zoals oorlogen, recessies en een algehele drooglegging, waarbij men geen alcohol mocht drinken. Nadat deze periodes voorbij waren, is de wijnbouw in Californië significant toegenomen en heeft deze zonnige Amerikaanse staat zich ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende wijngebieden ter wereld.

Wijngebieden in Californië

Als men aan wijn uit Californië denkt, dan komen veel wijnliefhebbers direct uit bij Napa Valley en Sonoma Valley, maar het is zeer zeker niet zo dat dit de enige gebieden zijn in de Californische staat waar wijn geproduceerd wordt. Onder andere in Santa Barbara County en San Luis Obispo County wordt heerlijke wijn gemaakt.

De meest gebruikte druivenrassen in Californië zijn cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en pinot noir.

Napa Valley

In Napa Valley worden over het algemeen de wat duurdere wijnen geproduceerd. In dit wijngebied dat ongeveer 32 kilometer lang is en ten noorden van San Francisco gelegen is, kun je enkele van de beste wijnen ter wereld vinden en de vallei wordt door wereldwijde wijnkenners alom gerespecteerd. In Napa Valley bevindt zich ongeveer 40.000 hectare aan wijnbouwgebied en je kunt er meer dan 250 wijnhuizen vinden.

Sonoma Valley

De wijnen in de Sonoma Valley zijn net als de wijnen uit de Napa Valley kwalitatief hoogwaardig, maar over het algemeen wel voordeliger. Dit komt mede doordat de prijs van wijnbouwgrond in deze Californische streek significant lager ligt dan in de Napa Valley. In de Sonoma Valley vind je over het algemeen zinfandel-, merlot-, cabernet sauvignon-, pinot noir- en chardonnay-wijnen. Het wijnbouwgebied van de Sonoma Valley is met 60.000 hectare iets groter dan de Napa Valley, maar er zijn wel minder wijnhuizen te vinden (ongeveer 180 anno 2017).

Santa Barbara County

Santa Barbara County is een van de snelst groeiende wijnbouwgebieden in de Verenigde Staten van Amerika. In deze regio in het zuiden van de staat Californië worden onder andere sauvignon blanc, syrah, chardonnay en pinot noir geproduceerd door de wijnboeren. In slechts veertig jaar tijd is Santa Barbara County gegroeid tot een wijnregio met meer dan 21.000 hectare aan wijngaarden (anno 2017).

San Luis Obispo County

Ook in San Luis Obispo County worden heerlijke Californische wijnen geproduceerd, waaronder grenache, chardonnay, pinot noir en syrah. Deze wijnregio is echter het meest bekend om zeer smakelijke zinfandels. Door een klimaat dat overeenkomt met het mediterraanse weertype en een zeer zachte herfst, heeft San Luis Obispo County een ongebruikelijk lang groeiseizoen voor de wijndruiven.

Andere wijngebieden in de Verenigde Staten

Alhoewel de meeste Amerikaanse wijnen nog altijd uit Californië komen (zo’n 90% van de wijnen uit de Verenigde Staten komt in 2017 uit de Californische staat), is het zeer zeker niet de enige staat waar wijn geproduceerd wordt. Zo komen er onder andere ook prachtige wijnen uit Idaho, Oregon en de staat New York.
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijn uit CaliforniëWijn uit CaliforniëDe bijnaam van Californië is de Golden State en met betrekking tot wijn is dat zeker waar. Wijnen uit deze staat staan b…
De beste wijngebieden ter wereldDe beste wijngebieden ter wereldVoor velen, zeker voor Europeanen, is Frankrijk het bekendste wijnland ter wereld en de Fransen hebben door de jaren hee…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Het Sonoma dieetHet Sonoma dieetHet Sonoma dieet is een dieet dat begin januari 2006 gelanceerd is in Amerika. Dit dieet is bedacht door de Amerikaanse…

Wijn en eten combinerenWijn en eten combinerenBij wijn kun je niet zomaar elke type met wat voor soort eten dan ook combineren. De afstemming tussen wijn en gerechten…
Babymuizen-wijn? Alcohol met een vreemde twistBabymuizen-wijn? Alcohol met een vreemde twistDe meesten in Nederland willen het liefst geen muizen in huis. De Chinezen en Koreanen juist wel! De muizen worden het h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • https://www.napavalley.com/
  • http://www.discovercaliforniawines.com/
  • http://www.sonomavalley.com/
Rvdz (32 artikelen)
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.