Portugese wijnen uit de Douro: Portwijn
Port is in Nederland een bekende wijn en misschien wel voor Nederlanders de bekendste en meest gedronken wijnsoort afkomstig uit Portugal. In dit artikel vind u meer informatie over deze heerlijke wijn en het prachtige gebied waar deze wijn vandaan komt.
Douro
De Douro is een gebied in noord Portugal dat zich uitstrekt langs de rivier de Douro. Deze rivier mondt uit in zee bij de tweede grootste stad van Portugal, Porto. Het is een prachtige regio met veel bezienswaardigheden. Ook het heuvellandschap met wijngaarden en fantastische uitzichtpunten over de rivier zijn de moeite waard.
De portwijn
Vinho do Porto, oftwel
portwijn is de meest geëxporteerde wijn van Portugal. De wijn heeft deze naam omdat de druiven voor deze wijn alleen afkomstig zijn uit de regio van de Douro. De portwijn is een stevige wijn en kent een hoger alcoholpercentage dan de gemiddelde wijn. Dit komt doordat de portwijn versterkt wordt met brandy en daarna gerijpt wordt in grote eiken wijnvaten. De wijnmakerijen liggen volgens traditie bijna allemaal in Vila Nova de Gaia. Dit plaatsje ligt direct aan de andere kant van de rivier de Douro bij de monding. Aan de zuidelijke oever ligt Vila Nova de Gaia en direct daar tegenover aan de noordelijke oever ligt Porto.
Geschiedenis
Veel bekende merken in portwijn hebben Engelse namen. Dit komt omdat in de 13de eeuw de eerste Engelse handelaren zich vestigden in Porto. Dit was in eerste instantie niet vanwege de wijn, maar vanwege olijfolie, fruit en kurk. Ze verhandelden dit met de uit Engeland afkomstige granen, wollen kleding en gedroogde kabeljauw. In 1667 werd in Frankrijk de import van kleden uit Engeland verboden. En als reactie daarop werd in Engeland de import van Franse wijnen verboden. De Engelsen zagen daarop een markt in Portugal en gingen de Portugese wijn importeren. De vraag werd steeds groter en men ging ook steeds meer opzoek naar verfijndere wijnproducten. Twee zonen van een handelaar uit Liverpool leken op een dag datgene gevonden te hebben wat ze wilden. Ze brachten een bezoek aan de Douro vallei en kwamen uit bij een klooster in Lamego. Het was een iets zoete wijn die erg in de smaak viel. Bij het verschepen van de wijn werd brandy toegevoegd om de wijn langer goed te houden en op die manier werd waarschijnlijk de portwijn zoals we die vandaag kennen voor het eerst uitgevonden.
Verschillende soorten portwijn
Er bestaan een aantal verschillende soorten portwijn. De
ruby port is een jonge rode port die vroeg gebotteld wordt en jong gedronken wordt. Ongeveer na een jaar of drie. Dan is er ook nog de
tawny port, dit is ook een rode portwijn die zijn naam verleent aan de mahonie kleur die deze wijn krijgt na het jaren rijpen in de eiken wijnvaten. Deze wijn wordt veel gedronken als aperitif en er geldt; hoe ouder hoe beter. De portwijn van de beste kwaliteit is de
vintage portwijn. Deze port wordt gemaakt van een bijzonder goede oogst van bijzondere kwaliteit. Deze wijn wordt na twee jaar gebotteld en daarna voor soms wel 20 jaar of meer bewaard. Ook bestaat er witte port. Deze is minder bekend, maar ook zeker de moeite waard.
Een bezoek aan Vila Nova de Gaia
Aan de monding van de Douro aan de kade van Vila Nova de Gaia kan men een bezoek brengen aan één van de vele porthuizen. Er worden uitgebreide rondleidingen gegeven door de prachtige wijnmakerijen, waarbij overal de gelegenheid wordt geboden van de heerlijke wijnen te proeven. Daarnaast zijn er vele terrasjes en restaurantjes op deze rivierkade en kan men de traditionele boten, de zogenaamde
barcos rabelos, bewonderen die portwijn vervoeren over de rivier. Maar ook rondtochten per auto of trein door de Douro vallei met zijn wijngaarden is zeer aan te raden.