Welke smaak geven verschillende druiven aan wijn?
Wijn kent een grote variëteit in soorten en smaken. De mousserende en minder bekende wijnen buiten beschouwing gelaten, zijn er alleen al drie hoofdgroepen wijn te onderkennen, te weten witte wijn, rode wijn en rosé. Binnen deze hoofdgroepen is er echter nog een grote variatie in smaak mogelijk, die niet alleen ontstaat door het gebied en de productie van de wijn, maar ook voor een groot gedeelte te danken is aan de soort druif of soorten druif die gebruikt worden. Vooral bij de keuze voor een onbekende wijn, kan de genoemde druif op de fles een goede indicatie van de smaak geven.
Soorten wijndruiven
Gedurende de geschiedenis van de wijn, die al meer dan 7000 jaar oud is, zijn er constant ontwikkelingen geweest in de druivenrassen die voor wijn gebruikt worden. Niet alleen ontwikkelen de verschillende soorten zich steeds verder, maar er ontstaan ook nieuwe druivensoorten door bijvoorbeeld een kruising van andere rassen. Om een idee te krijgen van de globale smaak van een wijn, is het handig om te weten welke druif welke smaak geeft.
Cabernet sauvignon
De meest gebruikte wijndruif ter wereld was in 2014 de cabernet sauvignon. Deze druif werd toen gebruikt in iets meer dan 6% van alle wijnen wereldwijd. De populariteit van deze druif is onder andere te verklaren door de complexiteit die deze druif aan een wijn kan geven en de, over het algemeen, goede veroudering van wijnen met deze druif. De smaak heeft veel tannines met een smaak van donker fruit en kruiden. Voor sommigen is deze druif wellicht wat te stroef, om die reden zijn er ook veel wijnen te vinden die de cabernet sauvignon druif gemengd hebben met een andere druif om de wijn toegankelijker te maken.
Populair in rode wijn, de merlot
Ondanks de populariteit van de cabernet sauvignon, is wellicht de meest bekende druif de merlot. Deze druivensoort is dusdanig veelzijdig dat ook de smaak van de merlotdruif alle kanten op kan. In verschillende regio's geeft deze druif verschillende karakters, maar over het algemeen kan gezegd worden dat de meeste merlotwijnen vrij toegankelijk, licht en zacht zijn. Veel goedkopere, simpele wijnen bevatten de merlotdruif, maar er zijn ook enkele kwaliteitswijnen die gebruik maken van de merlofdruif om tot een complexere smaak te komen. In populariteit liet de merlot alleen de cabernet sauvignon voor zich in 2014.
Airén in witte wijn
Een minder bekende druif, maar toch de meest gebruikte druif in witte wijn in 2014. Het bijzondere van deze druif is dat deze zeer sterk streekgebonden is; buiten Spanje komt de druif zo goed als niet voor. Deze druif leent zich dan ook juist erg goed voor het droge Spaanse klimaat. De populariteit van de druif is wellicht ook toe te schrijven aan het gemak waarmee een wijn met deze druif zich laat drinken. De Airén geeft een lichte, wat citrusachtige smaak af.
Tempranillo, een Spaanse wijndruif
Wederom uit Spanje, maar nu een blauwe druif die gebruikt wordt voor rode wijnen. De tempranillodruif is een niet te onderschatten soort. Zo'n 5% van de wereldwijde wijnproductie bevatte in 2014 deze druif en niet zonder reden. Deze druif geeft een mooie diepe, rode kleur aan de wijn en laat zich ook goed meerdere jaren liggen. Met name de geur die deze druif geeft is bijzonder te noemen, met een zeer fruitige, warme geur. In smaak is de tempranillo vaak goed toegankelijk.
Witte chardonnaywijn
Bekender dan de Airén druif is de chardonnaydruif. Chardonnay staat bijna synoniem voor witte wijn. Deze druif laat zich dusdanig goed planten dat de chardonnay druif in vele wijngebieden over de hele wereld voorkomt. Afhankelijk van het gebied kan de druif een andere smaak krijgen, maar over het algemeen kan gesteld worden dat de chardonnaydruif een wat zoete, doch droge en volle smaak geeft. In de koudere wijngebieden kan de chardonnay een wat zuurdere appelsmaak krijgen, terwijl in de warmere wijngebieden de smaak meer richting het zoete van ananas, meloen of mango kan neigen.
De syrah- of shirazdruif
Afhankelijk van het land waar de wijn vandaan komt heet deze druif syrah of shiraz. De dikke schillen van deze druif geven de wijn vaak een goede kleur, maar ook veel tannines. De smaak van deze druif is zonder meer krachtig te noemen. Smaken van bessen, chocolade en leer zijn geen uitzondering bij een shiraz- of syrahwijn. Een shirazwijn hoeft niet duur te zijn, maar de meer complexe en oudere wijnen benutten de mogelijkheden van de druif wat beter en zorgen voor complexere smaken. Vanwege de tannines zijn er ook verschillende wijnen te verkrijgen waarin andere druivensoorten zijn toegevoegd.
Garnache tinta
De garnache tinta was in 2014 de nummer 7 op de lijst van meest gedronken druivensoorten. Deze druif laat zich makkelijk planten en heeft een zeer hoog suikergehalte. Hierdoor is deze druif uitermate geschikt voor hogere alcoholpercentages. Vanwege het verder zeer toegankelijke karakter van de druif wordt deze met name in roséwijnen gebruikt; een garnachedruif heeft dan ook weinig tannines.
Witte sauvignon blanc-wijn
De sauvignon blanc-druif wordt vooral gebruikt bij droge witte wijnen en geeft een strak bouquet aan een wijn. Geuren en smaken van groene appels tot kruisbessen typeren de sauvignon blanc. Gezien de populariteit van deze druif zijn er veel verschillende wijnen die hiervan gebruik maken, met een sterk wisselende kwaliteit tot gevolg. Bij een wijn van de sauvignon blanc-druif is het raadzaam om deze niet te lang te laten liggen; sauvignon blanc laat zich het beste jong drinken.