Bijzondere bierwinkels in Nederland

Bijzondere bierwinkels in Nederland Nederland is een echt bierland. Zelfs in de gemiddelde supermarkt zijn heel wat verschillende speciaalbieren te verkrijgen. Maar wil je echt een uitgebreide keuze en bijzondere bieren drinken uit binnen- en buitenland, ga dan naar een goed gesorteerde bierwinkel. Het aanbod kan oplopen tot wel 2.000 verschillende speciaalbieren. Dat is een hele grote snoepwinkel voor de echte bierliefhebber! Welke zeven bijzondere bierwinkels zijn anno 2016 de moeite waard om een stukje voor om te rijden?

Burg Bieren - Ermelo

De grootste bierwinkel van het land, met volgens de website een assortiment van 2.000 bieren op een oppervlakte van 400 vierkante meter. Daarnaast heeft Burg Bieren ook een café (De Hazeburg) en een eigen brouwerij. De bierwinkel bestaat sinds 1995. Naast veel Nederlands bier verkoopt Burg Bieren onder meer bier uit de Verenigde Staten, Denemarken, Estland, Polen, Nieuw-Zeeland en zelfs uit Lapland.

Biertunnel

In november 2015 opende de burgemeester van Ermelo een heuse biertunnel bij Burg Bieren. Dit is een ondergrondse verbinding tussen de bierwinkel en het biercafé. De biertunnel maakt het mogelijk om elk bier dat in de winkel wordt verkocht ook in het café te bestellen. Via een videoscherm in het café is te volgen hoe het personeel het gewenste bier uit het schap pakt en in de biertunnel plaatst. Daar blijft het bier drie tot vijf minuten staan om te koelen voordat het aankomt in het café en geserveerd kan worden.

 • Putterweg 45, Ermelo
 • www.burgbieren.nl

De Bierkoning - Amsterdam

Bierwinkel De Bierkoning is voortgekomen uit de kraakbeweging en opende zijn deuren in 1985. Het assortiment in de kleine winkel in het centrum van Amsterdam bestaat uit ruim 1.500 speciaalbieren en enkele honderden bierglazen. Er is een uitgebreid schap met Nederlands bier en verder zijn er onder meer bieren uit België, de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen, Engeland en Frankrijk te krijgen. De bierwinkel heeft ook een vrij uitgebreid assortiment gueuzes en bieren die met wilde gisten zijn gebrouwen.

Carnivale Brettanomyces

De bierwinkel organiseert regelmatig evenementen, vaak samen met biercafé In de Wildeman of andere biercafés en brouwerijen in Amsterdam. De bekendste daarvan is Carnivale Bettanomyces, een festival voor bieren met wilde gisten. Dit zijn zure bieren, die vaak lang hebben liggen rijpen. Het festival vindt elk jaar in juni plaats.

 • Paleisstraat 125, Amsterdam
 • www.bierkoning.nl

Bierwinkel Brouwerij De Molen - Bodegraven

Brouwerij De Molen geniet grote bekendheid bij bierliefhebbers in het buitenland. Ook hun bierwinkel trekt mensen van heinde en verre. Het is een winkel waar je voorzichtig moet manoeuvreren, want het bier staat op een klein oppervlakte opeen gepakt. Je vindt er uiteraard heel veel bieren van De Molen zelf, maar ook een zeer interessante internationale collectie met vooral bieren uit de Verenigde Staten en Scandinavië. Het voordeel is bovendien dat je een bezoek aan de bierwinkel uitstekend kunt combineren met een bezoek aan het aanpalende brouwerijcafé. Het treinstation is op loopafstand, dus de auto kan in dit geval thuis blijven.

 • Overtocht 43, Bodegraven
 • www.brouwerijdemolen.nl

Speciaalbierwinkel - Bodegraven

Vlakbij De Molen bevindt zich de Speciaalbierwinkel, die in dit rijtje niet onvermeld mag blijven. Eigenaar Jan Kraan verkoopt uitsluitend Nederlands bier en doet zijn best om zo'n beetje alle bieren die er in Nederland verkrijgbaar zijn te verkopen. De bieren zijn gerangschikt op provincie. Zijn eigen bier staat er ook tussen: Kraanwater 8.2.

 • Overtocht 6, Bodegraven
 • www.speciaalbierwinkel.nl

Slijterij Van Erp - Groningen

Sinds 1920 een begrip in Groningen en al die tijd een familiebedrijf gebleven. Naast gedestilleerd en wijn, verkoopt slijterij Van Erp ook een flinke collectie speciaalbier. Het zijn met name bieren uit Nederland en België, maar bijvoorbeeld het Schotse Brewdog ontbreekt niet.

 • Grote Kromme Elleboog 16, Groningen
 • www.vanerpdranken.nl

Craft and Draft - Amsterdam

Craft and Draft is een café en bierwinkel ineen. De winkel is klein, maar heeft een bijzonder en internationaal assortiment, op Amerikaanse leest geschoeid. Bovendien is de winkel tot laat open: zeven dagen per week van 14.00 tot 22.00 uur. De meeste bieren kun je er gekoeld kopen. Wat Craft and Draft bijzonder maakt, zijn de zogenaamde growlers. Een growler is een grote, plastic fles met bier onder druk. In zo'n fles is het bier ongeveer een week houdbaar. Je kunt growlers laten vullen met elk van de veertig bieren die op dat moment op de tap staan. En dan bijvoorbeeld meenemen naar het nabijgelegen Vondelpark.

 • Overtoom 417, Amsterdam
 • www.craftdraft.nl

Edrinks (voorheen Mitra Van Bergen) - Eindhoven

Met ruim 1.000 bieren in het assortiment is dit de grootste bierwinkel in het zuiden van Nederland. De slijterij was lange tijd franchisenemer van Mitra, maar sinds oktober 2016 is de winkel zelfstandig verder gegaan onder de naam Edrinks.

Eindhovens bierfestival

Sinds 2013 organiseert de slijterij elk jaar op een zondagmiddag in oktober het Eindhovens bierfestival. Ongeveer 25 brouwerijen doen aan dit festival mee.

 • Hurksestraat 44, Eindhoven
 • www.edrinks.nl
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
La Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeLa Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeDe bieren uit de brouwerij van Achouffe vallen erg in de smaak. Het kaboutertje op het etiket van de Chouffe bieren zijn…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
Lokaal bier - Bax Bier uit GroningenLokaal bier - Bax Bier uit GroningenDe Groningse bierbrouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax startten in 2014 met het merk Bax Bier. Al snel krijgen ze lokale be…
Oerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenOerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenDe Dolle Brouwers is een kleine brouwerij die men kan ontdekken in Esen, een gemeente bij Diksmuide Ze zijn al jaren een…

Alcoholvrij bier, hoe gezond is dat eigenlijk?Alcoholvrij bier, hoe gezond is dat eigenlijk?Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Men gaat er algemeen vanuit dat het gezonder is dan gewoon bier omdat het wei…
Wedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwersWedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwersBrouw je thuis je eigen bier en wil je je weleens meten met andere hobbybrouwers? Of ben je nieuwsgierig hoe goed je het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: KRiemer, Pixabay
 • http://www.burgbieren.nl/nieuws/biertunnel-geopend (bezocht op 06/10/2016)
 • http://www.mokums.nl/webring_amsterdam_bierkoning.html (bezocht op 06/10/2016)
 • http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1961.0.html (bezocht op 06/10/2016)
 • http://www.wildegist.nl/ (bezocht op 06/10/2016)
 • http://bierista.nl/actueel/bierbrouwer-jan-kraan-brouwt-eigen-bier-kraanwater-8-2/ (bezocht op 06/10/2016)
 • http://vanerpdranken.nl/over-van-erp/ (bezocht op 06/10/2016)
 • https://www.duic.nl/algemeen/berts-bierhuis-verdwijnt-bijna-30-jaar-twijnstraat/ (bezocht op 06/10/2016)
 • https://www.biernet.nl/bier/agenda/16-10-2016/eindhovens-bierfestival-2016 (bezocht op 06/10/2016)
Lonica (40 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.