Hobbybrouwen: zeven tips voor de beginnende bierbrouwer

Hobbybrouwen: zeven tips voor de beginnende bierbrouwer Er zijn in Nederland duizenden hobbybrouwers. Wist je dat je eigen bier brouwen helemaal niet zo moeilijk is? Je kunt bier gewoon in je eigen keuken maken! Dat kan met professionele middelen, maar je kunt ook heel eenvoudig beginnen. Als je een grote pan hebt, een gistvat met een waterslot, een reinigings- en ontsmettingsmiddel en wat beugelflesjes, kom je al een heel eind. Of je koopt een kant-en-klaar brouwpakket om het eens uit te proberen. Maar je kunt hobbybrouwen ook heel serieus aanpakken en een uitgebreide, semi-professionele brouwinstallatie bouwen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ben je bang dat het toch te ingewikkeld is? Dat valt heel erg mee als je je weg een beetje weet. Hoe vind je je ingang in de thuisbrouwwereld? Er zijn verschillende manieren om te beginnen. Voordat je het weet, ben je gegrepen door deze smakelijke hobby!

Bezoek een bierbrouwerij

Het zijn lang niet meer alleen de grote brouwerijen die rondleidingen verzorgen. Wil je niet tussen de jonge toeristen lopen? Ga naar een kleine, lokale brouwerij en leer over de basis van bierbrouwen: de ingrediënten en het bereidingsproces. Daarna ga je natuurlijk proeven! Hoe bewuster je proeft, hoe makkelijker het straks wordt om je eigen recepten te maken.

Koop een thuisbrouwpakket

In verschillende winkels kun je complete pakketten kopen waarmee je eenvoudig je eigen bier kunt brouwen thuis. Deze pakketten zijn uitstekend geschikt voor mensen die het zelf brouwen een keertje willen uitproberen, maar niet veel geld kwijt willen zijn aan allerlei apparatuur. Je brouwt hiermee vaststaande recepten. Dat is natuurlijk prima om mee te beginnen, maar realiseer je dat je mogelijkheden beperkt zijn en dat je hiermee niet je eigen creativiteit kwijt kunt. Echt bierbrouwen is namelijk net als koken: je kunt eindeloos experimenteren met ingrediënten en bereidingswijzen.

Surf rond op een forum voor hobbybrouwers

De kwaliteit van het bier dat thuisbrouwers maken is de afgelopen jaren enorm gestegen. Onder meer door de enorme uitwisseling op internetfora voor hobbybrouwers. Een bekend Nederlands forum is Hobbybrouwen.nl. Voor beginners zijn er aparte pagina's gemaakt, waaronder een complete brouwcursus. Via de zoekfunctie ontdek je dat op bijna elke vraag al iemand het antwoord heeft gegeven. In België is er het Vlaams Hobbybrouwforum en een bekend internationaal forum is Home Brew Talk. Je ontdekt via de verschillende fora ook hoe groot de hobbybrouwwereld is. Zo wordt er elk jaar een ONK Hobbybrouwen georganiseerd, een Open Nederlands Kampioenschap. Bieren worden daar door officiële keurmeesters beoordeeld. In het najaar van 2016 wordt er voor het eerst een Europees Kampioenschap voor amateurbrouwers georganiseerd. Het vindt plaats in Rome.

Brouw mee met een andere hobbybrouwer

Van zelf zien en doen leer je meestal toch het meest. Er zijn zoveel thuisbrouwers in Nederland, dat er zich ook zeker eentje bij jou in de buurt of in je vriendenkring bevindt. Het is ook een goede manier om te ontdekken of je het brouwen echt leuk vindt, voordat je zelf spullen gaat aanschaffen. Het hierboven genoemde hobbybrouwforum is één manier om erachter te komen of er bij jou in de buurt een hobbybrouwer woont. De meesten leren hun kunsten graag aan anderen. Bovendien is dit ook dé manier om zonder de aanschafkosten van apparatuur te ontdekken of je het brouwen leuk vindt om te doen.

Word (proef)lid van een hobbybrouwvereniging

Er bestaan in Nederland de nodige gildes of verenigingen voor hobbybrouwers. Bij de meeste verenigingen kun je vrijblijvend een keertje komen kijken. De activiteiten zijn uiteenlopend. Er worden presentaties gegeven over aspecten van het brouwen: over graan, over gist, over speciale biertypen. Uiteraard proeven de leden elkaars bier en beoordelen ze dit op kleur, geur, smaak en andere kenmerken. Soms worden er professionele brouwerijen bezocht of gezamenlijke brouwdagen georganiseerd. Het is dé manier om het brouwen van ervaren hobbybrouwers te leren.

Volg een brouwcursus

Hobbybrouwverenigingen (of anderen) geven ook brouwcursussen aan thuisbrouwers in spé. In een aantal avonden of dagdelen wordt het brouwproces van begin tot eind doorgenomen én in de praktijk gebracht. Vaak sluit zo'n cursus af met een brouwdag waarin je onder begeleiding je eigen bier kunt brouwen. Reken op ongeveer drie tot zes dagdelen en tussen de 150 en 250 euro.

Loop binnen bij een brouwwinkel

Er zijn in Nederland meerdere (online) winkels die gespecialiseerd zijn in brouwartikelen. Al deze winkels verkopen ook complete sets voor starters. Uiteraard kun je je ook uitgebreid laten informeren door het personeel, maar het is wel handig als je je vooraf al een beetje in de benodigdheden verdiept hebt. Er zijn namelijk veel keuzes die je kunt maken: van eenvoudig en goedkoop tot complete semi-professionele installaties. Voor ongeveer 350 euro kun je starten als je alles zelf wilt doen: van het schroten van de mout tot het bottelen van je bier. Als je handig bent en bepaalde onderdelen (zoals een filter) zelf kunt maken, kan het nog wel iets goedkoper.

Tot slot: de kosten

Als je lang genoeg blijft brouwen, verdien je de aanschafkosten deels ook wel weer terug. Er vanuit gaande dat je minder bier in de winkel zult kopen als je je eigen voorraad hebt. Met een installatie waarmee je 15 tot 20 liter per keer kunt brouwen, kost een liter bier aan grondstoffen tussen 0,50 en 1,50 euro. Die prijs is met name afhankelijk van de hoeveelheid hop die je in je bier wilt gebruiken (dat is het duurste ingrediënt). In de praktijk blijkt het brouwen van je eigen bier behoorlijk verslavend. Dat leidt er vaak toe dat je je eerste brouwset al snel wilt professionaliseren. Het is tegelijkertijd wat de hobby zo leuk maakt: steeds een stapje verder in het perfectioneren van je eigen bier! En wie weet praat je uiteindelijk niet meer over kosten, maar over opbrengsten. Veel bekende, ambachtelijke brouwerijen komen uit de hobbybrouwwereld voort, zoals Jopen, Het Uiltje en Brouwerij Kees.
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)recensieVerander water in bier - Adrie Otte (boekrecensie)Dit boek wordt gezien als het Nederlandstalige standaardwerk voor de hobbybrouwer. In Verander Water in Bier neemt Adrie…
Hobbybrouwen in NederlandHobbybrouwen in NederlandAl eeuwenlang wordt er door Nederlanders bier gebrouwen. De eerste brouwerijen ontstonden thuis omdat schoon drinkwater…
Zelf bier brouwen, hoe maak je je eigen recept?Zelf bier brouwen, hoe maak je je eigen recept?Het is de droom van veel bierliefhebbers: een eigen bier maken. En dan niet alleen zelf in de brouwketel roeren, maar oo…
Wedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwersWedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwersBrouw je thuis je eigen bier en wil je je weleens meten met andere hobbybrouwers? Of ben je nieuwsgierig hoe goed je het…

Brew in a Bag-methode (BIAB): thuis bierbrouwen in een zakBrew in a Bag-methode (BIAB): thuis bierbrouwen in een zakWil je beginnen met zelf thuis bierbrouwen, maar niet meteen een uitgebreide en dure brouwinstallatie aanschaffen? Volge…
Kripta Cava  Mousserende wijn uit Catalonië in SpanjeKripta Cava Mousserende wijn uit Catalonië in SpanjeKripta cava is een mousserende wijn, die wel de beste wijn van Spanje wordt genoemd en tot de top van de wijnen op werel…
Bronnen en referenties
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 10-08-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.