Drink rode wijn: goed voor de gezondheid!

Drink rode wijn: goed voor de gezondheid! Drink rode wijn... . Reeds in 1975 bezong Joe Harris de sussende eigenschap van deze lekkere drank. Ook UB40 wijdde er een liedje aan "Red red wine". En ze zijn echt niet de enige zangers of bands die de godendrank roemen. Maar rode wijn doet niet alleen vergeten. Rode wijn telt nog tal van andere voordelen, aldus de Britse wetenschapsjournalist Tony Edwards. Hij ploegde door zo'n 500.000 papers en bundelde zijn bevindingen in het boek "The Good News about Booze". Misschien een idee voor een leuk cadeau voor wijnliefhebbers.

Rode wijn in liedjes

Bij de meeste artiesten is rode wijn een manier om te vergeten, om in een roes te geraken. Liefdesperikelen, geldzorgen, kopzorgen... . Een paar glazen wijn en je komt in een roes. Joe Harris scoorde in 1975 een grote hit met "Drink rode wijn", een cover van Udo Jürgens "Griechischer Wein". Ook UB40 zocht en vond zijn inspiratie bij rode wijn in het bekende "Red Red Wine". Voor anderen is wijn dan weer de drank om in de stemming te komen, om plezier te maken. Zo bijvoorbeeld bij Elvis Presley in de film "Fun in Acapulco". "Vino, dinero y amor" (wijn, geld en liefde), meer is er niet nodig om fun te hebben en de vrouwen aan te trekken.

Rode wijn wetenschappelijk

Dat rode wijn niet alleen voor troost en fun zorgt, beschrijft de Britse wetenschapsjournalist Tony Edwards. Hij doorploegde 500.000 papers over alcohol en kwam tot de conclusie dat vooral rode wijn tal van goede eigenschappen heeft. Hij bundelde zijn bevindingen in het boek "The Good News About Booze", verschenen in november 2013. Volgens hem is rode wijn een efficiënt geneesmiddel voor vele kwaaltjes en pijntjes. Toch waarschuwt ook hij voor een gebruik met mate. Overdaad schaadt immers altijd! Een minpuntje aan zijn boek: over de negatieve eigenschappen van wijn wordt met geen woord gerept. Maar dat was dan ook niet de opzet van het boek. Het was only the good news. Een leuk cadeautje voor de wijnliefhebber.

De goede eigenschappen van rode wijn

Niet alleen Tony Edwards roemt de goede eigenschappen van wijn. Reeds ten tijde van de Grieken en de Romeinen kende men de heilzame werking van deze drank. Het is ook daarom dat wijnstreken, zoals onder andere aan de Moezel, zo geliefd waren bij de Romeinen.

Rode wijn is goed voor het hart

Dit feit is misschien wel het meest gekende: rode wijn heeft een positieve invloed op het hart. Studies door de universiteiten van Harvard en van Oxford bewezen het: iedere dag één à twee glazen rode wijn drinken, vermindert het risico op een hartaanval met 40%. Elke dag twee derde van een fles drinken zou het risico zelfs doen dalen met 60%. Ook mensen die reeds hartproblemen hebben, zouden baat hebben bij het drinken van een glaasje rode wijn per dag.

Weg met verkoudheden, griep en ontstekingen: boost je weerstand

Iedere winter is het weer van dat. Iedereen loopt met een snotneus rond, hoest en proest. Goed nieuws! Uit een studie van de universiteit van Harvard en een aantal Spaanse universiteiten is gebleken dat het drinken van wijn hier ook soelaas kan brengen. Regelmatig een glas rode wijn zou het risico op verkoudheden met 60% doen afnemen. Nog efficiënter is witte wijn: 88%! Toch een verkoudheid te pakken? Bij mensen die regelmatig een glas wijn drinken, zijn de symptomen van de verkoudheid minder hevig! Ook griep en ontstekingen hebben minder kans bij rode wijndrinkers. De tannine in rode wijn versterkt immers de weerstand en maakt weerbaarder tegen schimmels, bacteriën en virussen.

Goed voor botten en gewrichten

Drinkers lopen 45% minder risico op artritis dan niet-drinkers, aldus Scandinavische studies. Ook de Universiteit van Sheffield prees de inname van alcohol bij artritispatiënten. Ook de botten varen wel bij een natje. Wie zijn botten met 5% wil versterken, moet zo'n twee glazen per dag nuttigen.

Vrouwen, wijn en sex

Een studie van Italiaanse wetenschappers wees uit dat de sexbeleving van vrouwen beter wordt naarmate ze regelmatig geen, één of twee glazen wijn dronken. Of een zatte vrouw een engeltje in bed is? Over meer dan twee glazen zegt de studie niets en ook bij mannen werd de invloed van wijn op de sexbeleving niet getest.

Diabetes

Ook voor suikerzieken is wijn heilzaam. Zowel een Canadees als een Nederlands onderzoek wees uit dat één à twee glazen alcohol per dag de kans op diabetes drastisch doet dalen. Het maakt immers gevoeliger voor insuline.

Rode wijn en kanker

Vrouwen die dagelijks een glas rode wijn nuttigen zouden 42% minder kans hebben op borstkanker, mannen zouden 50% minder kans hebben op prostaatkanker. Ook tegen longkanker en maag-en darmkanker zou rode wijn beschermen. Dit alles volgens een aantal Amerikaanse studies.

Rode wijn tegen het verouderen

Het polyfenol genaamd resveratrol dat in rode wijn zit remt ook het verouderingsproces af en heeft een gunstige invloed op overgewicht. Maar dat ingrediënt zit bijvoorbeeld ook in fruit.

Rode wijn goed voor het geheugen

Ook tegen vergeetachtigheid is het nuttigen van een glaasje rode wijn of alcohol per dag een goede remedie. De hersenen gaan beter functioneren door een betere doorbloeding. Het antioxidant resveratrol in rode wijn gaat bovendien de ophoping van eiwitten in de hersenen tegen. Het zou dus ook de ziekte van Alzheimer tegengaan.

Rode wijn tegen overgewicht

De stoffen in rode wijn verhogen de goede cholesterol en voorkomen het opslaan van vet tijdens een maaltijd. Op die manier verhelpt rode wijn gewichtstoename. Afvallen doe je door het drinken van rode wijn spijtig genoeg niet.

Werking resveratrol

Hierboven werd aangetoond dat het ingrediënt resveratrol in de wijn een grote rol speelt bij alle goede eigenschappen van de rode wijn. Spijtig genoeg heeft resveratrol geen enkele invloed op mensen die geen drager zijn van het gen SIRT 1.

De Franse paradox

Opmerkelijk: de Franse paradox. Hoewel de gemiddelde Fransman hogere cholesterol- en bloeddrukwaarden heeft dan de gemiddelde Amerikaan, zijn er minder sterfgevallen in Frankrijk. Aangenomen wordt dat hier de rode wijn wel eens voor iets zou kunnen tussen zitten. Fransen drinken doorgaans wel enkele glazen rode wijn per dag. Daarnaast zouden ook hun eetgewoonten een rol spelen. Fransen eten meer olijfolie en eten meer groenten en fruit dan de doorsnee Amerikaan.

Toosten in verschillende talen

Voor het drinken van een glas wordt er vaak getoost of geproost. Proosten komt van het Latijn prosit, wat zoveel betekent als 'dit strekke u tot voordeel'. Hieronder een overzicht van hoe dit toosten in verschillende talen klinkt. Handig voor tijdens de feestdagen of in internationaal gezelschap!
 • Nederlands: proost, schol, gezondheid, santé
 • Frans: à votre santé
 • Spaans: Salud
 • Engels: cheers
 • Duits: Prosit, zum wohl
 • Fins: terve, kippis
 • Italiaans: cin cin, salute
 • Deens, Noors en Zweeds: skal
 • Pools: Na zdrovie
 • Grieks: gia mas
 • Portugees; a sua saude
 • Russisch: vashe zdorovje
 • Turks: serefe
 • Arabisch: besaha, bsahtik

Drink met mate!

Alle bovengenoemde voordelen van alcohol in het algemeen en rode wijn in het bijzonder worden tenietgedaan wanneer men meer dan enkele glazen per dag nuttigt. Te veel drinken verzwakt het zenuwstelsel en kan leiden tot leveraandoeningen, kanker, de ziekte van Parkinson, depressies en natuurlijk drankverslaving. Regelmatig met mate drinken is dus de boodschap! En waarom niet een keer per jaar een maand zonder alcohol inlassen. De ideale manier om te ontgiften!

Weg met de spreuk "An apple a day keeps the doctor away". Vanaf nu wordt het "A glass of wine a day keeps the doctor away"!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Zwanger en wijnZwanger en wijnDat alcohol drinken tijdens de zwangerschap niet verstandig is, wordt vaak genoeg verteld. Er zijn genoeg wetenschappeli…
Rode wijn beschermt tegen hartkwalenRode wijn beschermt tegen hartkwalenAls men eeuwelingen ondervraagt naar het geheim van hun lange leven hebben ze stuk voor stuk wel een specifieke reden, m…
Het goede van rode wijnHet goede van rode wijnHet is nogal wisselend wat er over alcohol wordt gezegd, behalve dan dat het in ieder geval verslavend kan zijn. Wijn, e…

Trappistenbier ZundertVrijdag 29 november 2013. Dit is de dag waarop de gemeente Zundert weer een aanwinst rijker is, namelijk trappistenbier…
Wat je moet weten over wijnWat je moet weten over wijn“Moeten” geldt alleen voor degene die geïnteresseerd is in wijn, het graag drinkt, het graag voor gasten serveert en er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • Wikipedia
 • HLN 26.11.2013
 • www.pt-nijmegen.nl
 • www.salusi.nl
 • www.preventievegezondheidszorg.com
 • GVA 17 en 18 januari 2015
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-11-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.