Duboeuf, koning van de Beaujolais

Ieder jaar op de derde donderdag van november wordt de Beaujolais primeur geïntroduceerd. Het was, de inmiddels ruim 70 jarige, George Duboeuf die deze term in 1962 lanceerde. Hij is markleider op het gebied van de Beaujolais, ruim 20% procent van de totale productie komt uit dit huis.

Algemeen

George Duboeuf is geboren op 14 april 1933 in Crèches, op een goede vrijdag.

Op zesjarige leeftijd zwengelde hij al de handdruif pletter aan. Als hij 18 jaar is brengt hij wijn van producent naar restaurant, alles per fiets. Later vormde hij een syndicaat van 45 plaatselijke kwekers, welke later weer uiteen viel; de Ecrin Mâcibbais-Beaujolais.

In het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw trouwde hij met Rolande en samen hebben ze twee kinderen, dochter Fabienne en zoon Franck (hij zal waarschijnlijk ooit de zaak van zijn vader overnemen). Een paar jaar later richtte hij zijn bedrijf op; “La Maison Duboeuf” in Komanéche Thorins in Frankrijk.

De wijnen afkomstig van zijn bedrijf zijn fris en fruitig. Al snel kreeg hij de bijnaam “De koning van de Beaujolais”. Hij was het die in 1962 het begrip Beaujolais Nouveau op de markt bracht. Inmiddels is het traditie dat op iedere 3e donderdag van november de Beaujolais primeur, oftewel Nouveau, in de winkels ligt.

La Maison Duboeuf

In het bedrijf werken ongeveer 100 personen. Het bedrijf koopt oogstpercentages af. Jaarlijks worden ongeveer 25.000.000 flessen wijn geproduceerd. La Maison heeft ongeveer 20% van de totale Beaujolais verkoop in handen. Van zijn productie wordt ongeveer 75% geëxporteerd, waarvan het meeste naar Amerika, en een beetje naar bijvoorbeeld België en Nederland.

De kwaliteit van de wijn, alsmede de productietechnieken en marketingstrategie stond, en staat, nog steeds hoog in het vaandel. Het bedrijf is één van de modernste bedrijven uit de regio.

Ter ere van de streek, de rijkdom, geschiedenis, wijngaarden en bewoners heeft Duboeuf drie culturele en leerzame plekken geschonken.
  • Le Hameau en baujolais: het mooiste wijnmuseum ter wereld. Er is wijngereedschap te vinden, alsmede een antieke pers
  • La Gare: een bijzondere treinreis tussen Parijs/Lyon/Middellandse Zee
  • Een botanische tuin: deze tuin beschikt over de geuren en aroma’s van de streek Beaujolais

Beaujolais

Van de wijnstreken ten zuiden van de Bourgogne komt de Beaujolais, een vriendelijke, soepele, verfrissende wijn. De kleur van de drank is kersenrood en dient het liefst licht gekoeld gedronken te worden.

Eén van de bekendste merken Beaujolais is die van George Deboeuf. Zijn enorme vakkennis heeft hem tot marktleider gemaakt op het gebied van export. Zijn wijnen staan op de kaart van vele beroemde restaurateurs met Michelinsterren, zoals:
  • Georges Blanc in Vonnas
  • Auberge de l‘Ill in Illhausern
  • Oustáu de Baumaniére

De wijnen van Duboeuf kunnen geschonken worden bij diverse gelegenheden. Als aperitief, bij gebraden kip, kalfsvlees, stoofpotjes en kaas. Ook bij visgerechten is de wijn goed drinkbaar. Er zijn dan ook de volgende wijnen van het huis op de markt:
  • Tafelwijen,
  • Cépagewijnen,
  • Rhônewijnen
  • Crémant de Bourgogne
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Wijn: BeaujolaisBeaujolais is in de ioop der jaren gepromoveerd van karafwijn uit de bistro’s van Lyon tot wellicht de bekendste tafelwi…
Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…

Bierbrouw procesNaast wijn is bier één van de oudste dranken ter wereld. Het is bekend dat al ongeveer 6000 jaar geleden bier werd gedro…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 18-11-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.