Duboeuf, koning van de Beaujolais
Ieder jaar op de derde donderdag van november wordt de Beaujolais primeur geïntroduceerd. Het was, de inmiddels ruim 70 jarige, George Duboeuf die deze term in 1962 lanceerde. Hij is markleider op het gebied van de Beaujolais, ruim 20% procent van de totale productie komt uit dit huis.
Algemeen
George Duboeuf is geboren op 14 april 1933 in Crèches, op een goede vrijdag.
Op zesjarige leeftijd zwengelde hij al de handdruif pletter aan. Als hij 18 jaar is brengt hij wijn van producent naar restaurant, alles per fiets. Later vormde hij een syndicaat van 45 plaatselijke kwekers, welke later weer uiteen viel; de Ecrin Mâcibbais-Beaujolais.
In het begin van de jaren ’60 van de vorige eeuw trouwde hij met Rolande en samen hebben ze twee kinderen, dochter Fabienne en zoon Franck (hij zal waarschijnlijk ooit de zaak van zijn vader overnemen). Een paar jaar later richtte hij zijn bedrijf op; “La Maison Duboeuf” in Komanéche Thorins in Frankrijk.
De wijnen afkomstig van zijn bedrijf zijn fris en fruitig. Al snel kreeg hij de bijnaam “De koning van de Beaujolais”. Hij was het die in 1962 het begrip Beaujolais Nouveau op de markt bracht. Inmiddels is het traditie dat op iedere 3e donderdag van november de Beaujolais primeur, oftewel Nouveau, in de winkels ligt.
La Maison Duboeuf
In het bedrijf werken ongeveer 100 personen. Het bedrijf koopt oogstpercentages af. Jaarlijks worden ongeveer 25.000.000 flessen wijn geproduceerd. La Maison heeft ongeveer 20% van de totale Beaujolais verkoop in handen. Van zijn productie wordt ongeveer 75% geëxporteerd, waarvan het meeste naar Amerika, en een beetje naar bijvoorbeeld België en Nederland.
De kwaliteit van de wijn, alsmede de productietechnieken en marketingstrategie stond, en staat, nog steeds hoog in het vaandel. Het bedrijf is één van de modernste bedrijven uit de regio.
Ter ere van de streek, de rijkdom, geschiedenis, wijngaarden en bewoners heeft Duboeuf drie culturele en leerzame plekken geschonken.
- Le Hameau en baujolais: het mooiste wijnmuseum ter wereld. Er is wijngereedschap te vinden, alsmede een antieke pers
- La Gare: een bijzondere treinreis tussen Parijs/Lyon/Middellandse Zee
- Een botanische tuin: deze tuin beschikt over de geuren en aroma’s van de streek Beaujolais
Beaujolais
Van de wijnstreken ten zuiden van de Bourgogne komt de Beaujolais, een vriendelijke, soepele, verfrissende wijn. De kleur van de drank is kersenrood en dient het liefst licht gekoeld gedronken te worden.
Eén van de bekendste merken Beaujolais is die van George Deboeuf. Zijn enorme vakkennis heeft hem tot marktleider gemaakt op het gebied van export. Zijn wijnen staan op de kaart van vele beroemde restaurateurs met Michelinsterren, zoals:
- Georges Blanc in Vonnas
- Auberge de l‘Ill in Illhausern
- Oustáu de Baumaniére
De wijnen van Duboeuf kunnen geschonken worden bij diverse gelegenheden. Als aperitief, bij gebraden kip, kalfsvlees, stoofpotjes en kaas. Ook bij visgerechten is de wijn goed drinkbaar. Er zijn dan ook de volgende wijnen van het huis op de markt:
- Tafelwijen,
- Cépagewijnen,
- Rhônewijnen
- Crémant de Bourgogne