Gezellige hapjes voor de borrel
Zo’n typisch Nederlandse uitspraak “gezellige hapjes” … maar we weten allemaal waar het over gaat als we het hierover hebben. Zo kan een niet te dure borrelhap, maar leuk gepresenteerd al veel doen. Wat meer creativiteit brengt je al snel een heel eind. Een aantal eenvoudig klaar te maken mogelijkheden op rij.
Hapjes voor bij de borrel
Hapjes voor bij de borrel wordt gezien als een klein hapje wat je tezamen met een eventuele borrel nuttigt. Maar we kunnen het ook iets breder trekken en de borrelhapjes ter vervanging van een maaltijd zien. De hapjes worden over het algemeen wat voller van structuur, mogelijk iets groter en als we de vitamines in ogenschouw nemen, mag het ook wel gezond zijn.
De kleine hapjes
De kleine hapjes zijn op te splitsen in de nootachtige producten en de hartige hapjes. De nootachtige zijn eigenlijk vrij simpel. Splits wat je koopt in ieder geval in met en zonder zout. Hoewel zout regulier is voor noten, zijn er toch steeds meer mensen die prefereren geen extra zout te nemen. De noten zijn er eigenlijk altijd met en zonder zout te koop en je kunt ook beide presenteren. Gemakkelijker is het zout separaat te leveren. De overige producten in deze range zijn vaak de zoute koekachtige materialen (vaak van bladerdeeg en eventueel met ingebakken). Hier wat van neerzetten kan altijd, maar het vergroot de dorst over het algemeen.
Als je zelf eenvoudige smeersels maakt voor (volkoren-) toast of stokbrood, probeer dan de smaken divers te maken. Een eiersalade is bijvoorbeeld vrij neutraal, maar pittige filet met pesto of peper is al weer specifieker en je kunt er zelfs voor kiezen door de eiersalade iets van tonijn te doen. Enkele voorbeelden:
- 3 eieren
- 2 eetlepels yoghurt
- 5 eetlepels halvanaise
- cayennepeper
- basilicum
- (eventueel wat stukjes tonijn)
Voeg kleingemaakte hardgekookte eieren, yoghurt en halvanaise samen tot een strak mengsel. Voeg er cayennepeper en basilicum naar smaak toe. Meng het goed en laat het een uurtje in de koeling staan. Wil je er iets visachtigs van maken, voeg aan het geheel dan wat stukje tonijn toe. Erg lekker!
- magere filet american
- pesto of zwarte peper
- kappertjes
- sambal oelek
Doe een theelepel sambal bij 150 gram filet en meng het goed. Doe er vervolgens wat pesto doorheen of zwarte peper en voeg enkele kappertjes toe om het af te maken.
Je kunt de koolhydraten ondergrond voor de liefhebber ook vervangen voor een stevig plak komkommer (schil er omheen laten zitten) of aubergine. Komkommer is rauw met beleg lekker, de aubergine licht roosteren alvorens je er beleg op legt.
De grotere hapjes
De grotere hapjes kun je opmaken uit sandwiches. Sandwiches die normaliter uit wit brood bestaand, maar licht geroosterd volkorenbrood mag ook of wissel af. Enkele vis en kaas voorbeelden eenvoudig zelf te maken en prima om qua ingrediënten te variëren:
- wit of volkorenbrood
- makreel (blikje)
- ricolasla
- margarine
- tomaat
- lente-ui
- peper en zout
Besmeer het brood met de boter en leg er sla op. Snij wat plakjes van de lente-ui en leg deze erop. Daar bovenop de makreel (goed uit laten lekken) erop. Op de andere besmeerde snee brood weer wat sla enkele plakken tomaat met wat peper en zout en leg de sneetjes vol belegd op elkaar. Licht aandrukken en even laten koelen in de ijskast.
- wit- of volkorenbrood
- pittige 20+ kaas
- hardgekookt ei
- 1 middelgrote rijpe tomaat
- 1/2 rode ui
- gemengde sla
- cayennepeper
- margarine
Besmeer het brood met de boter en leg er sla op. In de tussentijd het ei hard koken. Op het besmeerde brood de pittige kaas leggen, wat uiringen en enkele plakjes tomaat. Strooi er wat cayennepeper overheen (niet te veel) en druk de andere besmeerde boterham met enkele plakjes sla op deze belegde snee brood. Licht aandrukken en even laten koelen in de ijskast.
De presentatie
De presentatie is het halve werk en zo kan je de puntjes van de sandwich van gekleurde prikkertjes voorzien en in torenvorm opstapelen op een zilveren schaal. Ziet er extra feestelijk uit.
De nootjes in verschillende bakjes van zilver of (gekleurd) glas op een grote glanzende schaal, zodat je het als geheel kunt presenteren en de kleine hapjes op een etagère presenteren. Een etagère kan je altijd weer voor andere doeleinden gebruiken … net zoals de andere te presenteren zaken. Als je de ruimte hebt, is het ook gezelliger om meerdere kleine presentaties te doen, dan alles op een grote schaal te zetten.
Tot slot
Voor bovenstaande zaken kom je voor 8 personen bij zo’n 20 tot 25 euro uit. Als je niet de mooie glimmende schalen hebt of deze er niet voor aan wilt schaffen … zoek het dan in leuke alternatieven met zilverfolie of gekleurd plakplastic. Iets creatiever zijn, maar het resultaat kan heel verrassend zijn.