Gezellige hapjes voor de borrel

Gezellige hapjes voor de borrel Zo’n typisch Nederlandse uitspraak “gezellige hapjes” … maar we weten allemaal waar het over gaat als we het hierover hebben. Zo kan een niet te dure borrelhap, maar leuk gepresenteerd al veel doen. Wat meer creativiteit brengt je al snel een heel eind. Een aantal eenvoudig klaar te maken mogelijkheden op rij.

Hapjes voor bij de borrel

Hapjes voor bij de borrel wordt gezien als een klein hapje wat je tezamen met een eventuele borrel nuttigt. Maar we kunnen het ook iets breder trekken en de borrelhapjes ter vervanging van een maaltijd zien. De hapjes worden over het algemeen wat voller van structuur, mogelijk iets groter en als we de vitamines in ogenschouw nemen, mag het ook wel gezond zijn.

De kleine hapjes

De kleine hapjes zijn op te splitsen in de nootachtige producten en de hartige hapjes. De nootachtige zijn eigenlijk vrij simpel. Splits wat je koopt in ieder geval in met en zonder zout. Hoewel zout regulier is voor noten, zijn er toch steeds meer mensen die prefereren geen extra zout te nemen. De noten zijn er eigenlijk altijd met en zonder zout te koop en je kunt ook beide presenteren. Gemakkelijker is het zout separaat te leveren. De overige producten in deze range zijn vaak de zoute koekachtige materialen (vaak van bladerdeeg en eventueel met ingebakken). Hier wat van neerzetten kan altijd, maar het vergroot de dorst over het algemeen.

Als je zelf eenvoudige smeersels maakt voor (volkoren-) toast of stokbrood, probeer dan de smaken divers te maken. Een eiersalade is bijvoorbeeld vrij neutraal, maar pittige filet met pesto of peper is al weer specifieker en je kunt er zelfs voor kiezen door de eiersalade iets van tonijn te doen. Enkele voorbeelden:

 • 3 eieren
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 5 eetlepels halvanaise
 • cayennepeper
 • basilicum
 • (eventueel wat stukjes tonijn)
Voeg kleingemaakte hardgekookte eieren, yoghurt en halvanaise samen tot een strak mengsel. Voeg er cayennepeper en basilicum naar smaak toe. Meng het goed en laat het een uurtje in de koeling staan. Wil je er iets visachtigs van maken, voeg aan het geheel dan wat stukje tonijn toe. Erg lekker!

 • magere filet american
 • pesto of zwarte peper
 • kappertjes
 • sambal oelek
Doe een theelepel sambal bij 150 gram filet en meng het goed. Doe er vervolgens wat pesto doorheen of zwarte peper en voeg enkele kappertjes toe om het af te maken.

Je kunt de koolhydraten ondergrond voor de liefhebber ook vervangen voor een stevig plak komkommer (schil er omheen laten zitten) of aubergine. Komkommer is rauw met beleg lekker, de aubergine licht roosteren alvorens je er beleg op legt.

De grotere hapjes

De grotere hapjes kun je opmaken uit sandwiches. Sandwiches die normaliter uit wit brood bestaand, maar licht geroosterd volkorenbrood mag ook of wissel af. Enkele vis en kaas voorbeelden eenvoudig zelf te maken en prima om qua ingrediënten te variëren:
 • wit of volkorenbrood
 • makreel (blikje)
 • ricolasla
 • margarine
 • tomaat
 • lente-ui
 • peper en zout
Besmeer het brood met de boter en leg er sla op. Snij wat plakjes van de lente-ui en leg deze erop. Daar bovenop de makreel (goed uit laten lekken) erop. Op de andere besmeerde snee brood weer wat sla enkele plakken tomaat met wat peper en zout en leg de sneetjes vol belegd op elkaar. Licht aandrukken en even laten koelen in de ijskast.

 • wit- of volkorenbrood
 • pittige 20+ kaas
 • hardgekookt ei
 • 1 middelgrote rijpe tomaat
 • 1/2 rode ui
 • gemengde sla
 • cayennepeper
 • margarine
Besmeer het brood met de boter en leg er sla op. In de tussentijd het ei hard koken. Op het besmeerde brood de pittige kaas leggen, wat uiringen en enkele plakjes tomaat. Strooi er wat cayennepeper overheen (niet te veel) en druk de andere besmeerde boterham met enkele plakjes sla op deze belegde snee brood. Licht aandrukken en even laten koelen in de ijskast.

De presentatie

De presentatie is het halve werk en zo kan je de puntjes van de sandwich van gekleurde prikkertjes voorzien en in torenvorm opstapelen op een zilveren schaal. Ziet er extra feestelijk uit.

De nootjes in verschillende bakjes van zilver of (gekleurd) glas op een grote glanzende schaal, zodat je het als geheel kunt presenteren en de kleine hapjes op een etagère presenteren. Een etagère kan je altijd weer voor andere doeleinden gebruiken … net zoals de andere te presenteren zaken. Als je de ruimte hebt, is het ook gezelliger om meerdere kleine presentaties te doen, dan alles op een grote schaal te zetten.

Tot slot

Voor bovenstaande zaken kom je voor 8 personen bij zo’n 20 tot 25 euro uit. Als je niet de mooie glimmende schalen hebt of deze er niet voor aan wilt schaffen … zoek het dan in leuke alternatieven met zilverfolie of gekleurd plakplastic. Iets creatiever zijn, maar het resultaat kan heel verrassend zijn.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde borrelhapjesGezonde borrelhapjesBorrelhapjes heeft de naam vet en ongezond te zijn. Toch zijn er meer als voldoende lekkere, gezonde borrelhapjes te koo…
Gezellige en gezonde borrelGezellige en gezonde borrelEen gezellige borrel hoeft niet per definitie een vette of dikmakende borrel te zijn. Je kunt allerlei fraaie en lekkere…
Warme borrelhapjesLekker voor bij de borrel, als tussendoortje of ter afwisseling van al het "gezonde hapjes geweld". Enkele recepten voor…
Lekkere en gezonde borrelhapjesLekkere en gezonde borrelhapjesWe proberen een borrel altijd op te leuken met iets anders. De zoutjes zijn nauwelijks nog van deze tijd, tenzij je met…

Brood bakken: de autolyse methodeBrood bakken: de autolyse methodeKoken en ook bakken lijkt soms heel simpel, maar er kan een heuse wetenschap achter zitten. Vooral brood bakken is toch…
Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Een barbecue is gezellig, en gemakkelijk. In de zomer kan dit lekker met een grote groep buiten en ook mensen die weinig…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.