Groenten steriliseren
Steriliseren is een methode om voedsel te bewaren. Hoe steriliseer ik groenten? U leest het in dit eerste artikel.
Asperges
Bereiding: Schil de asperges en snijd de harde delen weg. Kort al de asperges in tot op de hoogte van de bokalen, verminderd met 2 centimeter, en leg ze in koud water. Kook water met zout, breng de asperges erin en laat ze aan de kook komen. Neem ze uit het kookwater, verfris ze en doe ze koud in de bokalen. Giet er kout zoutwater overheen. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur
Champignons
Bereiding: Maak de champignons schoon en leg ze een paar uur lang in water met een scheutje azijn. Blancheer ze gedurende 2 minuten in kokend zoutwater met een scheutje azijn. Breng ze in de bokalen en giet er gekookt zoutwater over. Laat afkoelen en sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur
Jonge erwten
Bereiding: Peul de jonge erwtjes en spoel ze schoon. Kook ze gedurende 2 minuten in licht gezouten water. Giet ze door een zeef en laat er koud water over stromen. Laat ze uitlekken. Vul de bokalen met erwten en giet er koud zoutwater overheen tot 2 centimeter onder de rand. (10 gram zout per liter water) Erwten mogen ook droog in de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur
Knolselder
Bereiding: Gebruik alleen de kleinere, jonge knollen. Verwijder het loof en wortels. Borstel ze goed schoon in water en laat ze ongeschild koken in licht gezouten water, totdat u er gemakkelijk in kunt prikken. Koel ze daarna af onder stromend water, schil ze en snijd ze in niet te dunne plakjes. Verdeel ze over de bokalen en giet er gekoeld, licht gezouten water over. Sluit de bokalen
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur
Pompoenen
Bereiding: Snijd de pompoenen middendoor en verwijder de zaden en het middelste deel. Snijd het vruchtvlees vervolgens in repen en schil deze. Verdeel ze in blokjes van 5 centimeter lang en 2 centimeter dik. Kook in licht azijnwater tot u ze gemakkelijk kunt doorprikken. Doe ze in de bokalen en giet er een kokend suiker-azijn oplossing over: 250 gram suiker per liter azijn. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 90˚C
Steriliseertijd: 30 minuten
Rode biet
Bereiding: Snijd de bladeren weg tot op enkele centimeter boven e stengelkroon. Snijd de wortelpunten niet weg. Spoel de boet en kook het gaar in licht gezouten water. Koel het daarna af in koud water. Schil het en snijd in plakken van ½ centimeter. Leg ze in een kom en giet er een kokend zuurzoete oplossing van 1 liter azijn, 500 gram suiker, paar kruidnagels en een klein laurierblaadje over. Laat een dag of een nacht trekkn. Doe de plakjes in de bokalen en giet het gezeefde vloeistof erover. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 80˚C
Steriliseertijd: 30 minuten
Rode kool met appeltjes
Bereiding: Reken per kilo rode kool 750 gram appels.
Maak de rode kool schoon, spoel en verdeel het in reepjes. Kook gedurende 5 minuten in licht gezouten water. Laat ze uitlekken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in schijfjes. Schik de koolreepjes en de appelschijfjes in bokalen. Leg in iedere bokaal een laurierblaadje en 2 jeneverbessen. Voeg aan het kookwater per liter 5 gram zout, 2 eetlepels suiker en 4 eetlepels wijnazijn toe.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 ½ uur
Snijbonen en groene boontjes
Bereiding: Verwijder de vezels, snijd ze fijn en kook ze gedurende 5 minuten in kokend zoutwater. Verfris ze en laat ze uitlekken. Vul de bokalen. Giet er gekookt koud zout water overheen en sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur
Soepgroenten
Bereiding: Maak de soepgroenten klaar zoals voor de soep. Blancheer ze 2 tot 3 minuten, breng ze in de bokalen en giet er licht gezouten water overheen. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur
Tomaten in zoetzuur
Bereiding: Neem kleine, vaste en rijpe tomaten. Dompel ze in porties en heet water en ontvel ze. Doorprik ze een paar keer met een houten prikker. Schik ze in de bokalen en giet er afgekoelde vloeistof over: 1 liter azijn koken met 750 gram suiker, 6 kruidnagels en stukje pijpkaneel. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 80˚C
Steriliseertijd: 30 minuten
Tomatenpuree
Bereiding: Kook de tomaten tot ze gaar zijn. Giet ze door een zeef en laat ze uitlekken. Steek alleen de tomaten tweemaal door in een roerzeeg met grove en daarna fijne bodem. Laat de puree opnieuw koken tot hij de gewenste dikte heeft bereikt. Doe in de bokalen en sluit.
Steriliseertemperatuur: 80˚C
Steriliseertijd: 30 minuten
Witte selder en bleekselder
Bereiding: Maak de selder schoon en spoel het overvloedig. Kort de stelen in tot op de hoogte van de bokalen. Blancheer daarna in zoutwater, laat ze afkoelen en stop in de bokalen. Giet het kookwater erover. Sluit de bokalen
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur
Worteltjes
Bereiding: De vroege, korte, rode worteltjes zijn het meest geschikt voor de sterilisatie. Schraap ze en spoel ze goed. Doe ze rauw in de bokalen en giet er lauw zoutwater over of een licht gesuikerd water. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 2 uur
Wilt u een aantal tips voor het steriliseren van voeding in het algemeen? Lees dan dit artikel