Groenten steriliseren

Steriliseren is een methode om voedsel te bewaren. Hoe steriliseer ik groenten? U leest het in dit eerste artikel.

Asperges

Bereiding: Schil de asperges en snijd de harde delen weg. Kort al de asperges in tot op de hoogte van de bokalen, verminderd met 2 centimeter, en leg ze in koud water. Kook water met zout, breng de asperges erin en laat ze aan de kook komen. Neem ze uit het kookwater, verfris ze en doe ze koud in de bokalen. Giet er kout zoutwater overheen. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur

Champignons

Bereiding: Maak de champignons schoon en leg ze een paar uur lang in water met een scheutje azijn. Blancheer ze gedurende 2 minuten in kokend zoutwater met een scheutje azijn. Breng ze in de bokalen en giet er gekookt zoutwater over. Laat afkoelen en sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur

Jonge erwten

Bereiding: Peul de jonge erwtjes en spoel ze schoon. Kook ze gedurende 2 minuten in licht gezouten water. Giet ze door een zeef en laat er koud water over stromen. Laat ze uitlekken. Vul de bokalen met erwten en giet er koud zoutwater overheen tot 2 centimeter onder de rand. (10 gram zout per liter water) Erwten mogen ook droog in de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur

Knolselder

Bereiding: Gebruik alleen de kleinere, jonge knollen. Verwijder het loof en wortels. Borstel ze goed schoon in water en laat ze ongeschild koken in licht gezouten water, totdat u er gemakkelijk in kunt prikken. Koel ze daarna af onder stromend water, schil ze en snijd ze in niet te dunne plakjes. Verdeel ze over de bokalen en giet er gekoeld, licht gezouten water over. Sluit de bokalen
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur

Pompoenen

Bereiding: Snijd de pompoenen middendoor en verwijder de zaden en het middelste deel. Snijd het vruchtvlees vervolgens in repen en schil deze. Verdeel ze in blokjes van 5 centimeter lang en 2 centimeter dik. Kook in licht azijnwater tot u ze gemakkelijk kunt doorprikken. Doe ze in de bokalen en giet er een kokend suiker-azijn oplossing over: 250 gram suiker per liter azijn. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 90˚C
Steriliseertijd: 30 minuten

Rode biet

Bereiding: Snijd de bladeren weg tot op enkele centimeter boven e stengelkroon. Snijd de wortelpunten niet weg. Spoel de boet en kook het gaar in licht gezouten water. Koel het daarna af in koud water. Schil het en snijd in plakken van ½ centimeter. Leg ze in een kom en giet er een kokend zuurzoete oplossing van 1 liter azijn, 500 gram suiker, paar kruidnagels en een klein laurierblaadje over. Laat een dag of een nacht trekkn. Doe de plakjes in de bokalen en giet het gezeefde vloeistof erover. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 80˚C
Steriliseertijd: 30 minuten

Rode kool met appeltjes

Bereiding: Reken per kilo rode kool 750 gram appels.
Maak de rode kool schoon, spoel en verdeel het in reepjes. Kook gedurende 5 minuten in licht gezouten water. Laat ze uitlekken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in schijfjes. Schik de koolreepjes en de appelschijfjes in bokalen. Leg in iedere bokaal een laurierblaadje en 2 jeneverbessen. Voeg aan het kookwater per liter 5 gram zout, 2 eetlepels suiker en 4 eetlepels wijnazijn toe.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 ½ uur

Snijbonen en groene boontjes

Bereiding: Verwijder de vezels, snijd ze fijn en kook ze gedurende 5 minuten in kokend zoutwater. Verfris ze en laat ze uitlekken. Vul de bokalen. Giet er gekookt koud zout water overheen en sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur

Soepgroenten

Bereiding: Maak de soepgroenten klaar zoals voor de soep. Blancheer ze 2 tot 3 minuten, breng ze in de bokalen en giet er licht gezouten water overheen. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur

Tomaten in zoetzuur

Bereiding: Neem kleine, vaste en rijpe tomaten. Dompel ze in porties en heet water en ontvel ze. Doorprik ze een paar keer met een houten prikker. Schik ze in de bokalen en giet er afgekoelde vloeistof over: 1 liter azijn koken met 750 gram suiker, 6 kruidnagels en stukje pijpkaneel. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 80˚C
Steriliseertijd: 30 minuten

Tomatenpuree

Bereiding: Kook de tomaten tot ze gaar zijn. Giet ze door een zeef en laat ze uitlekken. Steek alleen de tomaten tweemaal door in een roerzeeg met grove en daarna fijne bodem. Laat de puree opnieuw koken tot hij de gewenste dikte heeft bereikt. Doe in de bokalen en sluit.
Steriliseertemperatuur: 80˚C
Steriliseertijd: 30 minuten

Witte selder en bleekselder

Bereiding: Maak de selder schoon en spoel het overvloedig. Kort de stelen in tot op de hoogte van de bokalen. Blancheer daarna in zoutwater, laat ze afkoelen en stop in de bokalen. Giet het kookwater erover. Sluit de bokalen
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 1 uur

Worteltjes

Bereiding: De vroege, korte, rode worteltjes zijn het meest geschikt voor de sterilisatie. Schraap ze en spoel ze goed. Doe ze rauw in de bokalen en giet er lauw zoutwater over of een licht gesuikerd water. Sluit de bokalen.
Steriliseertemperatuur: 100˚C
Steriliseertijd: 2 uur

Wilt u een aantal tips voor het steriliseren van voeding in het algemeen? Lees dan dit artikel
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Wat is steriliseren van voeding?Steriliseren is een methode om voedsel te verduurzamen zodat het enige tijd kan bewaard worden. Het basisprincipe berust…
Recepten met aspergesRecepten met aspergesJe vindt asperges lekker of helemaal niet, meestal zit er niets tussen. Maar als je een liefhebber van asperges bent, da…
Veelgebruikte kruiden en specerijen: anijs tot en met zuringVeelgebruikte kruiden en specerijen: anijs tot en met zuringBij een goed gerecht horen lekkere kruiden en specerijen. Daarom een aantal zeer bekende toegelicht. Van anijs tot en me…
Reactie

Vanderhoydonks Jan, 12-03-2008
Het artikel is zeer goed geschreven. Over het probleem dat ik sinds enkele jaren heb, staat er echter niets in. Sinds enkele jaren worden mijn groenten slecht in de bokalen, terwijl de bokalen goed dicht blijven. Uiterlijk zie je dit al aan het troebele zicht. Wanneer je ze opent stinken ze enorm. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 16-03-2008
Geachte heer Van Der Hoydonks,

Bedankt voor uw reactie.
Kunt u het verloop van het sterilliseerproces vertellen? En hoe bewaart u uw groenten?

Het kan zijn dat het hier eventueel misloopt.

Bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.