Koken voor baby's
Zolang je nog borstvoeding geef krijgt je baby alles wat hij nodig heeft. Maar na een tijd is melk alleen niet meer voldoende. Na een aantal maanden zal je moeten beginnen met lichte gezonde voeding te beginnen geven. Omdat dit geen makkelijke klus is geef ik je hier al een aantal recepten voor babyvoeding.
De eerste zelfgekookte melk (tot aan zes maanden)
ingrediënten voor 1 portie:
- 100ml water
- 9 gram rijstebloem (voor baby's) of maïzena
- 100 ml gepasteuriseerde verse melk (3,5 procent vet)
- 5 gram melksuiker
- 3 gram tarwekiemolie
Bereiding
- Doe het water in een kleine pan. Roer de rijstebloem of de maïzena erdoor en zet de pan op het vuur.
- Breng de maïzenaoplossing op halfhoog vuur aan de kook en laat ze 2 tot 3 minuten koken.
- Neem de pan van het vuur en klop met een garde de melk erdoor. Voeg de suiker toe en roer goed.
- Voeg de olie toe en klop alles goed glad met een elektrische mixer, doe de melk in de fles. Ze is nu op de juiste temperatuur om te drinken
Tip
De kunststof flessen die nu veel worden gebruikt, geleiden de warmte slecht (de buitenkant van de fles is koeler dan de inhoud. Het heeft dus geen zin om de temperatuur van de fles met je elleboog te controleren. Druppel liever wat melk op de binnenkant van je pols. Als dat aangenaam voelt is de temperatuur goed. Het gaatje in de speen is groot genoeg als er ongeveer 1 druppel per seconde uitkomt wanneer je de fles op zijn kop zet.
Het eerste groentehapje (vanaf vier maanden)
ingrediënten voor 1 portie
- 1 aardappel van ongeveer 50 gram
- 100 gram worteltjes
- 20 gram mager gehakt of kleingesneden vlees (rund, lam, gevolgte of varken)
- 1 eetlepel boter (10 gram)
Bereiding
- Was en schil de aardappel en doe hem in een kleine pan. Kook hem in wat water op laag vuur in 15 tot 20 minuten gaar. (In de magnetron: de aardappel schillen en in blokjes snijden.
- Schrap intussen de worteltjes, was ze en snijd ze in stukjes van ongeveer 2cm. Doe ze met 3 eetlepels water en het gehakt in een pan en stoof dit ongeveer 15 minuten. (in de magnetron: kook deze ingrediënten met de aardappel op 600 watt in 6 minuten gaar.)
- Pureer de worteltjes en het vlees met de staafmixer. (in de magnetron: als alles gaar is, 2 minuten laten staan. Voeg de boter toe en pureer alles.)
- Doe de aardappel met de boter in een schaaltje. Maak er met een stamper of een garde puree van. Voeg de wortelpuree toe en roer alles goed door elkaar. Doe het in een warmhoudbord. Verdun het als dat nodig is met gekookt water.
Tip
Het gaat sneller als je de gepelde aardappel in stukjes snijdt en tegelijk met de wortel pureert. Het moes wordt dan echter niet zo luchtig. Pureer de aardappel niet alleen, hij wordt dan klef en taai.
Zachte venkelpuree (vanaf vier maanden)
Ingrediënten voor 1 portie
Venkel en komijn kalmeren de maag en voorkomen winderigheid. Bovendien bevat venkel bijzonder veel vitamine C en foliumzuur. Een ideale voeding voor zieke kinderen.
- 1 aardappel van ongeveer 50 gram
- 100 gram venkelknol
- snufje kummel
- 1 eetlepel boter (10 gram)
Bereiding
- Schil de aardappel met een dunschiller en snijd hem in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Maak de venkel schoon, verwijder de lelijke buitenste rokken en snijd de knol in kleine stukjes.
- Breng de venkel en aardappel met de komijn in een kleine pan aan de kook. Kook ze op laag vuur in ongeveer 15 minuten gaar. (In de magnetron: kook de groenten met 3 eetlepels water en de komijn op 600 watt in 7 tot 8 minuten gaar. Roer na 4 minuten eenmaal door. Na afloop 2 minuten afgedekt in de magnetron laten staan.)
- Haal de komijnzaadjes eruit en pureer de groenten met een staafmixer, voeg de boter toe.
Tip
Deze puree vult beter als je er 20 gram gepureerd vlees door mengt of er een halve eierdooier door roert en het moes daarna nog even aan de kook brengt. Als je kind ziek is, bijvoorbeeld als het koorts heeft is het eiwitwarme basisrecept het beste.
Vegetarisch groentehapje (vanaf vijf maanden)
Ingrediënten voor 1 portie
- 100 gram worteltjes
- 20 gram gierstvlokken
- 1 kleine eierdooier
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- 1 kleine appel
- 1 theelepel boter of tarwekiemolie
Bereiding
- Schrap en was de worteltjes en snijd ze in stukjes. Breng ze in 150 ml water aan de kook en laat ze 15 minuten op laag vuur koken. (in de magnetron: kook de worteltjes op 600 watt in 6 tot 7 minuten gaar.)
- Strooi de gierstvlokken erbij en voeg de eidooier toe. Breng de puree al roerend aan de kook en neem de pan van het fornuis. (In de magnetron: roer alles door elkaar en breng in 2 minuten op 600 watt aan de kook.)
- Spoel de appel af, schil hem en snijd hem in kleine stukjes. Doe de appelstukjes met het sinaasappelsap bij de groente en pureer alles met een staafmixer.
- Doe de puree op een bord, voeg de boter of olie toe en roer ze goed door. (Gebruik maar één keer per week eidooier, gebruik anders een extra eetlepel boter of olie.)
Tip
Dit middaghapje is weliswaar geen volledige vervanging voor een puree met vlees, maar toch een goed alternatief. De vitamine C bevordert de opname van het ijzer dat in de gierst zit.
Melkpap voor de fles (vanaf vijf maanden)
Ingrediënten voor 1 portie
Voor de vijfde maand heb je in plaats van 200 ml volle melk 160 ml melk met 70 ml water nodig. Roer de vlokken eerst door het water en dan pas in de kokende melk. Als je gierst-, maïs-, boekweit- of rijstvlokken gebruikt, is de pap glutenvrij.
- 200 ml verse gepasteuriseerde volle melk
- 20 gram volkorenvlokken
- 7 gram suiker
- 3 theelepels vers geperst sinaasappelsap
Bereiding
- Roer in een pan een glad mengsel van de volkorenvlokken en de helft van de melk en breng het onder voortdurend roeren met een garde aan de kook. Laat het afhankelijk van de soort vlokken 2 tot 3 minuten koken. Sommige hoef je alleen maar door de hete melk te roeren.
- Neem de pan van het vuur en voeg al roerend de suiker en de rest van de melk toe.
- Giet ten slotte het sinaasappelsap door een zeef in de melk en roer alles goed door elkaar.
- Doe de melk in een fles en schud die krachtig. De melk is nu op de juiste temperatuur.
Tip
Je kunt dit recept tot aan de eerste boterhammen blijven gebruiken. Na zes maanden kan je dan de suiker vervangen door honing of ahornsiroop. Gebruik druivesuiker als je kind niet te veel zoetigheid wilt geven. In plaats van sinaasappelsap kan je ook andere vruchtensappen of een vruchtenmoes van bananen, appels of aardbeien gebruiken.
Verse volkorenap (vanaf 6 maanden)
Ingrediënten voor 1 portie
Vanaf 6 maanden kan je je kind vers gemalen volkorenmeel geven als het tenminste gekookt is. Zo kan je uit gierst, maïs boekweit en rijst zelf een glutenvrij meelmengsel samenstellen
- 25 gram graanprodukt (tarwe, haver, rijst, rogge, gerst of gierst)
- 20 ml melk
- 1 theelepel suiker of honing
- 1 stuk rijpe banaan (60 gram)
Bereiding
- Vermaal het graan in een molen tot meel. Je kan hiervoor een koffiemolen gebruiken maar dan moet je wel twee keer malen.
- Roer het meel in een pan door de melk en breng het op matig vuur aan de kook. Laat de pap al roerend op laag vuur 4 tot 5 minuten doorkoken.
- Voeg dan de suiker of de honing toe. Prak de banaan met een vork fijn en voeg dit ook aan de pap toe. Pureer de banaan met een staafmixer als je een flessevoeding maakt.
- Laat de pap in een bord of in de fles even afkoelen
Bananenmoes (vanaf 6 maanden)
Ingrediënten voor 1 portie
Het middaghapje wordt in principe alleen met water gemaakt. Daardoor is het nog belangrijker extra zorg te besteden aan het vaste voedsel, anders heeft je kind lang voor de volgende maaltijd alweer honger. Je kunt in plaats van boter ook tarwekiemolie gebruiken. Vooral als het moes niet meer zo heet is, verspreidt olie zich gemakkelijker. Als je in plaats van tarwevlokken boekwei, gierst, mais of rijstvlokken gebruikt is het moes glutenvrij.
- 125ml water
- 20 gram tarwevlokken
- 100 gram banaan (zonder schil)
- 1 eetlepel boter
Bereiding
- Roer in een kleine pan de vlokken met water.
- Breng het op een laag vuur aan de kook. Laat 1 tot 2 minuten koken en neem het dan van het vuur. (in de magnetron: kook het water met de vlokken in 3 minuten op 600 watt, laat het dan 2 tot 3 minuten in de magnetron staan.)
- Snijd de banaan in plakjes, doe deze met de boter in een schaal en pureer ze met de staafmixer of prak ze en klop het moes met een garde.
- Doe de bananenmoes in een bordje en geef het uw kind met een lepel.