Low Carb diëten voor koolhydraatarm afvallen

Low Carb diëten voor koolhydraatarm afvallen Een goed samengesteld dieet met minder koolhydraten eten leidt tot gewichtsverlies. Er is een reeks Low Carb diëten verschenen sinds men weet dat koolhydraat-beperkt eten echt zeer goed helpt bij afvallen. Ook komen er steeds meer bewerkte producten met weinig koolhydraten op de markt. Koolhydraatarme recepten zijn noodzakelijk ter ondersteuning van een Low Carb dieet. Koolhydraat-arme diëten zijn over het algemeen eiwitrijk, bevatten gezond vet maar weinig suiker. Koolhydraatarme diëten zijn dus gebaseerd op het eten van weinig koolhydraten (suikers). Low Carb recepten worden steeds lekkerder omdat menigeen bedreven is in het koken met weinig koolhydraten. Er bestaan verschillende koolhydraat-arme diëten die gericht zijn op het consumenten van weinig koolhydraten. Low Carb diëten die in Nederland bekend zijn, zijn bijvoorbeeld:
  • Dr. Frank dieet (is wel erg moeilijk vol te houden).
  • Mentale Dieetplan (bij het dieet zit een receptenboek met meer dan 60 prima Low Carb recepten).
  • Het Atkins dieet.
  • Het South Beach dieet .
  • Overige Low Carb diëten zoals proteïnerijke diëten.

Low Carb recepten, wat zijn dat?

Low Carb recepten bevatten weinig of geen carbs, oftewel, geen of weinig koolhydraten. Men noemt een koolhydraatarm dieet ook wel een eiwitrijk dieet omdat bij een Low Carb dieet relatief veel eiwitten worden geconsumeerd. De tijd dat Low Carb diëten eenzijdig waren is voorbij. Wat vooral gemist werd waren bijvoorbeeld brood, crackers, pasta en toastjes. Er is een behoorlijk assortiment van dergelijke producten op de markt gebracht die koolhydraat beperkte zijn, en deze passen dan prima in een koolhydraatarm dieet. Koolhydraatarme producten bevatten uiteraard (geen of) weinig koolhydraten, waaronder ook de meest geliefde vervangers verkrijgbaar zijn, zoals:
  • Brood.
  • Crackers.
  • Toastjes.
  • Zoetstoffen/suikers.
  • Jam, en ander zoet broodbeleg.
  • Meelproducten zoals brood en pasta en wraps.
  • Low Carb repen.
  • Crackers.
  • Toastjes.
  • Overige.

Recepten om af te vallen met minder koolhydraten, zijn daarom zeker niet beperkt of eenzijdig. Met een koolhydraatbeperkt dieet eet u veel vers voedsel in de vorm van groentes, vlees en vis, en eiwitten uit andere bronnen. Aangevuld met koolhydraatarm brood, crackers en/of toastjes is het dieet langer vol te houden. Ook wordt incidenteel wel fruit gegeten, maar niet vaak. Vet en sausjes zijn vaak toegestaan, afhankelijk van de samenstelling.

Ingrediënten recepten Low Carb

Low Carb recepten kunnen zeer veel ingrediënten bevatten, uitgezonderd (veel) koolhydraten. Koolhydraten zijn feitelijk de snelle en de trage suikers. Glucose, fructose en rabinose zijn voorbeelden van snelle suikers. Zetmeel is een voorbeeld van een trage suiker. Gewone witte suiker is een voorbeeld van een snelle suiker als product. Snelle suiker wordt direct in het bloed opgenomen. Het wordt ook direct in de hersenen opgenomen. Gebruikt u er te veel van dan wordt de overtollige energie die suiker in zijn algemeenheid levert, opgeslagen als vet op het lichaam als u het niet verbrandt. Aanmaak van insuline speelt hierbij ook een belangrijke rol. Dit geldt voor snelle en trage suikers. Trage suikers zitten veel in witte meelproducten, zoals bijvoorbeeld in witbrood, brood algemeen, pasta, witte rijst, gewone aardappels, peulvruchten... Maar ook in cake, taart en koekjes, toastjes, gewone crackers, donuts, soepstengels, enzovoorts, zitten (te) veel koolhydraten. Voor dergelijke producten, zoals wit meel, rijst, pasta, brood, suiker en dergelijke, zijn echter al veel vervangende middelen op de Low Carb markt gebracht die prima in een Low Carb dieet passen. Producten die u gedurende Low Carp diëten vaak zal eten zijn:
  • Vlees (vrijwel alle soorten vlees, maar altijd ongepaneerde).
  • Vis (vrijwel alle soorten vis, maar altijd ongepaneerde).
  • Groentes (veel groentes passen in een Low Carb dieet).
  • Eieren (zowel gekookt als gebakken (roerei, spiegelei, of als omelet) of gepocheerd.
  • Kaas (vele kaassoorten zijn toegestaan).
  • Noten (met mate).
  • Fruit (beperkt toegestaan (!) zoals bepaalde bessen, frambozen, aardbei, appel, granaatappel).
  • Low Carb producten (crackers, toastjes, broodjes, enzovoorts).
  • Low Carb zoetstoffen zoals Tagatesse of andere suikervervangers. Sommige zoetende stoffen bevatten zelfs 0% calorieën en geen koolhydraten)
  • Overige koolhydraat-arme producten (en dat zijn er meer dan u misschien denkt).
  • Zuivelproducten (niet alle).

Voorbeeld van enkele Low Carb recepten voor het ontbijt

Voorbeelden van een low Carb ontbijt:
  • Low carb cracker met kaas en tomaat.
  • 1 gekookt ei of een omelet van 1 ei met kaas en/of tomaat.
  • Een glas melk, of yoghurt (gezoet met Tagatesse of een andere Low Carb zoetstof)
  • Halve avocado met twee plakjes uitgebakken ontbijtspek.

Voorbeeld van een Low Carb recept voor de lunch

Voorbeeld van een Low Carb lunch: Tonijnsalade.
  • Halve of 1/4 krop ijsbergsla.
  • Een tomaat in plakjes gesneden.
  • Halve komkommer.
  • Rauwe worteltjes raspen en over de sla draperen.
  • Uitje naar smaak toevoegen.
  • Verse kruiden fijnhakken en naar smaak toevoegen.
  • Blikje tonijn laten uitlekken en over de sla scheppen.
  • Dressing op Low Carb Basis over de tonijnsalade.
  • 1 Low Carb cracker of 1 Low Carb broodje erbij

Houdt u niet van vis? Dan vervangt u de vis voor gebakken, of geroosterde of gerookte of gekookte kip. Heeft u geen zin in vis of kip? Dan vervangt u de vis of kip voor kaas of eieren of een combinatie daarvan. Met een Low Carb dieet kunt u namelijk veel kanten op en honger hoeft u niet te hebben.

Voorbeeld van een Low Carb recept voor het diner

Voorbeeld van een Low Carb diner:
  • Een halve (grote) kip van het spit of de grill (ingesmeerd met zout/peper en kruiden naar smaak). Of een klein (heel) kippetje van het spit of de grill.
  • Low Carb groente naar keuze (twee ons).
  • Low Carb knoflooksausje (bijvoorbeeld yoghurt met verse knoflook en een theelepel mayonaise erdoor).
  • Gemiddelde salade van sla, met overige rauwkost.

Voorbeeld van Low Carb recepten voor het dessert/toetje

Voorbeelden van enkele Low Carb nagerechten:
  • Rabarber met (low Carb zoetstof).
  • Frambozen met slagroom (gezoet met Tagatose of een andere koolhydraatarm zoetstof).

Tussendoortjes

Koolhydraatarme tussendoortjes kunnen bestaan uit kaas met groentes, of wat yoghurt met zoetstof, of een soepje van groenten en vlees. Ook een gevuld eitje of een roerei met spek kan een lekker tussendoortje zijn. Denk ook eens aan plakjes komkommer of courgette belegt met tomaat, plakje ei en kaas. Zoete tussendoortjes met weinig koolhydraten zijn ook verkrijgbaar in koolhydraat-arme repen of andere snacks.

Koolhydraatarme producten

Er bestaan veel koolhydraat beperkte voedselproducten. Deze bevatten meestal relatief veel eiwitten. Erg handig om in huis te hebben als u een koolhydraatbeperkt dieet wilt gaan volgen, zijn bijvoorbeeld:
  • Low Carb brood.
  • Low Carb crackers.
  • Low Carb Toastjes.
  • Low Carb zoete snack.

Lees verder

© 2011 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
Afvallen met een low carb dieetAfvallen met een low carb dieetBij een low carb dieet eet je (veel) minder koolhydraten en vaak meer eiwit en vet. Dit helpt bij afvallen, omdat de pro…
Waarom een koolhydraatarm dieet kan mislukkenWaarom een koolhydraatarm dieet kan mislukkenWetenschappelijke studies tonen aan wat veel ervaringsdeskundigen al lang hebben beweerd: een koolhydraatarm dieet (een…
Afvallen met een slow carb dieetAfvallen met een slow carb dieetHet slow carb dieet wordt onder andere beschreven in het boek The 4-hour body van Timothy Ferriss. Het is een variant op…

Zelf yoghurt makenYoghurt is heerlijk als ontbijt en nagerecht, maar het kan ook worden gebruikt bij de bereiding van verschillende gerech…
Hygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentHygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentAls consument ga je er vanuit dat op het moment dat je een voedingsmiddel in de winkel koopt dat het voldoet aan de hygi…
Bronnen en referenties
  • Readers Digest geïllustreerde encyclopedie
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-06-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.