Verantwoord frituren in eigen keuken

Verantwoord frituren in eigen keuken Geen zin in koken en je wilt toch snel wat lekkers te eten op tafel. Lekkere patatjes als maaltijd of een portie bitterballen tijdens een feestje gaan er altijd wel in. Voor de meeste mensen is dit een traktatie. We zijn ons ervan bewust dat frituren niet zo heel gezond is, maar toch moet het af en toe kunnen. Tegenwoordig zijn we ons ervan bewust hoe belangrijk het is om gezond te leven. Ook de kwaliteit van het frituurvet is verbeterd. Het is belangrijk om op goede wijze te frituren en het frituurvet tijdig te vervangen.

De kwaliteit van het frituurvet

We worden ons steeds bewuster van onze gezondheid en de invloed van vet hierop omdat hier tegenwoordig uitgebreid aandacht aan besteed wordt. Frituren kan ook steeds verantwoorder omdat de samenstelling van het vet sterk is verbeterd. Het frituurvet is vloeibaar geworden en is rijk aan de goede vetten. Deze vetten bevatten onverzadigde vetzuren (plantaardige afkomst). Het frituurvet bevat ook een slechte vetten: de transvetten (afkomstig van dierlijk vet). Vloeibaar frituurvet is beter dan vast frituurvet. De “goede” onverzadigde vetzuren dragen bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte. De transvetten verhogen juist het cholesterolgehalte wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. In de horeca worden de regels omtrent het frituurvet steeds strenger zodat het gezonder is voor de consument. De norm voor het percentage transvetten daalt de komende jaren. Ook thuis kun je goed op de kwaliteit van de frituurhap letten. Let bij het kopen van frituurvet op het percentage transvetten. Het beste is als het percentage transvetten niet veel hoger is als 5%.

Hoe omgaan met de frituurpan

Bij verantwoord frituren is naast de samenstelling van het vet ook de staat van het frituurvet belangrijk. Door verhitten worden de kleinste deeltjes van het frituurvet, de vetmoleculen, afgebroken waarbij koolstof-atomen vrijkomen. Dit is een vorm van verbranding en maakt het vet donkerder van kleur. Een temperatuur van 175 graden celcius is eigenlijk de enige goede temperatuur om te frituren. Als je op een lagere temperatuur frituurt, neemt het gefrituurde voedsel te veel vet op. Bij een te hoge temperatuur ontstaan er veel schadelijke stoffen in het frituurvet. Resten in het frituurvet zullen verbranden en deze stoffen zijn kankerverwekkend.

Verder is het beter om de snacks niet te donker te bakken en ze niet meer dan 1 keer te frituren. Haal het ijs en de losse kruimels goed van de snacks af voordat je ze in de frituurpan doet. Kruimels vervuilen het vet sneller. Doe ook niet teveel snacks tegelijk in de pan omdat dit het vet teveel afkoelt.

Wanneer frituurvet vervangen?

Het vet dient vervangen te worden als onderstaande van toepassing is:

  • Het vet wordt donker van kleur
  • Het vet begint sterk te ruiken
  • De samenstelling van het vet wordt stroperig
  • Het vet gaat walmen of schuimen
  • De smaak van de snacks te vet is

Het is dan belangrijk om al het vet te vervangen. Vers vet bij het oude vet doen is niet goed omdat het oude vet het verse vet sneller vervuilt.

Het gebruikte frituurvet

Tegenwoordig is er de mogelijkheid om frituurvet te recyclen. Er zijn inzamelpunten bij iedereen in de buurt om gebruikt frituurvet in te leveren. Dit kan zijn bij de supermarkt, gemeentewerven en milieustraten. Meestal staat er dan een gele container waarin dit gedeponeerd kan worden. Je kunt het gebruikte frituurvet terug doen in de originele verpakking of een andere plastic fles en met verpakking en al in deze container gooien. Het frituurvet wordt hergebruikt als bijvoorbeeld biobrandstof. Dit is beter dan weggooien in het riool en draagt bij voor aan beter milieu.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transvetten – schadelijke vettenTransvetten – schadelijke vettenTransvetten zijn schadelijke vetten. Heel veel mensen weten zo langzamerhand wel dat bepaalde vetten heel slecht voor ze…
Het gevaar van friturenGa gezond frituren of frituur niet! Ja, je kan ook zo min mogelijk ongezond frituren. Het is goed om te weten dat vetten…
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesCalorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesNatuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken…

Barbecuetoestellen: zo maken we de beste keuzeBarbecuetoestellen: zo maken we de beste keuzeBij de eerste lentedagen worden ieder jaar weer massaal de barbecuetoestellen bovengehaald, en komen de indringende barb…
Taarten en cupcakes decorerenHet decoreren van taarten is erg leuk en kan tot zeer creatieve en mooie creaties leiden. Maar hoe begint u nou met zoie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Userbit, Pixabay
  • www.friturenindehorica.nl
  • www.diamant.nl
  • www.remia.nl
  • www.voedingscentrum.nl
  • Cursusmateriaal voedingsdeskundige
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-10-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.