Verantwoord frituren in eigen keuken

De kwaliteit van het frituurvet
We worden ons steeds bewuster van onze gezondheid en de invloed van vet hierop omdat hier tegenwoordig uitgebreid aandacht aan besteed wordt. Frituren kan ook steeds verantwoorder omdat de samenstelling van het vet sterk is verbeterd. Het frituurvet is vloeibaar geworden en is rijk aan de goede vetten. Deze vetten bevatten onverzadigde vetzuren (plantaardige afkomst). Het frituurvet bevat ook een slechte vetten: de transvetten (afkomstig van dierlijk vet). Vloeibaar frituurvet is beter dan vast frituurvet. De “goede” onverzadigde vetzuren dragen bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte. De transvetten verhogen juist het cholesterolgehalte wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. In de horeca worden de regels omtrent het frituurvet steeds strenger zodat het gezonder is voor de consument. De norm voor het percentage transvetten daalt de komende jaren. Ook thuis kun je goed op de kwaliteit van de frituurhap letten. Let bij het kopen van frituurvet op het percentage transvetten. Het beste is als het percentage transvetten niet veel hoger is als 5%.Hoe omgaan met de frituurpan
Bij verantwoord frituren is naast de samenstelling van het vet ook de staat van het frituurvet belangrijk. Door verhitten worden de kleinste deeltjes van het frituurvet, de vetmoleculen, afgebroken waarbij koolstof-atomen vrijkomen. Dit is een vorm van verbranding en maakt het vet donkerder van kleur. Een temperatuur van 175 graden celcius is eigenlijk de enige goede temperatuur om te frituren. Als je op een lagere temperatuur frituurt, neemt het gefrituurde voedsel te veel vet op. Bij een te hoge temperatuur ontstaan er veel schadelijke stoffen in het frituurvet. Resten in het frituurvet zullen verbranden en deze stoffen zijn kankerverwekkend.Verder is het beter om de snacks niet te donker te bakken en ze niet meer dan 1 keer te frituren. Haal het ijs en de losse kruimels goed van de snacks af voordat je ze in de frituurpan doet. Kruimels vervuilen het vet sneller. Doe ook niet teveel snacks tegelijk in de pan omdat dit het vet teveel afkoelt.
Wanneer frituurvet vervangen?
Het vet dient vervangen te worden als onderstaande van toepassing is:- Het vet wordt donker van kleur
- Het vet begint sterk te ruiken
- De samenstelling van het vet wordt stroperig
- Het vet gaat walmen of schuimen
- De smaak van de snacks te vet is
Het is dan belangrijk om al het vet te vervangen. Vers vet bij het oude vet doen is niet goed omdat het oude vet het verse vet sneller vervuilt.