Barbecuetoestellen: zo maken we de beste keuze

Barbecuetoestellen: zo maken we de beste keuze Bij de eerste lentedagen worden ieder jaar weer massaal de barbecuetoestellen bovengehaald, en komen de indringende barbecuegeuren ons overal tegemoet. Er bestaat een uitgebreid gamma aan barbecuetoestellen en dat van het eenvoudigste standaardtoestel tot het meest gesofisticeerde. Dat maakt onze keuze er zeker niet gemakkelijker op. Hoe kiezen we nu het voor ons meest geschikte barbecuetoestel, en met welke tips houden we rekening om zo lang mogelijk van ons barbecuestel te genieten?

Meer mogelijkheden voor geslaagde barbecue

Bij het eerste lentezonnetje kiezen we massaal voor het buitenleven. Onze tuin wordt meer en meer het verlengstuk van onze woon- en leefruimte, en wat is nu gezelliger dan met het ganse gezin te eten midden het groen en de bloemen? Een barbecue vergroot zeker ons samenhorigheidsgevoel. Vraag daarbij is welk criteria we best in acht nemen bij de keuze van ons toekomstig barbecuetoestel. Kiezen we voor gas of houdskool als energiebron? Zijn duurdere en meer gesofisticeerde toestellen beter dan de meer prijselijke standaard barbecuestellen? Volgens ingewijden bieden de meer gesofisticeerde toestellen ons veel meer mogelijkheden, maar hebben we die wel altijd écht nodig om onze barbecue te doen slagen?

Gasbarbecue's zijn gebruiksvriendelijker

Bij de aankoop van een nieuw barbecuetoestel hebben we de keuze tussen gas of houtskool als energiebron. Welke voordelen bieden beide toestellen, en wat zijn de eventuele nadelen ervan? Wie kiest voor een gasbarbecue, kiest ongetwijfeld voor gebruiksgemak. Inderdaad, een gasbarbecue is stukken gebruiksvriendelijker dan zijn variant op houtskool. Eén draai aan de startkop is voldoende om onze barbecue definitief op gang te schieten, een tijdrovende voorbereiding komt hier immers niet aan te pas. Wie tijdens een barbecue niet veel geduld aan de dag kan leggen, en snel iets op zijn of haar bord wil, moet zeker een gasbarbecue kiezen.

Bartbecue op houtskool is goedkoper

Uiteraard speelt bij de aankoop van ons barbecuetoestel het prijskaartje een belangrijke rol. Een barbecuetoestel op houtskool is prijselijker is dan een op gas. Na enige tijd verdient deze laatste zijn meerprijs echter dubbel en dik terug. Voor een gasfles met een capaciteit van elf kilo propaan, betalen we gemiddeld zo'n achttien euro. Daar kunnen we maar liefst vijfentwintig barbecue's mee organsieren. Dat staat in schril contrast met een barbecuetoestel op houtskool. De prijs van houtskool variëert, afhankelijk van zijn kwaliteit, van gemiddeld tien tot twintig euro voor tien kilo houtskool. Deze hoeveelheid is goed voor amper... drie barbecuefeestjes. De rekening is hier dus al vlug gemaakt.

Keuze tussen verschillende bakmethode

Bij het barbecuen kunnen we op verschillende manieren tewerk gaan. De mogelijke manieren om ons vlees te bakken, variëren van de directe grillmethode over de indirecte tot het bakken op een plank, het allernieuwse snufje in barbecueland. Uiteraard hangt de keuze van ons barbecuetoestel ook af van de bakmethode die we uiteindelijk kiezen.

Directe grillmethode voor individuele porties

Tijdens het barbecuen kunnen we gebruik maken van de directe grillmethode, bij voorkeur op een rooster uit gietijzer. Deze indirecte grillmethode is in de allereerste plaats geschikt voor het van individuele porties vlees als biefstuk, ribstuk, hamburger en van allerlei soorten vis, brochettes en groenten.

Indirecte grillmethode voor grotere veiligheid

Bij de indirecte grillmethode moeten we veel meer geduld hebben, want veel trager. Deze tragere bakmethode is hoofdzakelijk geschikt voor het bakken van grotere stukken vis, vlees en gevolgelte. Hier wordt niet rechtstreeks boven de vlam gebakken, maar onder een gesloten deksel. Daardoor moet het vlees niet gedraaid of ingevet worden, waardoor deze grillemethode ons meteen ook veel meer veiligheid biedt.

Gasbarbecue met spit voor gelijkmatige verwarming

We kunnen ook kiezen voor een gasbarbecue, uitgerust met een draaispit. Draagt zo en toestel onze voorkeur weg, dan kiezen we er best een die aan de achterzijde over een braadruimte beschikt. Op deze manier komt de warmte van achter het vlees, en is deze warmte gelijkmatiger verdeelt. Dat vergroot ongetwijfeld de veiligheid van de feestvierders. Het vlees draait hier constant rond aan het draaispit, waardoor het voortdurend wordt bedruipt met zijn eigen sappen. Het resultaat van deze grillmethode is een erg mals stuk vlees, vis of gevogelte.

Nieuwste barbecue- snufje: zalm grillen op een plank

Het steeds populairder worden van het barbecuen, is er meteen ook de oorzaak van dat ook deze toestellen een evolutiie doormaken. Het laatste nieuwe snufje is het grillen van onze gerechten op bij voorkeur een plank van cederhout. Voor we onze barbecue op gang brengen, laten we deze cederhouten grillplank weken in water. Nadat deze deze plank goed hebben droog gemaakt, verwarmen we onze gasbarbecue op een hoge temperatuur. We vetten ondertussen onze cederplank langs beide kanten goed in met olie, en plaatsen deze boven de grill, ditmaal op een lage temperatuur. Deze recente grillmethode is uitstekend geschikt voor het bereiden van zalm.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je al…
Aankleding barbecueAankleding barbecueHet barbecueseizoen komt er weer aan en wat dan beter dan het in aan aankleding van de tuin of het fraai maken van de tu…
Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Gemakkelijk eten: Een barbecue organiseert u zo!Een barbecue is gezellig, en gemakkelijk. In de zomer kan dit lekker met een grote groep buiten en ook mensen die weinig…
Overal barbecuen met een draagbare BBQEen gezellige BBQ is de maaltijd bij uitstek op een warme zomerdag of zwoele avond. De barbecue wordt in de tuin gezet e…

Hygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentHygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentAls consument ga je er vanuit dat op het moment dat je een voedingsmiddel in de winkel koopt dat het voldoet aan de hygi…
Verantwoord frituren in eigen keukenVerantwoord frituren in eigen keukenGeen zin in koken en je wilt toch snel wat lekkers te eten op tafel. Lekkere patatjes als maaltijd of een portie bitterb…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.