Barbecuetoestellen: zo maken we de beste keuze
Bij de eerste lentedagen worden ieder jaar weer massaal de barbecuetoestellen bovengehaald, en komen de indringende barbecuegeuren ons overal tegemoet. Er bestaat een uitgebreid gamma aan barbecuetoestellen en dat van het eenvoudigste standaardtoestel tot het meest gesofisticeerde. Dat maakt onze keuze er zeker niet gemakkelijker op. Hoe kiezen we nu het voor ons meest geschikte barbecuetoestel, en met welke tips houden we rekening om zo lang mogelijk van ons barbecuestel te genieten?
Meer mogelijkheden voor geslaagde barbecue
Bij het eerste lentezonnetje kiezen we massaal voor het buitenleven. Onze tuin wordt meer en meer het verlengstuk van onze woon- en leefruimte, en wat is nu gezelliger dan met het ganse gezin te eten midden het groen en de bloemen? Een barbecue vergroot zeker ons samenhorigheidsgevoel. Vraag daarbij is welk criteria we best in acht nemen bij de keuze van ons toekomstig barbecuetoestel. Kiezen we voor gas of houdskool als energiebron? Zijn duurdere en meer gesofisticeerde toestellen beter dan de meer prijselijke standaard barbecuestellen? Volgens ingewijden bieden de meer gesofisticeerde toestellen ons veel meer mogelijkheden, maar hebben we die wel altijd écht nodig om onze barbecue te doen slagen?
Gasbarbecue's zijn gebruiksvriendelijker
Bij de aankoop van een nieuw barbecuetoestel hebben we de keuze tussen gas of houtskool als energiebron. Welke voordelen bieden beide toestellen, en wat zijn de eventuele nadelen ervan? Wie kiest voor een gasbarbecue, kiest ongetwijfeld voor gebruiksgemak. Inderdaad, een gasbarbecue is stukken gebruiksvriendelijker dan zijn variant op houtskool. Eén draai aan de startkop is voldoende om onze barbecue definitief op gang te schieten, een tijdrovende voorbereiding komt hier immers niet aan te pas. Wie tijdens een barbecue niet veel geduld aan de dag kan leggen, en snel iets op zijn of haar bord wil, moet zeker een gasbarbecue kiezen.
Bartbecue op houtskool is goedkoper
Uiteraard speelt bij de aankoop van ons barbecuetoestel het prijskaartje een belangrijke rol. Een barbecuetoestel op houtskool is prijselijker is dan een op gas. Na enige tijd verdient deze laatste zijn meerprijs echter dubbel en dik terug. Voor een gasfles met een capaciteit van elf kilo propaan, betalen we gemiddeld zo'n achttien euro. Daar kunnen we maar liefst vijfentwintig barbecue's mee organsieren. Dat staat in schril contrast met een barbecuetoestel op houtskool. De prijs van houtskool variëert, afhankelijk van zijn kwaliteit, van gemiddeld tien tot twintig euro voor tien kilo houtskool. Deze hoeveelheid is goed voor amper... drie barbecuefeestjes. De rekening is hier dus al vlug gemaakt.
Keuze tussen verschillende bakmethode
Bij het barbecuen kunnen we op verschillende manieren tewerk gaan. De mogelijke manieren om ons vlees te bakken, variëren van de directe grillmethode over de indirecte tot het bakken op een plank, het allernieuwse snufje in barbecueland. Uiteraard hangt de keuze van ons barbecuetoestel ook af van de bakmethode die we uiteindelijk kiezen.
Directe grillmethode voor individuele porties
Tijdens het barbecuen kunnen we gebruik maken van de directe grillmethode, bij voorkeur op een rooster uit gietijzer. Deze indirecte grillmethode is in de allereerste plaats geschikt voor het van individuele porties vlees als biefstuk, ribstuk, hamburger en van allerlei soorten vis, brochettes en groenten.
Indirecte grillmethode voor grotere veiligheid
Bij de indirecte grillmethode moeten we veel meer geduld hebben, want veel trager. Deze tragere bakmethode is hoofdzakelijk geschikt voor het bakken van grotere stukken vis, vlees en gevolgelte. Hier wordt niet rechtstreeks boven de vlam gebakken, maar onder een gesloten deksel. Daardoor moet het vlees niet gedraaid of ingevet worden, waardoor deze grillemethode ons meteen ook veel meer veiligheid biedt.
Gasbarbecue met spit voor gelijkmatige verwarming
We kunnen ook kiezen voor een gasbarbecue, uitgerust met een draaispit. Draagt zo en toestel onze voorkeur weg, dan kiezen we er best een die aan de achterzijde over een braadruimte beschikt. Op deze manier komt de warmte van achter het vlees, en is deze warmte gelijkmatiger verdeelt. Dat vergroot ongetwijfeld de veiligheid van de feestvierders. Het vlees draait hier constant rond aan het draaispit, waardoor het voortdurend wordt bedruipt met zijn eigen sappen. Het resultaat van deze grillmethode is een erg mals stuk vlees, vis of gevogelte.
Nieuwste barbecue- snufje: zalm grillen op een plank
Het steeds populairder worden van het barbecuen, is er meteen ook de oorzaak van dat ook deze toestellen een evolutiie doormaken. Het laatste nieuwe snufje is het grillen van onze gerechten op bij voorkeur een plank van cederhout. Voor we onze barbecue op gang brengen, laten we deze cederhouten grillplank weken in water. Nadat deze deze plank goed hebben droog gemaakt, verwarmen we onze gasbarbecue op een hoge temperatuur. We vetten ondertussen onze cederplank langs beide kanten goed in met olie, en plaatsen deze boven de grill, ditmaal op een lage temperatuur. Deze recente grillmethode is uitstekend geschikt voor het bereiden van zalm.