Sous Vide koken, de vacuümtechniek

Sous Vide koken houdt in dat je met behulp van een vacuümtechniek kookt. Door Sous Vide koken blijven producten langer houdbaar en blijft de fijne smaak goed behouden. Ook kun je heel efficiënt koken met de Sous Vide techniek. Doordat je meerdere producten tegelijk in heet water kunt bereiden leidt dit tot een goede spreiding van de energie die koken kost. Zo wordt het veel eenvoudiger een groot aantal couverts voor te bereiden.

Wat is Sous Vide koken

Het Sous Vide koken is ontwikkeld door de Amerikaanse chef kok George Pralus. Al in 1974 begon hij met het experimenteren van de bereiding van voedsel met de Sous Vide techniek. Ook de Belgische chef kok Felix Alen heeft het concept van vacuümkoken doorontwikkeld.

Met het Sous Vide koken hoeven producten niet van te voren worden ontdooid, maar kunnen gelijk worden verwerkt. Hierdoor kun je als chef vele malen sneller werken dan bij het traditionele koken. Aan de smaak van de producten doet deze kooktechniek niets af. Alle fijne smaken blijven keurig behouden.

De techniek van het vacuüm koken heeft zich in de laatste decennia doorontwikkeld tot een zeer professionele manier van bereiden van voedsel waarbij een zeer hoge kwaliteit is geborgd.

Methoden om voedsel te bewaren

Er zijn vele manieren om eten te bewerken om een langere houdbaarheid te krijgen. Dit begon ooit met pekelen en roken van voedsel. Deze methoden worden overigens nog altijd toegepast, vooral bij vis. Heden ten dage is de vacuümtechniek doorgedrongen tot de professionele keuken. Hiervoor zijn speciale apparaten op de markt gebracht waarmee je voedsel kunt vacumeren, maar ook bereiden. Dit zijn de zogenaamde Sous Vide apparaten.

Andere technieken om voedsel langer houdbaar te maken zijn:
 • drogen
 • pasteuriseren
 • steriliseren
 • invriezen

Vacuümapparaten

Er zijn verschillende apparaten te koop waarmee je voedsel kunt vacumeren. De prijzen van die apparaten variëren van enkele tientjes tot enkele honderden/duizenden euro’s. Het verschil tussen de goedkoopste en het duurste apparaat zit vooral in de extra opties. Zo kun je bijvoorbeeld bij een duurder vacumeerapparaat kiezen voor droog of vochtig vacumeren. Ook zijn de duurdere apparaten groter en kun je er producten in leggen.

Bekende merken vacumeerapparaten zijn:
 • Foodsaver
 • Krups
 • Sammic

Sous Vide apparaten

Met een Sous Vide apparaat kun je gevacumeerd voedsel bereiden. Er bestaan verschillende modellen om Sous Vide koken mee toe te passen. De meeste apparaten hebben een temperatuurstabiliteit van enkele honderdste graden. Ook kun je ze kopen in verschillende groottes. Gangbare maten bij bijvoorbeeld het merk FusionChef zijn:
 • S = 19 liter
 • M = 27 liter
 • L = 44 liter
 • XL = 58 liter

Verder zit er op de meeste apparaten een low-level water alarm voor wanneer het waterniveau te laag wordt in de bak. Ook kun je de timer gebruiken om de thermostaat te bedienen en een bepaalde kooktijd in te stellen.

Bekende merken Sous Vide apparaten zijn:
 • Chef Touch
 • Sous Vide Supreme
 • Wenko

Sous Vide Magic (SVM)

Met dit apparaatje kun je bijvoorbeeld een rijstkoker ombouwen tot een Sous Vide apparaat. De Sous Vide Magic regelt de temperatuur in het waterbad. De aansluiting loopt als volgt:
 • stop de temperatuurvoeler in het waterbad
 • plug de voeler in de SVM
 • steek het netsnoer van bv een rijstkoker in de SVM
 • steek het netsnoer van de SVM in een stopcontact

Door op de SVM de juiste temperatuur in te stellen kun je nu Sous Vide koken. De SVM is te koop vanaf circa 50 euro. Als je een beetje handig bent dan kun je de SVM vrij snel in elkaar bouwen met een extern waterbad.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sous Vide koken, de kooktabel met kooktijdenBij Sous vide koken komt de temperatuur en de kooktijd heel precies. Voor de ideale smaak en textuur van de eindproducte…
De vacuümzak: geld besparen, langer bewaren, lekkerder etenDe vacuümzak: geld besparen, langer bewaren, lekkerder etenProfessionals koken 'sous vide'. Dankzij vacuüm techniek is die methode om extra lekker en voedzaam te koken nu ook voor…
Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Bij een chef-kok denken mensen al snel aan een bekende namen zoals Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Herman den Blijker, Serg…
Agadir in Marokko: meest bezochte badplaatsAgadir in Marokko: meest bezochte badplaatsAgadir in Marokko ligt aan de Atlantische Oceaan. Het wordt beschouwd als de grootste badplaats van Marokko. Door een aa…

Keukentips en weetjesKeukentips en weetjesIedere dag brengen we wel wat tijd door in de keuken. Soep, vlees, groenten, desserts, telkens opnieuw moeten we iets ve…
Etensresten actief hergebruikenEtensresten actief hergebruikenHet gebeurt maar al te vaak dat er na het nuttigen van de maaltijd resten zijn. Deze etensresten worden jammer genoeg ve…
Bronnen en referenties
 • www.groba.eu www.kookwinkel.nl www.wikipedia.com
Reactie

Rick Hoflan, 10-07-2011
Graag zou ik informatie ontvangen over de in jullie artikel genoemde SVM temperatuur regelaar om rijstkoker of extern waterbad om te bouwen tot sous vide koker. Misschien een dealer of een website? Reactie infoteur, 10-07-2011
Kijk eens op http://freshmealssolutions.com

Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.