Keukentips en weetjes
Iedere dag brengen we wel wat tijd door in de keuken. Soep, vlees, groenten, desserts, telkens opnieuw moeten we iets verzinnen dat lekker en gezond is. Maar wat zit er in wat? Welke vitaminen zitten er in welke voedingsmiddelen? En als we dan aan het koken slaan en het mislukt, hoe kunnen we dan redden wat er te redden valt? Enkele antwoorden op veelgestelde vragen.
Bakken van taart en koekjes
U bakt al eens graag een koekje of een cake, maar het loopt altijd wel ergens mis. Hier enkele tips om uw "misbaksel" toch nog te redden van de vuilbak of om het volgende keer beter te doen.
- De cake is opengebarsten: de bakvorm was te vol. Het deeg kon niet meer uitzetten en dus zocht het een uitweg naar boven en barstte hij open. Volgende keer minder deeg in de vorm doen of een grotere vorm gebruiken.
- De cake is vanboven al gaar, maar vanbinnen niet: dit kan vermeden worden door aluminiumfolie op de cake te leggen. Is de bovenkant toch al aan het verbranden, zet dan de oventemperatuur lager. De cake zal zachtjes verder bakken.
Eieren
Hoe kan ik zien of mijn eieren vers zijn?
Leg een ei in water. Is het ei vers, dan blijft het op de bodem liggen. Komt het bovendrijven, dan is het een oud ei.
Wat zijn de eigenschappen van een ei?
Een ei bevat veel eiwitten, iodium, vitamine A, B9 (foliumzuur), B12, D en E. Ze bevatten ook ijzer en zink. Rijk aan cholesterol, arm aan lipiden. Met de eiwitten dragen ze bij tot de groei en tot het herstel van het weefsel. Iodium zorgt voor de goede werking van de schildklier. Ondanks hun hoog cholesterolgehalte zijn eieren toch niet slecht voor het hart. Ze zijn erg goed voor de ogen en zouden beschermen tegen zekere vormen van blindheid. Eieren kunnen drager zijn van salmonella. Hardgekookte eieren bewaart u best niet langer dan 3 dagen.
Hoe bak ik mijn eitjes?
De gaartijd van de eitjes hangt af van de grootte van het ei en van de hardheid van het water. Gemiddeld moet men 3 minuten rekenen voor een zachtgekookt ei. Zijn ze extra groot reken dan 4 minuten. Neem ook extra verse eieren om zachtgekookte eieren te maken. Reken 8 minuten voor een hardgekookt ei. Let er op van ze niet te lang te laten koken, anders worden ze taai en zijn ze moeilijk te schillen.
Vlees
Welke vitamines zitten er in welk vlees?
- Kalfsvlees: rijk aan eiwitten, vitaminen B3 en B12, zink
- Rood vlees: zoals zijn rode kleur het al aangeeft, is rood vlees erg rijk aan ijzer. Ijzer is essentieel voor het vervoeren van zuurstof, alsook voor het goed functioneren van de hersenen en van het immuunsysteem. Een gebrek aan ijzer kan zich manifesteren door een extreme vermoeidheid.
- Lamsvlees: sommige delen van het lam zijn erg vet, terwijl andere dat minder zijn. Koteletten zijn vet, schouder en lamsbout zijn magerder. Zij bevatten 30 à 40 % minder lipiden dan koteletten.
Vis
- Zalm: goede bron van eiwitten. Bevat veel vitamine D en omega 3.
Groenten
- Aubergines: de aubergine is één van de weinige groenten die niet rauw kunnen gegeten worden. De aubergine bevat zeer weinig calorieën, slechts 18 calorieën per 100 gram. Om te voorkomen dat de aubergine alle olie opslorpt, kan men de aubergine eerst bestrooien met zout en laten uitlekken. U kan de aubergine ook stomen of ze in de oven klaarmaken.
- Asperges: bevatten heel veel antioxidanten, heel goed tegen aandoeningen aan hart en bloedvaten en tegen bepaalde soorten kanker. Zij bevatten veel vitaminen B9 (foliumzuur), alsook vitamine K en ijzer.
- Bonen: rijk aan plantaardige eiwitten, dus erg voedzaam in het menu van vegetariërs. Zij bevatten vitaminen uit de B-groep en ijzer.
- Scheuten: helpen om het cholesterolgehalte te regelen. Moeten zo vers mogelijk gebruikt worden. Bevatten vitamines B, C en K en heel veel mineralen, zoals magnesium, calcium, ijzer en fosfor. De vele antioxidanten beschermen tegen kanker, veroudering en bloed-en vaatziekten. Scheuten bevatten meer eiwitten dan vlees.
- Spliterwten: goed voor mensen met diabetes. Rijk aan vezels. Werkt cholesterolverlagend.
- Pompoen: zeer weinig calorieën door het hoge watergehalte. Bevatten veel vezels en beta-caroteen. Hoe langer de pompoen bewaard wordt, hoe hoger het beta-caroteengehalte.
- Courgette: Rijk aan vezels, waterafdrijvend, tegen verstopping. Bevatten veel vitaminen B9 (foliumzuur). Al deze eigenschappen maakt het de perfecte groente voor zwangere vrouwen.
- Peterselie: rijk aan vitamine C, die vooral behouden blijft bij verse peterselie die niet mee bereid wordt.
Fruit
- Kersen: zitten boordevol antioxidanten, vooral de zuurste varianten. Antioxidanten zijn perfect voor het voorkomen van bloed- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, artritis, diabetes, jicht, reuma en ze gaan de veroudering van de cellen tegen. Ze bevatten eveneens vitamine C en vezels. De zure varianten bevatten veel melatonine, een hormoon dat de slaap opwekt. Een ander antioxidant werkt in op ontstekingen. Koop goed rijpe kersen, want eens ze geplukt zijn, rijpen ze niet verder. Bewaar kersen in een plastiek doosje in de frigo, maar haal ze er uit 30 minuten voor gebruik.
- Limoen: rijk aan vitamines, meer bepaald vitaminen C. Bevatten ook veel vezels in het vruchtvlees. Antioxidant.
- Papaya: kan groen gegeten worden als groente in een slaatje of klaargemaakt als een pompoen. Rijp kan ze gegeten worden als een meloen, als dessert of in een voorgerecht. De pitten worden er meestal uitgehaald, maar ze kunnen opgegeten worden. Ze bevatten een stof die het organisme helpt om eiwitten te verteren. Papaya bevat veel vitamine C, vezels en beta-caroteen. Om ten volle van de antioxidanten te genieten, eet u de papaya best zo rijp mogelijk. De antioxidanten van de papaya zijn uitstekend voor de ogen, de longen en de vertering. Papaya bevat een stof, net als bananen en avocado's, die hetzelfde effect heeft als mensen die allergisch zijn voor latex. Heeft u dus een latex-allergie, dan kan u best deze voedingsmiddelen achterwege laten. Papaya's bewaart u best op kamertemperatuur tot ze rijp zijn en daarna in de frigo.
Slaatjes
- Voegt u warme ingrediënten toe aan een koude sla, zoals bijvoorbeeld gebakken kippenblokjes, voeg deze dan toe op het laatste moment zodanig dat de rest van de sla niet lauw wordt.
Smakelijk!