High tea: hartige lekkernijen om zelf te maken

De high tea is inmiddels niet meer weg te denken in Nederland. Zowel in restaurants als thuis wordt regelmatig een 'tea' georganiseerd. Hieronder vindt u een aantal hartige gerechten die u eenvoudig zelf kunt maken. Sluit het gebeuren af met een glaasje champagne of prosecco en de middag kan niet meer stuk.

Luxe miniquiches met tomaat en pijnboompitjes (12 stuks)

Om de high tea echt een feestelijk tintje te geven is het leuk om wat miniquiches zelf te bakken. Dit is niet alleen snel gebeurd, ze smaken heerlijk en zien er ook nog eens leuk uit op de goedgevulde high tea tafel.

Ingrediënten

  • 8 plakjes hartige-taartdeeg (bv Koopmans)
  • 3 eieren
  • beschuit
  • 150 ml room
  • 200 gr magere spekjes
  • 2 tomaten (in blokjes)
  • 1 prei (fijngesneden)
  • 1 paprika (in kleine partjes)
  • pijnboompitjes
  • peper, zout
  • italiaanse kruiden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes hartige-taartdeeg op een met bloem bestoven werkblad. Strek ze met de deegroller iets uit zodat het deeg iets dunner wordt. Bestrijk 12 kleine bakjes voor miniquiches ondertussen met boter. Bekleed de bakjes hierna met het deeg. Prik in de onderkant wat gaatjes en doe er wat verkruimeld beschuit op (dit neemt het vocht op).

Bak de spekjes in wat olijfolie in een wokpan. Doe hierna de tomaten in blokjes gesneden erbij. Hierna de kleingesneden prei en paprika meeroerbakken. Klop ondertussen de room op met de tomaten en doe hier peper en zout naar smaak door. Laat het geheel uitlekken in een vergiet zodat er zo min mogelijk vocht in de quiches komt voordat ze de oven ingaan. Doe de pijnboompitjes er op het laatst door. Giet het mengsel in de bakjes en leg er wat plakjes tomaat bovenop. Bak het geheel in ongeveer 25 minuten gaar in de oven. Hou de quiches goed in de gaten. Als ze uit de oven komen garneren met italiaanse kruiden. Daarna laten afkoelen en smullen maar.

Hartige scones met kaas en spekjes (12 stuks)

Het serveren van scones is een 'must' bij de high tea. Bij scones denken mensen vooral aan zoete scones met jam en clotted cream. Maar hartige scones zijn ook gemakkelijk zelf te bereiden. Met wat spekjes en geitenkaas is dit een heerlijke lekkernij om te serveren bij de high tea.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem (of volkorenbloem)
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 100 gr boter
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 300 ml karnemelk
  • 150 gr uitgebakken spekjes
  • 100 gr geraspte hollandse geitenkaas
  • 4 el fijngesneden peterselie of bieslook
  • 2 losgeklopte eieren
  • zure room (om te serveren)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Kneed alle ingrediënten (op de zure room en het ei na) snel door elkaar totdat een stevige massa ontstaat. Steek er met een ring zes scones uit. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en bak ze in 20 minuten gaar. De scones moeten dan goudbruin zijn. Serveer de scones met de zure room.

Sandwiches: onmisbaar bij de high tea

Sandwiches zijn niet weg te denken bij de high tea. Deze zijn makkelijk zelf te maken. Koop een wit en een bruin casinobrood, beleg een snee brood met hartig beleg en doe er een andere snee brood op. Daarna in vieren snijden en serveren maar. Enkele ideeën voor hartige sandwiches:
  • roomkaas, zalm en avocado
  • carpaccio (dungesneden vlees, pesto en pijnboompitjes)
  • zalmcarpaccio (dungesneden zalm, citroensap en kappertjes)
  • monchoe met stukjes ham
  • paté
  • eiersalade
  • rundvleessalade
  • zalmsalade
  • krabsalade
  • tonijnsalade
  • kruidenkaas (bv. boursin)
  • kaas met komkommer en tomaat

Hartig hapje voor de kinderen

Als er kinderen bij de high tea zijn is het natuurlijk leuk ook speciaal iets voor hen te maken. Kinderen zijn dol op knakworstjes dus kan een knakworstjespakketje niet uitblijven. Om 12 pakketjes te maken heeft u 3 plakjes bladerdeeg en 12 miniknakworstjes nodig. Snij een plak bladerdeeg in vieren. Leg er een miniknakworstje in (evt. in tweeen gedeeld). Vouw de vier punten bladerdeeg naar elkaar toe. Een kwartiertje in een voorverwarmde oven (180 gr C.) en klaar zijn de knakworstjeshapjes. Snel gemaakt en de kinderen smullen ervan!
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterse high tea: zelf organiseren en makenWat is er heerlijker dan 's-middags bij de open haard een kop warme thee te drinken terwijl het buiten koud en guur is.…
Zelf scones maken, lekker bij de high teaZelf scones maken, lekker bij de high teaScones zijn onlosmakelijk verbonden met de high tea. Ze worden dan ook bij elke high-teatafel geserveerd. Scones zijn te…
Zelf quiche maken: het is heel simpel!Zelf quiche maken: het is heel simpel!Een quiche of hartige taart is erg populair. In kleine stukjes gesneden, als bijvoorbeeld een hapje op een feestje, als…

Wat zit er in een kroket?Wat zit er in een kroket?Een typisch Hollandse snack is de kroket; een handzame vleessnack met een goudbruin korstje. Hoewel er jaarlijks meer fr…
In boter gevangen smaak: infusieInfusie is niets meer en niets minder dan een kooktechniek om op een slimme manier extra veel smaak te geven aan een ger…
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 23-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.