High tea: hartige lekkernijen om zelf te maken
De high tea is inmiddels niet meer weg te denken in Nederland. Zowel in restaurants als thuis wordt regelmatig een 'tea' georganiseerd. Hieronder vindt u een aantal hartige gerechten die u eenvoudig zelf kunt maken. Sluit het gebeuren af met een glaasje champagne of prosecco en de middag kan niet meer stuk.
Luxe miniquiches met tomaat en pijnboompitjes (12 stuks)
Om de high tea echt een feestelijk tintje te geven is het leuk om wat miniquiches zelf te bakken. Dit is niet alleen snel gebeurd, ze smaken heerlijk en zien er ook nog eens leuk uit op de goedgevulde high tea tafel.
Ingrediënten
- 8 plakjes hartige-taartdeeg (bv Koopmans)
- 3 eieren
- beschuit
- 150 ml room
- 200 gr magere spekjes
- 2 tomaten (in blokjes)
- 1 prei (fijngesneden)
- 1 paprika (in kleine partjes)
- pijnboompitjes
- peper, zout
- italiaanse kruiden
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes hartige-taartdeeg op een met bloem bestoven werkblad. Strek ze met de deegroller iets uit zodat het deeg iets dunner wordt. Bestrijk 12 kleine bakjes voor miniquiches ondertussen met boter. Bekleed de bakjes hierna met het deeg. Prik in de onderkant wat gaatjes en doe er wat verkruimeld beschuit op (dit neemt het vocht op).
Bak de spekjes in wat olijfolie in een wokpan. Doe hierna de tomaten in blokjes gesneden erbij. Hierna de kleingesneden prei en paprika meeroerbakken. Klop ondertussen de room op met de tomaten en doe hier peper en zout naar smaak door. Laat het geheel uitlekken in een vergiet zodat er zo min mogelijk vocht in de quiches komt voordat ze de oven ingaan. Doe de pijnboompitjes er op het laatst door. Giet het mengsel in de bakjes en leg er wat plakjes tomaat bovenop. Bak het geheel in ongeveer 25 minuten gaar in de oven. Hou de quiches goed in de gaten. Als ze uit de oven komen garneren met italiaanse kruiden. Daarna laten afkoelen en smullen maar.
Hartige scones met kaas en spekjes (12 stuks)
Het serveren van scones is een 'must' bij de high tea. Bij scones denken mensen vooral aan zoete scones met jam en clotted cream. Maar hartige scones zijn ook gemakkelijk zelf te bereiden. Met wat spekjes en geitenkaas is dit een heerlijke lekkernij om te serveren bij de high tea.
Ingrediënten
- 500 gram bloem (of volkorenbloem)
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 100 gr boter
- 2 el witte basterdsuiker
- 300 ml karnemelk
- 150 gr uitgebakken spekjes
- 100 gr geraspte hollandse geitenkaas
- 4 el fijngesneden peterselie of bieslook
- 2 losgeklopte eieren
- zure room (om te serveren)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Kneed alle ingrediënten (op de zure room en het ei na) snel door elkaar totdat een stevige massa ontstaat. Steek er met een ring zes scones uit. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en bak ze in 20 minuten gaar. De scones moeten dan goudbruin zijn. Serveer de scones met de zure room.
Sandwiches: onmisbaar bij de high tea
Sandwiches zijn niet weg te denken bij de high tea. Deze zijn makkelijk zelf te maken. Koop een wit en een bruin casinobrood, beleg een snee brood met hartig beleg en doe er een andere snee brood op. Daarna in vieren snijden en serveren maar. Enkele ideeën voor hartige sandwiches:
- roomkaas, zalm en avocado
- carpaccio (dungesneden vlees, pesto en pijnboompitjes)
- zalmcarpaccio (dungesneden zalm, citroensap en kappertjes)
- monchoe met stukjes ham
- paté
- eiersalade
- rundvleessalade
- zalmsalade
- krabsalade
- tonijnsalade
- kruidenkaas (bv. boursin)
- kaas met komkommer en tomaat
Hartig hapje voor de kinderen
Als er kinderen bij de high tea zijn is het natuurlijk leuk ook speciaal iets voor hen te maken. Kinderen zijn dol op knakworstjes dus kan een knakworstjespakketje niet uitblijven. Om 12 pakketjes te maken heeft u 3 plakjes bladerdeeg en 12 miniknakworstjes nodig. Snij een plak bladerdeeg in vieren. Leg er een miniknakworstje in (evt. in tweeen gedeeld). Vouw de vier punten bladerdeeg naar elkaar toe. Een kwartiertje in een voorverwarmde oven (180 gr C.) en klaar zijn de knakworstjeshapjes. Snel gemaakt en de kinderen smullen ervan!