High tea: zoete lekkernijen om zelf te maken

Een luxe high tea bestaat uit een tafel vol hartige en zoete lekkernijen. De zoete hapjes zijn eenvoudig zelf te maken. Denk hierbij aan scones en brownies. Ook mini-appelflapjes zijn heerlijk bij de 'tea'. Op al deze recepten zijn veel varianten denkbaar. Zo hebt u snel een goedgevulde 'zoete' tafel. En alles nog zelfgemaakt ook!

Mini-flapjes

Mini-appelflappen

Appelflappen zijn in een handomdraai gemaakt. Bij een high-tea is het leuk om miniflapjes te maken. Koop een pakje met 10 vellen roomboterbladerdeeg. Snijd de plakjes diagonaal doormidden. Schil drie grote appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appel in kleine blokjes. Besprenkel deze met wat citroensap en doe er wat kaneelpoeder door. Doe er drie afgestreken eetlepels suiker door en wat honing. Vul de bladerdeegplakjes met het mengsel en vouw de punten op elkaar. Een kwartiertje op bakpapier in een voorverwarmde oven op 180 graden en klaar zijn de miniflapjes. Als de appelflappen warm uit de oven komen kunt u ze bestrijken met wat abrikozenjam. Dit smaakt heerlijk en de flapjes zien er extra lekker uit.

Mini-perenflappen

Een variant op de appelflapjes zijn de miniperenflapjes. Ook deze kunt u maken met roomboterbladerdeeg. Snijd de tien plakjes diagonaal doormidden. Schil vier grote handperen en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren in kleine vierkante blokjes. Beetje citroensap erover en vier eetlepels vloeibare honing. Vul de bladerdeegplakjes met het mengsel. Een kwartiertje op bakpapier in de voorverwarmde oven (180 graden) en u hebt 20 miniperenflapjes. Bestrijk deze met abrikozenjam (ook suikervrij of met fructose te verkrijgen). Ideaal voor mensen met een suikerarm dieet maar ook heerlijk voor de zoetekauw.

Brownies in verschillende varianten

Brownies naturel

In bijna elke supermarkt zijn kant en klaar pakken voor brownies te koop. U hoeft aan de mix alleen maar water toe te voegen. Het geheel vijf minuten mixen en het kan in de oven. Brownies zijn dus echt in 10 minuten te maken! De meeste mensen bakken brownies in een vierkant bakblik en snijden ze in kleine rechthoekjes. Ze zijn natuurlijk ook in een ronde taartvorm te bakken, zo snijd je makkelijk taartpunten van brownies. Het is leuk en lekker om met de brownies te varieren. Hieronder een aantal tips

Brownies met caramelfudge

Maak brownies op de hierboven beschreven wijze. Snij ze doormidden als ze uit de oven komen en afgekoeld zijn. Bestrijk de helften met caramelfudge (flesjes verkrijgbaar bij de delicatessenwinkel of bij de chocolaterie) en doe de helften op elkaar. Het resultaat is een heerlijk caramelbrownie.

Brownies met chocoladeglazuur

Maak brownies op de hierboven beschreven wijze. Als de brownies in de oven staan kunt u ondertussen chocolade op de wijze 'au bain marie' smelten. Doe hierhoor een bakje met een verbrokkelde chocoladereep in een pannetje kokend water en laat de chocolade smelten. Giet dit mengsel over de brownies als ze net uit de oven komen. Ook heerlijk met witte chocolade!

Brownies met cream en jam

Ook hiervoor maakt u brownies op de hierboven beschreven wijze. Snijd de brownies doormidden. Besmeer de helften dan met een laagje roomkaas naturel of clotted cream. Een klein laagje jam erover heen en u heeft een smaakvol minigebakje.

Scones met jam en clotted cream

Scones: naturel of met appel en rozijnen

Scones mogen niet ontbreken bij een high tea. Bijna iedereen lust scones en het staat nog gezellig ook. Er zijn allerlei recepten te vinden op het internet, bijvoorbeeld op www.smulweb.nl. Ook zijn er kant- en klaarpakketten bij de supermarkt te koop. U kunt met de naturel scones varieren door er stukjes appel en/of rozijnen aan toe te voegen. Scones worden meestal gemaakt met behulp van bloem of zelfrijzend bakmeel. Wilt u biologische scones, bereid ze dan met tarwemeel. Deze zijn iets zwaarder, maak hiervan wat kleinere bolletjes. Zorg wel dat u een mixer met deegkneders in huis hebt! Scones zijn enkele dagen te bewaren in een luchtdichte pot.

Clotted cream

Scones smaken heerlijk in combinatie met clotted cream. Flesjes zijn kant en klaar verkrijgbaar bij de kaasboer of delicatessenwinkel. Het is net zo makkelijk zelf te maken. Mix hiervoor 250 gram mascarpone vijf minuten met 250 ml ongeklopte slagroom en klaar is de verse clotted cream. In een flesje is deze enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Om het geheel af te maken worden de scones geserveerd met jam. Het lekkerste is een 'rode' jam zoals aardbeien- of viervruchtenjam. Maar ook frambozen-, cranberry- of granaatappeljam smaakt heerlijk bij de scones.

Muffins voor volwassenen en kinderen

Varieer met muffins

Ook voor muffins zijn kant- en klaarpakketten te koop. Wilt u ze zelf maken dan kunt u de recepten in kookboeken of op het internet vinden. Op muffins zijn allerlei variaties denkbaar. Zo zijn muffins heerlijk met stukjes peer, appel en/of rozijnen. Voor chocolademuffins volstaat het om enkele theelepels cacoupoeder door de mix te doen. Een heerlijke variant is de muffin met jam en cream. Snijd de afgekoelde muffins doormidden, bestrijk ze met wat clotted cream, een laagje jam erover, de twee helften op elkaar en u hebt een echt feestelijk gebakje.

Muffins voor kinderen

Als er kinderen bij de high tea zijn is het leuk om naast de naturelmuffins een slagroomspuit en wat snoepjes neer te leggen zodat de kinderen zelf hun taartje kunnen maken. Met een mini-parapluutje erop is het een waar feest!
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf scones maken, lekker bij de high teaZelf scones maken, lekker bij de high teaScones zijn onlosmakelijk verbonden met de high tea. Ze worden dan ook bij elke high-teatafel geserveerd. Scones zijn te…
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…
Winterse high tea: zelf organiseren en makenWat is er heerlijker dan 's-middags bij de open haard een kop warme thee te drinken terwijl het buiten koud en guur is.…

Waterkefir: geschenk van de profeet MohammedWaterkefir: geschenk van de profeet MohammedWaterkefir is een drank die veel door moslims gedronken wordt. Dat is wel een beetje vreemd, omdat het heel licht alcoho…
Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!U kent het wel. U krijgt visite en nu wilt u graag een lekkere taart bereiden. Nou maakt u graag taarten met chocola, ma…
Bronnen en referenties
  • www.smulweb.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 22-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.