Voeding met weinig tot geen koolhydraten

Voeding met weinig tot geen koolhydraten Als je voor jezelf of in overleg besloten hebt de koolhydraten te beperken, dan is het in het begin nogal eens zoeken naar afwisseling. De kans dat je in meer van hetzelfde beland is groot, immers koolhydraten zijn zo ingeburgerd bij ons, dat we het haast niet meer uit ons voedingsbeeld kunnen verwijderen. Toch krijgen we met de andere voeding eigenlijk al genoeg koolhydraten binnen. Een aantal mogelijkheden, waarop verder gevarieerd kan worden.

Ontbijt

Het ontbijt met zuivel en fruit beginnen is meer dan prima. Denk hierbij aan magere yoghurt of kwark. Voeg er wat vers fruit als wat aardbeien, wat stukjes grapefruit en wat bessen of een kiwi aan toe. Mix het met wat gebroken lijnzaad –wat weer goed voor de darmen is – en je hebt een volwaardig ontbijt wat goed vult.

Natuurlijk is een volwaardig fruitontbijt ook prima. Maar voeg er dan wat meer vezelrijke stukken fruit als peer en appel aan toe. Beperk fruit als banaan wel tot een minimum, maar combineer rustig met wat meer exotische fruit als lychees, ananas of passievrucht. Erg lekker en kan de smaak net iets anders maken. Een fruitontbijt kan je ook deels pureren tot een drankje. Maar wat vaste stukken fruit er aan toevoegen geeft je net dat beetje meer voor de ochtend.

De ochtend kan je ook beginnen met een tweetal hardgekookte eitjes eventueel in combinatie met wat fruit. Maar de eitjes kunnen ook in de pan als omelet met wat mager spek en wat dunne plakjes tomaat.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Lunch

De lunch in de vorm van een frisse salade is meer dan goed en erg gezond. Maak een salade aan van verschillende soorten sla, doe er een scheutje olijfolie in en mix het verder met wat schijfjes trostomaat, wat kappertjes en wat walnoten. Verwarm een plak geitenkaas en leg deze als laatste op de sla. Heerlijk, goed vullend en erg gezond.
Ben je geen liefhebber van geitenkaas, maar wel cottage cheese, mix dit dan door de salade. Ook erg lekker, fris en gezond.

De zelfgemaakte soep is natuurlijk ook prima. Maak zelf kippen/groentensoep door bijvoorbeeld een hele kip (of kipfilet) in een pan kokend water te leggen en laat dit ruim 20 minuten trekken. Haal de bouten er uit en laat de stukjes kip in de soep. Doe er wat verse soepgroenten, of een eigen mengsel, bij en laat dit enkele minuten staan. Geen vermicelli, maar heerlijke verse kippen groenensoep die lekker vult en gezond is.

Enkele roereieren lekker aangemaakt met verse groenten kan natuurlijk ook. Pak een hapjespan en doe er wat vloeibare boter in. Zorg dat je naast je eieren ook je verse groenten klaar hebt. Denk hierbij aan een kleingesneden paprika, wat fijngesneden uitjes en wil je het wat pittiger een pepertje schoon- en kleingemaakt. Maar wat fijne boontjes kunnen er in of zelf wat kleine stukjes broccoli. Maak er in de pan een lekker mengsel van en laat het even op een middenvuur staan. Serveer het in een diep bord.

Diner

Eigenlijk is het avondeten, er vanuit gaande dat het avondeten de warme maaltijd is, het eenvoudigst. Als je de pasta, rijst of aardappelen weglaat dan ben je al een heel eind met het weglaten van de koolhydraten. Groenten als bruine bonen en maïs ook even weglaten, maar verder mag je het allemaal hebben. Normaal staat er zo’n twee ons voor, maar zonder aardappelen of pasta mag je best meer hebben. Neem rustig drie tot vier ons en combineer het met een lekker stukje vlees, kip of vis. Denk bij vis aan de vette vis als zalm … bijvoorbeeld heerlijk met broccoli of spinazie.
Combineer het desgewenst met wat plakjes van een hard gekookt ei en kruid het verder met kruiden naar smaak.

Roerbakken is ook ideaal. Lekkere verse roerbakgroenten met bijvoorbeeld kleingemaakt kip is heerlijk. Maar ook een stukje tonijn of wat rundertartaar door de groenten roeren is heerlijk. Let alleen op dat niet alle vlees gemakkelijk de in de wok kan.

Tussendoortje

Een tussendoortje is behalve het bekende hardgekookt eitje ook een stukje fruit, maak een bakje met verschillende soorten fruit (bijvoorbeeld wat je ook al voor je ontbijt klaar hebt gemaakt, en eet dit tijdens de middagdip op. Maar ook een eerder gemaakt soepje kan in een klein bakje meegenomen worden om even op te warmen. Neem vooral geen aangemaakte soepjes in een zakje. Deze zijn verre van gezond en erg zout.

Tot slot

Wissel het rustig eens af met een volkoren broodje of sneetje volkorenbrood. Maar laat het niet een vanzelfsprekendheid zijn. Koolhydraten heeft het lichaam nodig, maar het lichaam krijgt door allerlei andere producten al meer dan voldoende binnen. Zorg dat je goed je algehele gezondheid in de gaten houdt en honger jezelf niet uit. Eet regelmatig en luister naar je lichaam.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…

Een lekker calorie- en vetarm recept makenVeel voedingsmiddelen bevatten veel vet, terwijl dit niet zichtbaar is. Dit kan aan de receptuur liggen, het gebruik van…
Hoe maak je sushi?Sushi is een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland ook veel gegeten wordt. Bij sushi geldt meestal: je vind het e…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Reactie

Roos, 09-02-2014
Dank voor nuttige artikel, ik ben dealbeet patiënt, en moet ik ook wegens suiker koolhydraten beperken maar ook om af te vallen wat ook goed is voor suikerziekte. Nu heb ik erg moeite om te uit vinden wat ik eigenlijk moet eten en hoe ik mijn dagelijkse eten in elkaar kan zetten, uw artikel geeft mij veel informatie maar bij warme eten schiet te kort voor mensen die geen vlees/ei/ en vis eten. Ik kies nu voor aardappel met afwisseling van lenzen of bonnen, omdat ze minder koolhydraten hebben dan rijst of pasta. Hebt u meer tips voor mij? graag lees ik het hier weer. Reactie infoteur, 10-02-2014
Peulvruchten in zijn algemeenheid zijn goed, dus ook kapucijners of erwten. Verder zijn Tofu en tempé goed, het zijn sojaproducten en hummus gemaakt van kikkererwten,

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.