Zelf appelmoes maken is natuurlijk veel lekkerder dan appelmoes uit een potje of blik. Maar hoe maak je appelmoes en waar moet je op letten? In dit artikel tips en ideeën om zelf overheerlijke appelmoes te maken. Eet smakelijk!
Appels
Geen potje of blik kan op tegen eigengemaakte appelmoes. Lekker voor in de winter bij een warm (vlees)gerecht, maar ook voor in de zomer als fris bijgerecht. Voordat je zelf appelmoes kunt maken heb je eerst appels nodig. De keuze voor een bepaalde soort appels bepaalt ook meteen de smaak van je appelmoes, hoewel je deze natuurlijk na bereiding nog enigszins kunt aanpassen. Appels die geschikt zijn om in de appelmoes te gebruiken zijn bijvoorbeeld Goudreinetten, Elstar of Jonagold. Met name goudreinetten staan bekend als goede 'moesappels' vanwege de zurige smaak en de structuur. Toch is het mogelijk om van vrijwel alle appelsoorten appelmoes te maken; de keuze voor een appel hangt van je eigen smaak af. Bedenk wel dat een hele zoete appel bij het maken van appelmoes nog zoeter zal uitvallen, en dat je zure appels makkelijk wat zoeter kunt maken bijvoorbeeld door extra suiker toe te voegen.
Wat heb je nodig?
Een grote kookpan met deksel
Water
Appels
Suiker
Houten lepel (iets om te roeren)
Zo maak je het
Schil de appels en haal de klokhuizen eruit. Snijd de appels in kleine blokjes (hoe groter de blokjes, hoe dikker de appelmoes). Giet een beetje water in de kookpan; voor een volle pan appelmoes giet je de pan ongeveer tot net onder de helft vol. Zorg dat je niet teveel water gebruikt want dan wordt de appelmoes te waterig. Doe de in blokjes gesneden appels in de pan met water en doe er naar wens suiker bij. Je mag gerust flink wat suiker gebruiken, zeker wanneer je zure appels gebruikt. Proef zelf om te bepalen of er voldoende suiker is toegevoegd. Laat de appelblokjes nu op een middelmatig pitje koken en roer af en toe goed door. Laat de appelmoes net zolang koken tot het mengsel dik of dun genoeg is (30 minuten ongeveer). Haal de appelmoes van het vuur en haal de appelmoes eventueel door een zeef.
Variaties en tips
Hoewel de 'gewone' appelmoes al heel lekker is, kun je met appelmoes prima variëren. Voeg bijvoorbeeld een beetje kaneel aan de appelmoes toe, of honing. Ook kan het lekker zijn om de appelblokjes iets groter te laten en de appelmoes niet te zeven; zo krijg je lekkere appelcompote. Natuurlijk kun je appelmoes oud laten worden en het dan serveren, maar warm smaakt appelmoes ook heel lekker, bijvoorbeeld bij warme gerechten. Wie later nog eens van de appelmoes wil genieten kan de appelmoes gerust invriezen om het later op te eten. Nog een aantal tips om je appelmoes of compote lekker(der) te maken:
Voeg aan de moes of compote gekaramelliseerde (wal)noten toe
Voeg bosbessen of cranberries toe
Door citroensap toe te voegen kun je de moes frisser maken
Voeg rozijnen en gember toe voor een 'ouderwets' lekkere smaak
Wat is de lekkerste appelmoes?Het is een gerecht dat in Nederland ongekend populair is: appelmoes. In de supermarkten kun je diverse merken appelmoes kopen. Je…
Is appelmoes gezond?Niets lijkt zo gewoon als appelmoes. We eten het met zijn allen bij de friet al dan niet in combinatie met stoverij. Sommige mense…
Heerlijke appelgerechtenAn apple a day keeps the doctor away zeggen ze in het Engels. Oftewel een appel elke dag houdt de dokter weg. Het eten van een app…
Zelf pasta makenZoals bij veel gerechten is het zo dat als je het zelf maakt, het veel beter smaakt dan de klaar gekochte variant. Zo is het ook d…
Espuma = fancy schuimKoken is terug geweldig ‘in’. Op alle tvzenders zijn hobbykoks te zien, kookprogramma’s en kookwedstrijden, de ene al wat va…