Zelf appelmoes maken
Zelf appelmoes maken is natuurlijk veel lekkerder dan appelmoes uit een potje of blik. Maar hoe maak je appelmoes en waar moet je op letten? In dit artikel tips en ideeën om zelf overheerlijke appelmoes te maken. Eet smakelijk!
Appels
Geen potje of blik kan op tegen eigengemaakte appelmoes. Lekker voor in de winter bij een warm (vlees)gerecht, maar ook voor in de zomer als fris bijgerecht. Voordat je zelf appelmoes kunt maken heb je eerst
appels nodig. De keuze voor een bepaalde soort appels bepaalt ook meteen de smaak van je appelmoes, hoewel je deze natuurlijk na bereiding nog enigszins kunt aanpassen. Appels die geschikt zijn om in de appelmoes te gebruiken zijn bijvoorbeeld
Goudreinetten, Elstar of Jonagold. Met name goudreinetten staan bekend als goede 'moesappels' vanwege de zurige smaak en de structuur. Toch is het mogelijk om van vrijwel alle appelsoorten appelmoes te maken; de keuze voor een appel hangt van je eigen smaak af. Bedenk wel dat een hele zoete appel bij het maken van appelmoes nog zoeter zal uitvallen, en dat je zure appels makkelijk wat zoeter kunt maken bijvoorbeeld door extra suiker toe te voegen.
Wat heb je nodig?
- Een grote kookpan met deksel
- Water
- Appels
- Suiker
- Houten lepel (iets om te roeren)
Zo maak je het
Schil de appels en haal de klokhuizen eruit. Snijd de appels in kleine blokjes (hoe groter de blokjes, hoe dikker de appelmoes). Giet een beetje water in de kookpan; voor een volle pan
appelmoes giet je de pan ongeveer tot net onder de helft vol. Zorg dat je niet teveel water gebruikt want dan wordt de appelmoes te waterig. Doe de in blokjes gesneden appels in de pan met water en doe er naar wens suiker bij. Je mag gerust flink wat suiker gebruiken, zeker wanneer je zure appels gebruikt. Proef zelf om te bepalen of er voldoende suiker is toegevoegd. Laat de appelblokjes nu op een middelmatig pitje koken en roer af en toe goed door. Laat de appelmoes net zolang koken tot het mengsel dik of dun genoeg is (30 minuten ongeveer). Haal de appelmoes van het vuur en haal de appelmoes eventueel door een zeef.
Variaties en tips
Hoewel de 'gewone' appelmoes al heel lekker is, kun je met appelmoes prima variëren. Voeg bijvoorbeeld een beetje kaneel aan de appelmoes toe, of honing. Ook kan het lekker zijn om de appelblokjes iets groter te laten en de appelmoes niet te zeven; zo krijg je lekkere
appelcompote. Natuurlijk kun je appelmoes oud laten worden en het dan serveren, maar warm smaakt appelmoes ook heel lekker, bijvoorbeeld bij warme gerechten. Wie later nog eens van de appelmoes wil genieten kan de appelmoes gerust invriezen om het later op te eten. Nog een aantal
tips om je appelmoes of compote lekker(der) te maken:
- Voeg aan de moes of compote gekaramelliseerde (wal)noten toe
- Voeg bosbessen of cranberries toe
- Door citroensap toe te voegen kun je de moes frisser maken
- Voeg rozijnen en gember toe voor een 'ouderwets' lekkere smaak
- Maak moes van appels en peren (half om half)
- Voeg voor light-appelmoes weinig suiker toe