Koken met de magnetron: Voordelen

Koken is een attractieve bezigheid onder de huishoudelijke taken, maar helaas heeft men vaak er de minste tijd voor. Koken met de magnetron heeft een aantal voordelen, wat het koken makkelijker maakt.

Economisch Koken

Economisch koken betekent tijdwinst en een voedzamer product. Zodra u op de startknop drukt, geeft de magnetron zijn volle rendement. Er is geen voorverwarming. Bij het traditionele koken komt de hitte van buiten het voedsel en de oppervlakte van het voedsel wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen. De oppervlaktewarmte gaat geleidelijk aan naar binnen. Hierdoor is er meer tijd nodig. In de magnetron ontstaat de hitte in het voedsel zelf en bovendien ontstaat het veel sneller. Een magnetron biedt 100% thermische efficiëntie, doordat de microgolfenergie omgevormd wordt tot warmte, zonder enig verlies aan de lucht of aan andere elementen. De kooktijd gaat door deze techniek 55 tot 75% sneller.

Het eten kan niet verbranden, echter de gaartijd in oog genomen. Het voedsel wordt namelijk doorgewarmd in zeer korte tijd. De buitenkant brandt dus nooit aan en wordt niet teveel verwarmd. De voedende waarde gaat bijna niet verloren. Doordat het voedsel zeer snel wordt verwarmd, blijven alle kwaliteiten bewaard.

Schone keuken en veel veiligheid

De magnetron bezit geen warmtebron en hierdoor is er geen stijging van de temperatuur. De keuken blijft hierbij schoon. Er is geen vuur, zodat u geen kans heeft op brandwonden. Ook kinderen kunnen koken met de magnetron.

Snel ontdooien

Het ontdooien van voedsel duurt geen uren. De microben die door de koude zijn ingeslapen, hebben geen mogelijkheid zich snel te ontwikkelen.

Snel opwarmen

Het opwarmen in de magnetron gaat zeer snel en zonder aanbranden. Het eten kan op deze manier goed voorbereidt worden door het eten van te voren te maken.

Dieet koken

Tijdens het koken in de magnetron worden de spijzen niet uitgedroogd, wat tot gevolg heeft dat er gekookt kan worden zonder vetstoffen. Sommige voedingsmiddelen koken in hun eigen vocht zonder gebruik van water. De in water oplosbare voedende bestanddelen worden bewaard. Het gehalte aan minerale zouten blijft behouden, waardoor zout niet toegevoegd dient te worden.

Een soepele en vlugge manier van koken

De warmte in de magnetron verdeelt zich over heel het voedsel. U kunt dus vlug koken. De magnetron geeft de kans om moeilijke of omslachtige bereidingen te laten slagen. Denk aan pudding, Hollandse saus, pocheren.

Vlees krijgt een mooi bruin kleurtje

Braadschotels met een metaaloxidelaag absorberen de microgolfenergie. In 8 minuten wordt de temperatuur van 250˚C bereikt. Een dergelijke bruineerschaal kan gebruikt worden om kleine stukken vlees te bruinen, pizza’s te bakken, tosti’s te roosteren enzovoort. Bij gebruik van warme lucht en/ of grill in combinatie met de magnetron kan uw vlees mooi kleuren. Heeft u geen combimagnetron, kunt u het vlees mooi laten bruinen in een bruineerschaal.

Weinig onderhoud

De oven blijft koud. Er zijn geen spatten van verbrande vetten, eiwitten of suiker, waardoor de magnetron heel wat minder onderhoud vraagt. De schotel waarin het eten is voorbereid, kan ook de serveerschotel zijn. Zo heeft u veel minder afwas.

Makkelijke bediening

Bij een magnetron hoeft u de temperatuur maar één keer in te stellen. Alleen de tijdsduur speelt een rol. De tijdsduur wordt bepaald door het vermogen van de oven, de aard en het gewicht van het voedingsmiddel, naar gelang het moet opgewarmd, ontdooid of bereid worden. Een handige tabel wat u kunt gebruiken, wordt vaak bij de magnetron geleverd.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moedermelk bewaren en opwarmenVoor sommigen gaat de borstvoeding zo goed, dat zij tussendoor mooie hoeveelheden kunnen afkolven om op te slaan en late…
Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Je kunt bevroren voedsel het beste ontdooien door het voor een langere periode in de koelkast te bewaren. Er is echter e…
Hoe houd je je magnetron schoon?Hoe houd je je magnetron schoon?Een magnetron is gemakkelijk om snel eten in warm te maken of eten in te koken. Het opwarmen en koken van voedsel gaat s…
Magnetron: Aanschaf en gebruikMagnetron: Aanschaf en gebruikDe magnetron is een revolutionair apparaat dat onmisbaar is geworden in de keuken van nu. Maar liefst 80% van de huishou…

Bloemen in mijn bord: Oost-Indische kersVan Oost-Indië is onze uitbundig groeiende Tropaeolum niet. Zijn naam Oost-Indische kers berust op hetzelfde misverstand…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Bronnen en referenties
  • Plattelandsvrouwen België
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 16-01-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.