Koken met de magnetron: Voordelen
Koken is een attractieve bezigheid onder de huishoudelijke taken, maar helaas heeft men vaak er de minste tijd voor. Koken met de magnetron heeft een aantal voordelen, wat het koken makkelijker maakt.
Economisch Koken
Economisch koken betekent tijdwinst en een voedzamer product. Zodra u op de startknop drukt, geeft de magnetron zijn volle rendement. Er is geen voorverwarming. Bij het traditionele koken komt de hitte van buiten het voedsel en de oppervlakte van het voedsel wordt blootgesteld aan zeer hoge temperaturen. De oppervlaktewarmte gaat geleidelijk aan naar binnen. Hierdoor is er meer tijd nodig. In de magnetron ontstaat de hitte in het voedsel zelf en bovendien ontstaat het veel sneller. Een magnetron biedt 100% thermische efficiëntie, doordat de microgolfenergie omgevormd wordt tot warmte, zonder enig verlies aan de lucht of aan andere elementen. De kooktijd gaat door deze techniek 55 tot 75% sneller.
Het eten kan niet verbranden, echter de gaartijd in oog genomen. Het voedsel wordt namelijk doorgewarmd in zeer korte tijd. De buitenkant brandt dus nooit aan en wordt niet teveel verwarmd. De voedende waarde gaat bijna niet verloren. Doordat het voedsel zeer snel wordt verwarmd, blijven alle kwaliteiten bewaard.
Schone keuken en veel veiligheid
De magnetron bezit geen warmtebron en hierdoor is er geen stijging van de temperatuur. De keuken blijft hierbij schoon. Er is geen vuur, zodat u geen kans heeft op brandwonden. Ook kinderen kunnen koken met de magnetron.
Snel ontdooien
Het ontdooien van voedsel duurt geen uren. De microben die door de koude zijn ingeslapen, hebben geen mogelijkheid zich snel te ontwikkelen.
Snel opwarmen
Het opwarmen in de magnetron gaat zeer snel en zonder aanbranden. Het eten kan op deze manier goed voorbereidt worden door het eten van te voren te maken.
Dieet koken
Tijdens het koken in de magnetron worden de spijzen niet uitgedroogd, wat tot gevolg heeft dat er gekookt kan worden zonder vetstoffen. Sommige voedingsmiddelen koken in hun eigen vocht zonder gebruik van water. De in water oplosbare voedende bestanddelen worden bewaard. Het gehalte aan minerale zouten blijft behouden, waardoor zout niet toegevoegd dient te worden.
Een soepele en vlugge manier van koken
De warmte in de magnetron verdeelt zich over heel het voedsel. U kunt dus vlug koken. De magnetron geeft de kans om moeilijke of omslachtige bereidingen te laten slagen. Denk aan pudding, Hollandse saus, pocheren.
Vlees krijgt een mooi bruin kleurtje
Braadschotels met een metaaloxidelaag absorberen de microgolfenergie. In 8 minuten wordt de temperatuur van 250˚C bereikt. Een dergelijke bruineerschaal kan gebruikt worden om kleine stukken vlees te bruinen, pizza’s te bakken, tosti’s te roosteren enzovoort. Bij gebruik van warme lucht en/ of grill in combinatie met de magnetron kan uw vlees mooi kleuren. Heeft u geen combimagnetron, kunt u het vlees mooi laten bruinen in een bruineerschaal.
Weinig onderhoud
De oven blijft koud. Er zijn geen spatten van verbrande vetten, eiwitten of suiker, waardoor de magnetron heel wat minder onderhoud vraagt. De schotel waarin het eten is voorbereid, kan ook de serveerschotel zijn. Zo heeft u veel minder afwas.
Makkelijke bediening
Bij een magnetron hoeft u de temperatuur maar één keer in te stellen. Alleen de tijdsduur speelt een rol. De tijdsduur wordt bepaald door het vermogen van de oven, de aard en het gewicht van het voedingsmiddel, naar gelang het moet opgewarmd, ontdooid of bereid worden. Een handige tabel wat u kunt gebruiken, wordt vaak bij de magnetron geleverd.
Lees verder