Ga je zelf ijs maken?
IJs is iets wat niet weg te denken is tijdens de warme lente- en zomermaanden of als toetje na een lekker diner. Hoewel we steeds meer en gezonder kokkerellen, zijn we geen echte ijsmakers. Dit terwijl ijs maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is en je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Mogelijk het proberen waard en dan moet je weten wat je nodig hebt om ijs te maken: hoe maak je het feitelijk en hoe krijg je ijs naar de eigen gewenste smaak?
IJs maken
Er zijn twee manieren om zelf ijs te maken. Enerzijds de handige ijsmachine die je in een handomdraai van lekkere ijsjes voorziet. Anderzijds kunnen we natuurlijk zelf handmatig ijs maken. Het is meer ambachtelijk, maar net zo lekker.
IJsmachine
De voordelen van de ijsmachine is het ontbreken van een ijzeren discipline om iedere twee uur naar de vriezer te lopen en het verse ijs door te moeten roeren ter voorkoming van ijskristallen. De ijsmachine maakt nadat het mengsel is aangebracht binnen ruim een half uur heerlijk schepijs. Het is door het regelmatige draaien licht en glad. Neem je er een met een ingebouwd zelfvriezend koelelement, dan kun je meerdere soorten ijs per dag maken.
Een nadeel is dat het ijs nooit zo hard wordt als wat je in de winkel aan schepijs aantreft. Dit kan je overigens deels wel weer opvangen door het ijs even in de vriezer te zetten, alvorens het te serveren. Een ander nadeel, net zoals bij zoveel keukenapparaten, is het een hele klus om de ijsmachine schoon te maken. Sommige delen kunnen in de vaatwasser, maar helaas niet alles. Het laatste nadeel zit hem in het opnieuw invriezen van een koelelement, nadat je de ijsmachine hebt schoongemaakt. Je moet er rekening mee houden dat je een dag of wat niet uit de voeten kunt met je ijsmachine. Het koelelement moet weer op temperatuur komen en dat kost tijd.
Neem een ijsmachine met meerdere standen. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen het zachte ijs dat je direct kunt eten en het opmaken van ijs met bijvoorbeeld bolletjes. IJsmachines zijn er vanaf zo’n € 50 oplopend tot € 600. Het verschil zit hem in de mogelijkheden, de grootte c.q. inhoudsmaat, de duurzaamheid, het gegeven dat het een A-merk is of niet en hoe krachtig de motor is. Bedenk op voorhand goed waarom je de ijsmachines wil, wat je frequentie van gebruik zal zijn etc. en stem daar je aankoop op af.
Bron: TanteLoe, Pixabay Zelf ijs maken
Als je besloten hebt geen ijsmachine aan te schaffen dan kan je altijd zelf aan de slag gaan. Je hebt de volgende materialen nodig:
- Een grote kom waar alle ingrediënten in kunnen én die in de vriezer kan
- Kleine bakjes voor alle losse ingrediënten
- Metalen lepel
- Garde of staafmixer
- Pollepel
- Rubberen spatel
- IJslepel
Je kunt er voor kiezen om ingrediënten deels eerst op te warmen, maar er zijn ook genoeg recepten waar je de ingrediënten gewoon koud kunt mengen. Zeker voor de beginner, is dat wel zo handig. Ook handig zijn de poeders waar je slechts koude room een toevoegt en het geheel zo wegzet in de vriezer. Hierbij maak je een eenvoudige maar prima basis. In de vriezer moet je altijd iedere twee uur alles goed omscheppen. Anders kunnen er kristallen in het ijs ontstaan en deze zijn hard en maken het ijs er niet lekkerder op.
Ingrediënten en toepassing
Basisrecept
Niet met poeders werken, maar het ijs helemaal zelf maken; dat kan natuurlijk ook. Meng het volgende om een goede basis te krijgen:
- 250 ml halfvolle melk (volle melk kan ook, dan wordt de smaak iets voller)
- 200 ml slagroom
- 3 eierdooiers
- 100 gram basterdsuiker
- 10 gram vanillesuiker
Meng de eierdooiers goed met de suikers en zorg dat het luchtig wordt. Al roerende de melk toevoegen en vervolgens de slagroom opkloppen. Voeg dit daarna toe aan het mengsel en meng het geheel tot het goed luchtig is. Klaar om er eventueel een smaakje aan toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld de gewenste fruitsoort. Zo kan je het geheel in de ijsmachine gieten of de vriezer (> - 18 graden) in en vergeet niet dit geheel regelmatig door te scheppen.
IJs niet langer dan ongeveer 10 tot 12 dagen in de vriezer bewaren, de smaak gaat er dan langzaam maar zeker af. IJs dat al langere tijd uit de vriezer staat of geheel ontdooid is, niet meer opnieuw invriezen. Als je dus maar een beetje pakt, zet het direct weer terug de vriezer in of verdeel het ijs dat gereed is meteen in kleinere bakjes.
Bron: Ben Kerckx, Pixabay Toevoeging
Er vers fruit aan toevoegen geeft het ijs net dat beetje meer. Vries schoongemaakte stukjes fruit erbij in, gebruik het sap van vruchten (of gebruik beide) en meng het geheel voor het de vriezer in gaat. Wil je er vruchten uit een blikje bij doen, dan kan dat ook. Echter, aangezien dit al zoeter is, kan je zo’n 25 tot 30 gram minder suiker in het basisrecept doen. Maak het geheel af met wat druppels limoen- of citroensap over het ijs met fruit.
Tot slot
Zodra het voorjaar haar intrede doet, gaat de mens aan ijs denken. De zon, de zo gewenste warmte die de zon afgeeft en het vrije gevoel te kunnen doen en laten wat je wilt … ijs hoort daarbij en wat beter dan een eigen gemaakt ijsje.