Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid

Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid Gourmetten zou wel eens uitgevonden kunnen zijn door iemand die elk jaar met Kerstmis, of een andere gelegenheid, uren in de keuken stond om voor een gezelschap te koken. Bij gourmetten kookt en bakt ieder immers voor zichzelf. Meestal zitten dan vier tot zes personen rond een gourmetstel gezellig met elkaar te babbelen en ondertussen een klein gerechtje in de gaten te houden. Wie veel trek heeft en geduldig genoeg is kan daar heel lang mee bezig zijn. Bij een ruime keuze van ingrediënten zal iedereen ook met zijn persoonlijke smaak aan zijn trekken komen.

Gourmetten met vlees, vis en groenten

Een gourmetstel heeft meestal twee verdiepingen met de mogelijkheid om op de onderste verdieping met kleine pannetjes te werken en om te bakken op een bakplaat die zich bovenop bevindt. De ingrediënten bestaan uit stukjes vlees of vis maar ook worden dikwijls diverse soorten groenten op een gourmetstel bereid. Voor de liefhebbers is het mogelijk om kleine pannenkoekjes of omeletten te bakken. Gourmetstellen zijn meestal elektrisch maar er bestaan ook spiritusbranders.

Soorten vlees, vis en groenten

Diverse vleessoorten komen in aanmerking om te gourmetten zoals biefstuk, hamburgers, kipfilet, rundervinken, speklapjes en varkenshaas. Soorten vis die dikwijls worden gebruikt zijn tonijn, witvis, zalm en zeewolf. Ingrediënten die daar prima bij passen zijn champignons, paprika en ui. Gerechten en ingrediënten die niet op het gourmetstel worden bereid maar er wel goed bij passen zijn salades, sauzen en stokbrood. Voor vegetariërs zijn er ook mogelijkheden door vlees vervangende ingrediënten en gepaneerde aubergines of gevulde champignons.

Dieper in de beurs tasten

Als het voor een extra feestelijke dag “een onsje meer” mag zijn komt ook gevogelte in aanmerking zoals eendenborst, fazant, kalkoen en parelhoen. Ook wild zoals hazenpeper, hertenmedaillon, konijn en wild zwijn zullen het goed doen tijdens een extra feestelijk gourmetdiner. De gewone vleessoorten kunnen ook afgewisseld worden met de duurdere soorten zoals hertenbiefstuk en struisvogelbiefstuk en extra smaken worden ook bereikt met sausjes als portsaus en rode wijnsaus.

Verschillende modellen gourmetstellen

Hoewel de meeste gourmetstellen geschikt zijn voor maximaal zes personen bestaan er ook modellen die daarvan afwijken. Ook zijn er stellen die meerder functies hebben. Afwijkende modellen zijn bijvoorbeeld:

Tien personen

Niet alle gourmetstellen zijn voor maximaal zes personen bedoeld omdat er slechts zes pannetjes beschikbaar zijn. Er zijn ook modellen met zelfs tien pannetjes.

Meerdere functies

Er bestaan ook gourmetstellen met meerdere functies. Dergelijke multifunctionele apparaten zijn geschikt voor gourmet, gril, teppanyaki en raclette. De gegoten aluminium bakplaten kunnen daarbij aan twee kanten worden gebruikt.

Ronde modellen

Naast rechthoekige modellen bestaan er ook ronde modellen. Soms hebben deze een afneembare bakplaat.

Verschillende bakplaten

Afwijkend van de meeste gourmetstellen is een gourmetstel waarbij de bakplaat uit twee verschillende helften bestaat. De ene helft is een aluminium grillplaat en de andere helft een hoogwaardige grillsteen.

Tweepersoons

Ook zijn er kleine tweepersoonsgourmetstellen verkrijgbaar.

Dessert en gourmetstel

Wie na een heerlijke gourmetmaaltijd nog zin heeft in een toetje kan ook gebruik maken van het gourmetstel. Diverse fruitsoorten lenen zich voor het bereiden in een gourmetpannetje zoals ananas, appel en peer. Die vruchten worden extra lekker door ze te bestrooien met rietsuiker en kaneel. Op het laatst kunnen nog ijs en slagroom worden toegevoegd.

Kritische geluiden

Maar niet iedereen houdt van gourmetten en kan voldoende geduld opbrengen om te wachten totdat de ingrediënten gaar zijn. Een alternatief is dan om per persoon met twee pannetjes te werken en gelijktijdig ook voldoende ingrediënten op de bakplaat te laten garen. Andere negatieve ideeën over gourmetten zijn de geurhinder. Maar het branden van kaarsen kan dit enigszins tegengaan en is nog extra gezellig ook.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gourmetten; wat in huis halen?Gourmetten; wat in huis halen?Veel mensen doen aan gourmetten met kerst omdat het heel gezellig is om met de hele familie te doen. Ze halen veel lekke…
Gourmetten in de ochtend - Net even andersGourmetten in de ochtend - Net even andersIedereen kent het wel, gourmetten! Inmiddels komt het gourmetstel niet alleen met kerst uit de kast, maar wordt deze met…
Gourmetten: denk om de huisdieren!Gourmetten is een gezellige manier om met zijn alle lang aan tafel te zitten. Met kerst, met sinterklaas of een verjaard…
Funcooking; gourmet, raclette, fondue of steengrillFuncooking; gourmet, raclette, fondue of steengrillBij funcooking gaat het om eten waarbij de gezelligheid echt voorop staat en dat je meestal met een groepje doet. De bel…

Gezonde traktaties om uit te delen op schoolGezonde traktaties om uit te delen op schoolElke ouder kent het wel: je kind is jarig en er wordt verwacht dat jouw kind gaat trakteren op school. Maar een verantwo…
Wafelijzer voor bereiding feestelijke lekkernijWafelijzer voor bereiding feestelijke lekkernijWafels bakken is een liefhebberij van veel oma’s omdat ze de kleinkinderen er heerlijk mee kunnen verwennen. Maar ook an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay (bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gourmetten
  • http://www.gourmetten.net/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-01-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.