Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheid
Gourmetten zou wel eens uitgevonden kunnen zijn door iemand die elk jaar met Kerstmis, of een andere gelegenheid, uren in de keuken stond om voor een gezelschap te koken. Bij gourmetten kookt en bakt ieder immers voor zichzelf. Meestal zitten dan vier tot zes personen rond een gourmetstel gezellig met elkaar te babbelen en ondertussen een klein gerechtje in de gaten te houden. Wie veel trek heeft en geduldig genoeg is kan daar heel lang mee bezig zijn. Bij een ruime keuze van ingrediënten zal iedereen ook met zijn persoonlijke smaak aan zijn trekken komen.
Gourmetten met vlees, vis en groenten
Een gourmetstel heeft meestal twee verdiepingen met de mogelijkheid om op de onderste verdieping met kleine pannetjes te werken en om te bakken op een bakplaat die zich bovenop bevindt. De ingrediënten bestaan uit stukjes vlees of vis maar ook worden dikwijls diverse soorten groenten op een gourmetstel bereid. Voor de liefhebbers is het mogelijk om kleine pannenkoekjes of omeletten te bakken. Gourmetstellen zijn meestal elektrisch maar er bestaan ook spiritusbranders.
Soorten vlees, vis en groenten
Diverse vleessoorten komen in aanmerking om te gourmetten zoals biefstuk, hamburgers, kipfilet, rundervinken, speklapjes en varkenshaas. Soorten vis die dikwijls worden gebruikt zijn tonijn, witvis, zalm en zeewolf. Ingrediënten die daar prima bij passen zijn champignons, paprika en ui. Gerechten en ingrediënten die niet op het gourmetstel worden bereid maar er wel goed bij passen zijn salades, sauzen en stokbrood. Voor vegetariërs zijn er ook mogelijkheden door vlees vervangende ingrediënten en gepaneerde aubergines of gevulde champignons.
Dieper in de beurs tasten
Als het voor een extra feestelijke dag “een onsje meer” mag zijn komt ook gevogelte in aanmerking zoals eendenborst, fazant, kalkoen en parelhoen. Ook wild zoals hazenpeper, hertenmedaillon, konijn en wild zwijn zullen het goed doen tijdens een extra feestelijk gourmetdiner. De gewone vleessoorten kunnen ook afgewisseld worden met de duurdere soorten zoals hertenbiefstuk en struisvogelbiefstuk en extra smaken worden ook bereikt met sausjes als portsaus en rode wijnsaus.
Verschillende modellen gourmetstellen
Hoewel de meeste gourmetstellen geschikt zijn voor maximaal zes personen bestaan er ook modellen die daarvan afwijken. Ook zijn er stellen die meerder functies hebben. Afwijkende modellen zijn bijvoorbeeld:
Tien personen
Niet alle gourmetstellen zijn voor maximaal zes personen bedoeld omdat er slechts zes pannetjes beschikbaar zijn. Er zijn ook modellen met zelfs tien pannetjes.
Meerdere functies
Er bestaan ook gourmetstellen met meerdere functies. Dergelijke multifunctionele apparaten zijn geschikt voor gourmet, gril, teppanyaki en raclette. De gegoten aluminium bakplaten kunnen daarbij aan twee kanten worden gebruikt.
Ronde modellen
Naast rechthoekige modellen bestaan er ook ronde modellen. Soms hebben deze een afneembare bakplaat.
Verschillende bakplaten
Afwijkend van de meeste gourmetstellen is een gourmetstel waarbij de bakplaat uit twee verschillende helften bestaat. De ene helft is een aluminium grillplaat en de andere helft een hoogwaardige grillsteen.
Tweepersoons
Ook zijn er kleine tweepersoonsgourmetstellen verkrijgbaar.
Dessert en gourmetstel
Wie na een heerlijke gourmetmaaltijd nog zin heeft in een toetje kan ook gebruik maken van het gourmetstel. Diverse fruitsoorten lenen zich voor het bereiden in een gourmetpannetje zoals ananas, appel en peer. Die vruchten worden extra lekker door ze te bestrooien met rietsuiker en kaneel. Op het laatst kunnen nog ijs en slagroom worden toegevoegd.
Kritische geluiden
Maar niet iedereen houdt van gourmetten en kan voldoende geduld opbrengen om te wachten totdat de ingrediënten gaar zijn. Een alternatief is dan om per persoon met twee pannetjes te werken en gelijktijdig ook voldoende ingrediënten op de bakplaat te laten garen. Andere negatieve ideeën over gourmetten zijn de geurhinder. Maar het branden van
kaarsen kan dit enigszins tegengaan en is nog extra gezellig ook.
Lees verder