Gezonde traktaties om uit te delen op school

Gezonde traktaties om uit te delen op school Elke ouder kent het wel: je kind is jarig en er wordt verwacht dat jouw kind gaat trakteren op school. Maar een verantwoorde traktatie uitzoeken is best lastig. Kinderen willen het liefst snoep of snacks hebben, maar hoe zorg je er nu voor dat ook een gezonde traktatie in de smaak valt? Fruit is heel makkelijk om te toveren in een prachtige traktatie voor alle kinderen.

Inhoud


Trakteren op school

Als een kind jarig is, mag het in de klas trakteren voor zijn of haar klasgenootjes. Dit is heel erg leuk, maar steeds meer ouders (en ook scholen) willen dat de traktaties gezond zijn. In de jaren ’90 was het heel gewoon als er snoep, chips of snacks werden uitgedeeld. Tegenwoordig is er veel meer tegenspraak tegen bovengenoemde tussendoortjes, omdat deze ongezond zijn. Onderzoeken hebben uitgewezen dat Nederlandse kinderen steeds dikker worden, dat komt onder andere door de snoep, snacks en de chips die overal zeer gemakkelijk te krijgen zijn. Om het grote obesitasprobleem tegen te gaan, zien scholen en ouders steeds vaker in dat gezonde tussendoortjes daarin een erg belangrijke rol spelen.

Gezonde traktaties

Om een gezond voedingspatroon te waarborgen en kinderen te leren dat gezonde snacks niet alleen gezond zijn, maar ook erg lekker, is een gezonde traktatie op school erg belangrijk. Je hoeft je kind niet gelijk een mand met mandarijnen of citroenen mee te geven als hij of zij gaat trakteren, maar je kan wel rekening houden met hoe gezond een bepaalde traktatie is. Daarnaast is het voor kinderen erg belangrijk dat een traktatie er leuk uit ziet. Alleen een banaan eten is dus niet leuk en interessant. Het zou pas interessant worden als de banaan wordt omgetoverd in een dolfijn!

De gele dolfijn

Een erg leuke en vooral gezonde traktatie is om van een banaan een prachtige dolfijn te maken. Neem plastic bekertjes en snij de bananen met schil doormidden. Pak de halve banaan met het steeltje, snij het steeltje iets in (maar niet tot de vrucht zelf), en vouw de uiteinden iets uit elkaar. Je hebt nu de mond van de dolfijn gemaakt. Met zwarte permanentmarker (of een andere zwarte stift) teken je aan beide zijden van de banaan een oogje. Zet de halve banaan in het plastic bekertje. De andere helft van de banaan kan je pellen en in plakjes snijden. Doe de plakjes in het bekertje, zodat het lijkt alsof de dolfijn uit het water ‘springt’.

Als variatie kan je ook druiven in de plastic beker doen, in plaats van de andere helft van de banaan.

Slang van aardbeien en druiven

Zeker voor jongens is deze traktatie helemaal super. Je hebt hier druiven, aardbeien en satéprikkers voor nodig. Om de oogjes te maken heb je een beetje poedersuiker nodig en wat vloeibare chocolade in een stift (verkrijgbaar bij de supermarkt, waar je ook versiering voor cupcakes kunt vinden). Om het lijfje van de slang te maken prik je de druiven aan de satéprikker tot deze bijna helemaal vol is. Vervolgens pak je een aardbei (waar je het kroontje van hebt verwijderd) en doe je deze aan het eind van de satéprikker, het hoofdje van de slang is nu ook gemaakt.

Doe wat poedersuiker in een klein bakje en doe hier een aantal druppels water bij. Roer het goed door, en je hebt je eigen glazuur gemaakt. Je kan beter starten met te weinig water, en er steeds een paar druppels bij doen, dan dat je te veel water hebt gepakt. Met de achterkant van een koffielepeltje, of met behulp van een wattenstaafje, zet je aan beide kanten van de aardbei een stipje van het glazuur. Dit is het oogwit van de ogen. Wanneer het glazuur gedroogd is, zet je met de vloeibare chocolade een kleiner stipje in het witte glazuur.
Nu is deze traktatie ook ‘af’, en kunnen alle kinderen heerlijk genieten van een gezonde slang!

Ninja appels

Appels zijn erg gezond, en veel kinderen vinden een appeltje ook wel lekker om te eten. Een leuke traktatie is om de appel om te toveren in een echte ninja turtle. Voor deze traktatie heb je crêpepapier in verschillende kleuren nodig, wit karton en een zwarte viltstift. Ook de appels mag je natuurlijk niet vergeten.

Knip het crêpepapier in stroken van zo’n 1,5 centimeter en bind deze om het midden van de appels. Maak aan de achterzijde een knoopje en knip het resterende deel crêpepapier af op een centimeter van de knoop. Maak van het witte karton ovaaltjes met een platte onderkant, om het wit van de ogen te maken. Met de zwarte viltstift maak je een deel van het witte karton zwart, om de ogen ‘af’ te maken. Plak met een beetje lijm de ogen op het crêpepapier, en de ninja appel is klaar!

Mandarijnen microfoon

Een andere leuke traktatie is een mandarijn vermomd als microfoon. Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn mandarijnen, dropveters (in plaats van dropveters kan je ook zwart touw gebruiken), karton in leuke kleuren, lijm en viltstiften in leuke kleuren.

Maak van het karton de vorm van een zak patat, zorg daarbij dat de mandarijn in de microfoon past. Knip het papier op de juiste maat, maar plak het nog niet vast. Met de viltstiften kan je het karton gaan versieren, bijvoorbeeld door er leuke tekeningen op te maken of muzieknoten te schrijven. Als je klaar bent met versieren, rol je de microfoon op en plak je hem vast met lijm of plakband. Maak een knoopje in de dropveter of het stuk touw, doe deze in de microfoon en laat een stuk uitsteken aan de onderkant. Dit is het snoer van de microfoon. Stop vervolgens de mandarijn in de microfoon, zodat deze blijft zitten. Nu is de microfoon helemaal af!
© 2015 - 2024 Infodebster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeestje - ideeën voor traktatiesKinderfeestje - ideeën voor traktatiesAls je kind jarig is wil het natuurlijk trakteren op school, de voetbalclub, scouting, ballet of andere sportclubs. Dit…
Trakteren op de peuterspeelzaalTrakteren op de peuterspeelzaal is voor het kind zelf een hele gebeurtenis. Trakteren kan plaatsvinden met bijvoorbeeld…
Kindertraktaties, waar moet je op lettenEen verjaardag is natuurlijk een groot feest voor kinderen, zeker als je dan ook nog eens op school mag uitdelen. Toch i…
Gezonde kindertraktatiesGezonde kindertraktatiesDikwijls is het lastig om gezonde kindertraktaties te bedenken. Dit vergt veel creativiteit en fantasie. Dit artikel gee…

Hoe maak ik zelf verse frietHoe maak ik zelf verse frietHoewel er niets makkelijker is dan het kopen van een zak diepvries frites bij de supermarkt en deze klaar te maken, is h…
Gourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheidGourmetstel: gereedschap voor veel tafelgezelligheidGourmetten zou wel eens uitgevonden kunnen zijn door iemand die elk jaar met Kerstmis, of een andere gelegenheid, uren i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.gezonde-traktatie.nl/index.php
  • http://www.budgi.nl
  • http://www.gezondtrakteren.nl/
  • http://www.laurasbakery.nl/25-leuke-en-gezonde-kindertraktaties/
Infodebster (5 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.